Szotyi művek

Szotyi művek

Napsütés, főzőverseny és borkóstolás...helló Gyöngyös :)

2019. szeptember 19. - Szotyi művek

Szikrázó napsütéssel köszöntött ránk az előző szombat, mikor Gyöngyösre vettünk az irányt, ahol az évente megrendezésre kerülő Mátrai szüreti napok és fehérbor fesztiválra kaptam igazán megtisztelő meghívást.

dsc07627.JPG

A már 20 éves múltra visszatekintő mulatságon állandó esemény a gulyásfőző verseny, ami most a pörkölt kategóriával is kibővült, és aminek a zsűrizésében volt szerencsém részt venni. A szakmai zsűri elnöke Wirgha Márk, és Nagy Zoltán mesterszakács mellett civil zsűritagokként, két nagyon kedves hölgy mellett kóstolhattam végig a helyszínen készült pályamunkákat.

 

Az indulók mindannyian belefőzték szívüket, lelküket a készülő ételekbe, így nem volt könnyű dolgunk a nyertesek kiválasztásánál.

A hagyományosnak mondható sertés és marhahús mellett, volt aki a régi, babérleveles, családi recepttel készült, volt aki frissen szedett vargányával, vagy más erdei gombákkal tette különlegessé ételét. De volt kakasból készült gulyás, szarvas, és vaddisznópörkölt is. Így biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálta a számára kedves ízeket.

A baráti társaságok mellett egyesületek, alapítványok, önkormányzatok, bölcsőde, és cégek is képviseltették magukat de még a pártok is békésen megfértek egymás mellett. Igazi, közösségépítő élmény minden résztvevő számára, legyen bár a bogrács egyik, vagy a másik oldalán.

A főzőverseny végeredmény az alábbiak szerint alakult:

Gulyás kategória:

1. PulverTech Ultrák

2. Cefre barátok

3. LEVES

Pörkölt kategória:

1. Mátraaljai Munkaadók Egyesület

2. Csányi Dinnyése

3. Mosolygós Bölcsődések Baráti Társasága

Napközben gyerekprogramokon és előadásokon, az elmaradhatatlan kirakodóvásáron, este pedig koncerteken és utcabálon szórakozhatott a település apraja és nagyja.

A három napos rendezvényen megtalálhatóak voltak a környék pincészetei, így a jó hangulatról a helyi borok is gondoskodtak. 

Néhány általunk is kóstolt bor, a teljesség igénye nélkül...

dsc07635.JPG

 A Szőke Mátyás pince tulajdonosa kedvenc borát, a Merlot ajánlotta kóstolásra :)

dsc07643.JPG

A testes, és száraz Olaszrizling még mindig nagy kedvencem. A Kis-Benedek György pince méltán büszke erre a borfajtára is.

dsc07673.JPG

 Az Ákos pince pultja mögött már a következő nemzedék is képviseltette magát. A pince büszkeségét, a Nyárest Rozét kóstoltuk, A tisztán Zweigeltből készült sötét rózsaszínű bor gyümölcsös illatú, és leginkább a frissen szedett málnára emlékeztet. Eddig nem szerettem a rozét, de ez teljesen levett a lábamról, vittem is belőle haza néhány palackot :)

dsc07645.JPG

A Kovács és Lánya pince birtokbora a Fajzat Cuvée, amely cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és tempranillo házasságából született. Fahordós érlelés és a különlegesen intenzív gyümölcsös aromavilág jellemzi. Egy esti borozgatás alkalmával nem nehéz egy üveggel elkortyolgatni belőle :)

Remek nap volt, jövőre is jövünk :) 

süti beállítások módosítása