Szotyi művek

Hideg, rozé marha

2019. április 04. - Szotyi művek

Hétköznapokon jellemzően a csirkét választom, mert gyorsabb, mint bármi más, de azért ha alkalom adódik rá, szívesen készítek marhát. Ezért is örültem, mikor a SPAR, - 15 éves - Regnum húsüzemének jubilálása apropóján lehetőséget kaptam, hogy valamilyen finomságot készítsek marhahúsból.

Vasárnapra igazán gyönyörű, tavaszi időt ígértek, szerettük volna kihasználni a napsütést. Így megejthetjük az idei első családi pikniket, aminek főszereplője bizony egy tisztességes darab marha fehérpecsenye lesz, a húsüzem kínálatából. Mindenképpen egyben szerettem volna elkészíteni, majd leheletvékony szeletekre vágva, frissen, a grillen pirított meleg bagettekbe tölteni, és édes, ragacsos lilahagyma lekvárral, tormás, és kéksajtot szósszal, és sok-sok növénnyel tálalni.

marha8.jpg

A fehérpecsenyéről érdemes tudni, hogy ez egy igazán sovány, hengeres hús, alapvetően a marha szárazabb részei köze tartozik, és a hideg húsra ez még inkább jellemző. Vagyis ebben az esetben különösen fontos, hogy semmiképpen ne süsd túl.

Amíg én véresen vagy közepesen, addig férj jól átsütve szereti a marhát. Ez a karácsonyi Wellington esetében szokott nemi kihívást jelenteni, dehát így szép az élet, nem igaz? (Az előző évben pl sikerült jóó túlsütnöm...pfff...bár rajtam kívül az egész család imádta )

Az egyben sült fehérpecsenyénél viszont az a jó, ha maximum közepesen átsült, tehát a hús belsejének hőmérséklete épphogy elérje, vagy ha kicsit jobban átsülve szereted, nagyon kevéssel haladja meg a 60 fokot. Ahhoz pedig, hogy ezt szemmel tudd tartani, a legjobb, ha beszerzel egy fém maghőmérőt. (párszáz forintért kapható) 

Mivel egyszerű, letisztult ízeket szerettem volna, és a mártások amúgy is elég karakteresek, ezért igyekeztem elkerülni a túl aromás fűszereket használni. Így sóval, borssal, mustárral, és egy kevés fokhagymával pácoltam be egy napra a pecsenyét. Másnap este megsütöttem, és ismét ment vissza egy éjszakára a hűtőbe. Bevallom kicsit aggódtam, hogy valóban olyan lesz-e a végeredmény, mint amilyet szerettem volna, de szerencsére beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Az elkészült hús kívül átsült, belül pedig hihetetlenül szaftos, és puha maradt. Gyönyörűen lehetett szeletelni, és isteni finom volt.

marha.jpg

marha7.jpg

Bár kicsit időigényes, de alapvetően pofonegyszerű fogás, amivel garantáltan leveszed majd a lábáról az összes húsimádó barátod, vagy rokonod ;)

Hozzávalók:

2 kg marha fehérpecsenye

1 evőkanál só

1 evőkanál frissen őrölt bors

1 evőkanál mustárpor (ha nem találsz, akkor őrölj porrá mustármagot)

1 teáskanál fokhagymapor

A pirításhoz 2-3 evőkanál olívaolaj

Keverd el a fűszereket, dörzsöld be vele a húst, és szorosan tekerd körbe frissentartó fóliával. Tedd egy tálba, és mehet is hűsölni legalább egy éjszakára. Sütés előtt 1,5-2 órával vedd ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre  melegedjen. Vedd le a fóliát, és egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat. 1-1 perc alatt pirítsd körbe a húst. Ne felejtkezz ez a végekről sem. Tedd tepsibe (és olyat használtam, aminek van egy rácsos betétje is, így alul is tudott pirulni), és döfd le a maghőmérővel. Figyelj, hogy a kb a hús közepében helyezkedjen el. 180 fokra előmelegített, hőlégkeveréses sütőben, ennek a cirka két kilós gyönyörűségnek kb 45 perc kellett, hogy elérje a 60 fokot. Ha megvagy, kapd ki a hőmérőt, tedd át egy tálra, és azonnal tedd a hűtőbe, csupaszon. Így nem nő majd tovább a belső hő. Egy óra múlva takard le fóliával, és hagyd ismét legalább egy éjszakát pihenni.

Végül egy éles késsel vágj vékony szeleteket, és tálald kedved szerint :)

marha9.jpg

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr7614731667