Szotyi művek

Olívabogyó, sült szőlő és sok-sok sajt Vol.2

2019. július 21. - Szotyi művek

...és most jöjjön a sajt-piknik második fele is :)

piknik2_1.jpg

Egy nagyon egyszerű, de gazdag olívabogyó saláta készült a citromborsos sajt kísérőjeként. Mini amúgyis lelkes olívabogyó fogyasztó, de így még egy kis csavart adtunk a dolognak. Citrusos, friss, kicsit sós, jó barátja a karakteres, borsos sajtnak. Mivel az ilyen típusú ételeknél nem igazán lehet mennyiségeket megadni, így csak a hozzávalókat adom meg, ízesítsd saját ízlésedre

olivas-borsos1.jpg

Hozzávalók:

zöld és fekete olívabogyó

egy kevés extra szűz olívaolaj

néhány bazsalikomlevél

egy kicsit több rukkola

citrom leve és héja

pici só (ízlés szerint) és bors

A bogyókat darabold fel egy kicsit, de nem kell apróra. A bazsalikomot és a rukkolát viszont igen, finomra. Add hozzá a többi hozzávalót is, tedd üvegbe, és mehet egy órára a hűtőbe, hogy összeérjenek íz ízek. Tálalásnál egyszerűen kanalazd a sajtra

olivas-borsos.jpg

A fűszeres sült szőlő már picit tovább tart, és még a sütőt is be kell kapcsolnod hozzá. De megéri, mert ez is egy igazi ízbomba: karamellizált méz, balzsamecet, friss aromás szőlő...nekem a vadvirágos sajt volt az ideális barátja

szolos-vadviragos1.jpg

Hozzávalók:

3 marék kb 300g nagyszemű szőlő, lehetőleg magnélküli (az a néhány, ami esetleg van benne, sütés közben kipotyog majd)

1 ek olívaolaj

1 tk só

2-3 ág kakukkfű

1/4 tk bors

1 ek méz

2 ek balzsamecet

Szemezd le, és mosd meg szőlőt. A kakukkfüvet morzsold le a százáról. Keverd el az olívaolajat, a sót, borsot, a kakukkfüvet és a mézet. Forgasd meg benne a szőlőt, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és 160 fokon, légkeveréssel, süsd kb 40-45 percet, vagy amíg meg nem pirul. Közben néhányszor rázd meg a tepsit. Ha kész, szedd tálba, locsold meg a balzsamecettel, és hagyd kihűlni. Tálald a vadvirágos, vagy a hosszan érlelt sajttal.

A fenti, recepteknél vedd figyelembe, hogy nem túl nagy adagok. Inkább az volt a cél, hogy minél több ízt, és variációt készíthessünk. Viszont mindegyik viszonylag könnyen elkészíthető, és szállítható, jól bírja a meleget, és szerintem remekül kiegészítik a karakteres sajtkölteményeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr4514948294