Szotyi művek

Sültparadicsom leves

2019. szeptember 04. - Szotyi művek

Most...pont most van itt az ideje ennek a levesnek, mert még van édes, fűszeres nyári paradicsom, de már csípősek a reggelek, és a nappalok sem melegszenek fel túlságosan. Ráadásul nem kockáztatsz spontán öngyulladást, ha be kell kapcsolni a sütőt

Nálunk a legkisebb a nagy paradicsomleves fogyasztó, bár ő a hagyományos, főtt, betűtésztás változatot imádja. Nna, ez teljesen más. Sokkal fűszeresebb, intenzívebb, és sűrűbb. A paradicsom, a hagyma és a sárgarépa (igen, répa, nem írtam el ;) ) karamellizálódik a sütőben, és isteni íze lesz a levesben. A bazsalikompesztó pedig tök jól passzol hozzá :)

paradicsomleves1.jpg

Érdemes többféle paradicsomból készíteni, hiszen a különböző fajtáknak más és más aromája van. Egyúttal remek a maradékok felhasználására is ;)

paradicsomleves.jpg

Hozzávalók:

Kb 2 főre, de én kb az egészet meg tudtam volna enni :)

70 dkg paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
10 dkg sárgarépa
só, bors
1/2 dl olívaolaj
1/2 l zöldségalaplé
3 evőkanál bazsalikom pesztó
1 evőkanál balzsamecet
1/4 teáskanál csilipehely

A paradicsomot mosd meg, a nagyobb szemeket vágd ketté. A hagymát és a répát tisztítsd meg, és ezeket is vágd nagyobb darabokra. Tedd tepsire, sózd, borsozd, és locsold meg az olívaolajjal. 190 fokos sütőben, légkeveréssel süsd kb 45 percet, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Közben azért néha nézz rá, forgasd át, hogy nehogy megégjenek. A levével együtt borítsd át egy lábosba, add hozzá a zöldségalaplé felét, és botmixerrel pürésítsd. Közben szükség szerint hígítsd tovább az alaplével. Ízesítsd a pesztóval, és a balzsamecettel, és forrald fel. Én sajtos pirítóssal és még egy kevés pesztóval tálaltam :)

A bejegyzés trackback címe:

https://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr9215039170