Szotyi művek

Szotyi művek

Habcsók répa és muffin

2017. április 12. - Szotyi művek

Már egy ideje szemezek ezekkel a répás sütikkel, és a húsvét pont jó alkalom kipróbálni, de mivel nem nagyon vagyunk oda a marcipánét - amiből ezek általában készülnek - ezért valamilyen más alternatívát kerestem. Bár nem vagyok túlzottan oda a habcsókért, de mostanában, -mióta felfedeztem magamnak a borként- elég jól szoktak sikerülni.

...és bízom a családomban, hogy nem megy majd veszendőbe

* frissítés: mind egy szálig elfogyott az összes répa...(is)

muffin3.jpg

A muffinhoz: 12 darabhoz

10 dkg vaj

10 dkg cukor

3 tojás

20 dkg liszt

3 dkg kakaó

1 teáskanál sütőpor

1 kisebb alma

1 teáskanál vaníliakivonat

(ha nagyon sűrű lenne a tészta, 2-5 evőkanál tej)

A krémhez:

15 dkg mascarpone

10 dkg tejcsokoládé

½ tk fahéj

 

A habcsókhoz:

2 tojásfehérje

8 dkg cukor

 ½ teáskanál vaníliakivonat

¼ teáskanál borkén (elhagyható)

Ételfesték: zöld, és narancs (keverhetjük pirosból, és sárgából)

A habcsókhoz kezd el felverni a tojásokat. Apránként add hozzá a cukrot, és a vaníliát, majd a borként. Verd addig amíg a cukor el nem olvad, és kemény habot nem kapsz. Oszd el 1/3, 2/3 arányban, és az ételfestéket cseppenként adagolva színezd meg a habot. Tedd külön-külön habzsákba, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. A narancsszínűből nyomj kis, kb 3cm átmérőjű halmokat, zölddel készítsd a tetejére a levelet. Süssd 90’C-on, légkeveréssel 50-60 percet. Akkor jó, ha kívül már ropog, de belül még lágy.

habcsok.jpg

A muffinhoz: A szobahőmérsékletű vajat a cukorral – robotgéppel - keverd habosra. Egyenként add hozzá a tojásokat, és addig keverjük, amíg egynemű masszát nem kapunk. (ha nem egybe borítod bele a tojást, biztos nem fog majd kicsapódni) Mehet bele a só, a kakaó és a vanília. Reszeld bele a meghámozott és megtisztított almát. Alaposan keverd el, és szitáld bele a sütőporral elkevert lisztet. Kicsit forgasd össze, de nem kell kidolgozni. Ha nagyon sűrű lenne, néhány kanál tejjel higítsd. Oszlasd el egyformán a 12 muffinforma között. 180’C-os sütőben, légkeveréssel, 15-18 perc alatt süsd meg..

Ha kihűlt, a tetejét vágd egyenesre, és a levágott kalapokból készíts morzsát. Szerintem a legegyszerűbb a késes aprítóba vágni az egészet, de ha nincs más, egy villa, vagy a kezed is megteszi ;)

A krémhez olvaszd fel gőz fölött a csokit. Add hozzá a mascarponét, és a fahéjat, és keverd simára .

muffin6.jpg

Kend meg a muffinokat a krémmel, szórd meg a morzsával, és a habcsókrépát igazítsd el a tetején úgy, hogy kicsit belenyomod a krémbe.

Jó étvágyat :)

süti beállítások módosítása