Szotyi művek

Mézeskalácsos gofri

2019. január 03. - Szotyi művek

Igen...tudom, hogy már vége a karácsonynak, de már csak 355 nap van a következőig, így ideje is nekilátni a készülődésnek :D

Na jóó...neem, de nem tudom, ti hogy vagytok vele, nálunk nem csak karácsonykor készülnek fahéjas-gyömbéres ételek, hanem bármikor. Akár januárban is ;)

gofri_1.jpg

Nem állítom, hogy sűrűn nekilátok gofrit sütni - nna, nem mintha nagy meló lenne - de azért hétvégén alkalmanként rá lehet venni. Pláne, ha Mini, és Férj egyszerre dobja be magát...azért ott elég nehéz nemet mondani :D Vagyis ez konkrétan úgy szokott történni, hogy a két összeesküvő beszélget:

- Apa, éhes vagyok!

- Mit szeretnél reggelizni?

- Nem tudom (érteed, eszébe nem jut, hogy gofrit egyeen...)

- Nem ennél gofrit?

- Deeigeeeen

- Jóó, menj, fűzd meg (vagyis keltsd fel :)) anyát puszival...

Mondjuk szavam nem lehet, Mini elég korán kel, és legalább plusz egy órát mindig hagynak még előtte aludni <3

A hagyományos gofri mellet azért igyekszem variálni, így most ez a fűszeres, gazdag változat készült. Az édes juharszirup, vagy csokiöntet helyett pedig egy kicsit fanyarabb áfonyaöntet került rá.

gofri2_1.jpg

Bár csemete inkább a csokis változatra szavazott, de szerintem a narancsos áfonyával volt igazi az élmény :)

Ez egy elég nagy adag lett, nyugodtan felezd a mennyiségeket, de az a helyzet, hogy nálunk a nap folyamán simán elfogyott, amolyan "ha elmegyek mellette felkapok egyet" formában

Hozzávalók:

Hozzávalók: 8 párhoz
A tésztához:
25 dkg liszt
4 tojás
10 dkg nádcukor
0,5 dl tejföl
1,5 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál fahéj
1,5 teáskanál gyömbér
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
10 dkg olvasztott vaj
2,5 dl tejszín
3 evőkanál méz
csipet só
A kenéshez: olívaolaj

A szószhoz:
20 dkg vörösáfonya (lehet fagyasztott is)
2 dl víz
1 púpos teáskanál étkezési-kukoricakeményítő
1/2 narancs leve

A tészta hozzávalóiból készíts sima tésztát. Forrósítsd fel gofrisütőt, kend ki olajjal, és két evőkanál tésztát mérj bele oldalanként. 5 perc alatt süsd készre. Kanalazd, amíg az összes tészta el nem fogy. Közben a szószhoz tedd fel főni az áfonya kétharmad részét a vízzel. Néhány perc alatt főzd szét a bogyókat. A kukoricakeményítőt 3-4 evőkanál vízben old fel, és sűrítsd be vele a szószt. Végül öntsd hozzá a narancs levét, és szórd bele a félretett áfonyaszemeket. Tálalásnál csurgasd a gofrik tetejére

A bejegyzés trackback címe:

https://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr4814531366