Szotyi művek

Lassan sült sertés poutine

2019. április 12. - Szotyi művek

Fogalmam sincs, hol találkoztam először ezzel az ételszörnnyel, talán az egyik maratoni Piterest kirándulás alkalmával, de ahhh...szerelem volt első látásra, úgyhogy másnap már ott is díszelgett a család asztalán egy nem kifejezetten autentikus poutine, viszont úgy betoltuk az egészet, hogy csak nna :D

poutine.jpg

...merthogy, a poutine, vagyis a kanadaiak "nemzeti eledele" eredetileg forró sültkrumpli, sűrű mártás, és "túró", takaros halomba rendezve. Valamikor az 1950-es években indult hódító útjára, és azóta kb mindenhol kapható, igazi gyorskaja. Az évek során persze ennek is rengeteg változata született, de az eredeti az előbb említett krumpli/szósz/sajt hármasa

Háát, nem épp egy szép, pláne nem diétás étel, de tényleg nagyon finom. Az ázott krumpli a fűszeres szafttal, és az olvadt sajttal - mert sajttal (és tejföllel) amúgy is minden jobb - ahhh...komolyan...baromi jóó...imádjuk :D

és szerintem nem sokkal tol le egy tisztességes adag csiri-pörit nokedlival, és tejföllel :D

poutine5.jpg

Nálunk most nem simán a barnamártás került rá, hanem tulajdonképpen egy "sertéspörköltet" készítettem, ami kb 8 órát töltött az edényben, vagyis isteni szaftos maradt, és szálaira omlott. Nálam a lassúfőzőben készült éjszaka, de természetesen simán elkészítheted a sütőben, vagy akár nagyon alacsony lángon a tűzhelyen is.

Hozzávalók:
4-6 főre

1 kg sertés comb
4-5 evőkanál liszt
2 fej közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál pirospaprika
2 evőkanál sűrített paradicsom
2 evőkanál worcestershire szósz

bors
1,2 dl olaj
A tálaláshoz:
sültkrumpli
reszelt sajt

A sertéscombot vágd nagyobb kockákra, sózd, borsozd, majd forgasd bele a lisztbe. Az olaj felét forrósítsd fel, és süsd körbe a húst. Ha van, tedd át a lassúfőző edénybe, ha nincs, akkor vagy hőálló tálba, vagy egy nagyobb lábosba. A maradék olajat öntsd a serpenyőbe, és dinszteld meg rajta az apró kockára vágott hagymát, és a fokhagymát. Sózd, borsozd, ízesítsd a pirospaprikával, a sűrített paradicsommal, a worcestershire szósszal, és öntsd fel egy kevés vízzel, hogy az odasült pörc is feljöjjön. Az egészet borítsd a húsra, és öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el. Alacsony fokozaton főzd 8 órát. Tálalásnál alulra mehet a sült burgonya, erre kanalazd a sertés ragut, majd szórd meg a resztelt sajttal ;)

Jó étvágyat :)

A bejegyzés trackback címe:

https://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr6714758877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Z@ki · http://wannabephoto.blog.hu 2019.04.12. 20:42:56

Csak két dolog:
- Az igazi poutine NEM barnamártással készül, hanem inkább egy nagyon sűrű pecsenyeszósz.
- NEM sajt van rajta, hanem inkább cheese curds, ami leginkább a túróhoz hasonlít, kivéve a savanyú ízt. Tehát inkább egy gyors túró.
De itt van egy videó, ahol igazi Montreal-i helyeket tesztelnek:
www.youtube.com/watch?v=IWQ9x1-6KbQ

Szotyi művek 2019.04.12. 20:45:36

@Z@ki: Köszi az infót, illetve a pontosítást, javítottam is :)