Szotyi művek

Menta pesztó

2019. augusztus 14. - Szotyi művek

Néhány évvel ezelőtt kaptam egy kis bokor mentát, amit lelkesen ki is ültettem a kertbe. Már a következő évre is elképesztő mértékben terjedt szét, de mostanra már kb kaszálni lehet, teljesen kitöltötte a rendelkezésére álló teret :)

menta1_1.jpg

Ez alapvetően nem gond, imádjuk a mentát, nem csak limonádéba, de húst pácolni, salátába, krémbe, levesbe...

...most pedig pesztót készítettem belőle, (többé-kevésbé) a hagyományos bazsalikomos változat mintájára. Friss citrusos, és nem, egyáltalán nem olyan, mint a mentolos fogkrém ;)

peszto_1.jpg

Tésztára, parmezánnal megszórva tökéletes nyári ebéd :)

dsc05275.JPG

Hozzávalók:

4 marék mentalevél
10 dkg pirított, sótlan mogyoró
7 dkg parmezán
1 gerezd fokhagyma
1 citrom leve és héja
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
2 dl olívaolaj

Az olívaolaj kivételével az összes hozzávalót tedd aprítóba. Néhány másodpercig járasd a gépet, majd folyamatosan csurgasd hozzá az olívaolajat is, amíg sima masszát nem kapsz. Felhasználás előtt - lezárt üvegben - minimum 6 órára tedd hűtőszekrénybe, hogy az ízek igazán összeérjenek. 1 hónapig simán eláll, de használat után kanalazz rá egy kevés olívaolajat, hogy ne érje levegő :)

A bejegyzés trackback címe:

https://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr1815007518