Szotyi művek

Rénszarvas kekszek

2018. december 20. - Szotyi művek

Már kb két éve nézegetem ezeket a kekszeket a Pinteresten, de mindig elmaradtak. Pedig most így utólag azt mondom, hogy tök egyszerűek, és ha le akarod venni a kölyköket a lábukról, ezzel biztos nem tudsz melléfogni.

keksz_2.jpg

Egy teljesen egyszerű, vaníliás vajaskekszet készítettem alapnak, amit már régóta használok, egyszerű összeállítani, és nem deformálódik, ezért sütipecséthez is ideális.

A szarvas-nózikhoz csokis cukorkát használtam. Én (vagyis Férj) kimérve vettem a piacon a magos néninél, akinek a szeme sem rebbent, arra a kérésre, hogy úgy mérje a cukrot, hogy legalább 30 piros szem legyen benne...annyit jegyzett csak meg, hogy "naná, elvégre Rudolf orr piros" Mit mondhatnék, imádom, nem véletlenül járunk hozzá évek óta :) Cuki néni híján az M&M's cukorka is megteszi ;)

Ebből a mennyiségből, ha 5cm átmérőjű korongokat szaggatsz, kb 35 darab lesz, vagyis simán elég egy óvodai csoportnak

Hozzávalók:

250g liszt

150g vaj

100g porcukor

2 tk vanília kivonat

1 tojás sárgája (a fehérje később fog kelleni ;) )

1/2 tk sütőpor

2 púpos ek tejföl

csipet só

Az igazán omlós vajas tésztának tapasztalatom (és olvasmányaim) szerint az a titka, hogy úgy állítsuk össze a tésztát, hogy a vaj minél kevésbé olvadjon meg, vagyis a kezünket, és ezzel a kezünk melegét minél jobban mellőzzük. Ezért én barátomat, az aprítót szoktam használni. 
Vagyis a tejföl kivételével mindent behajigálok az aprítóba, morzsásra darálom, végül hozzáadom a tejfölt is. Újra bekapcsolom az aprítót, és kb 20 mp alatt összeállítom a tésztát.

Vagy a hagyományos módszer: A lisztbe mehet a kockára vágott vaj, amit nagyon gyors mozdulatokkal morzsolj el, utána add hozzá a cukrot, sót, a tojást, a vaníliát, a sütőport, végül a tejfölt is. Gyorsan "csapd" össze az egészet. Ne gyurkáld nagyon. Csomagold fóliába, és minimum egy órára mehet a hűtőbe.

Majd lisztezett felületen gyúrd át kicsit, és nyújtsd ki kb fél cm vékonyra. Szaggasd ki a korongokat, és 200'C-os, légkeveréses sütőben kb 10 perc alatt süsd halványbarnára. Hagyd teljesen kihűlni

A dekoráláshoz:

1 tojás fehérje

120-150g porcukor

piros cukorka

40g étcsoki

Szóóval, az a helyzet, hogy az orrok ragasztásához sűrű cukormáz kell. Viszont nagyon kevés...de már az egy tojás fehérjéből is marha sok lesz, vagyis kétségtelenül nem épp takarékos megoldás. Tehát, a legjobb, ha mindjárt egy adag mézeskalácsot is készítesz, és elhasználod rá a maradékot ;) Próbáltam felverni fél tojást...hmmm...feladtam... :D

A tojásfehérjét verd fel, apránként add hozzá a porcukrot, és verd addig, amíg el nem olvad a cukor. Kemény, ragacsos mázat kapsz majd. Töltsd habzsákba

A kihűlt kekszek alsó részére nyomj egy borsónyi habot, és nyomd bele a cukorka-nózit...aztán ugyanez még 35ször :)

A csokival ugyanez a helyzet, mint a habbal: baromi kevés kell belőle, de két kocka csokival nem lehet dolgozni. ...sebaj, a maradékból készíts forró csokit ;)

De előbb olvaszd fel a csoki felét, majd törd bele a másik felét is. Keverd, amíg minden el nem olvad, és ezt is tedd habzsába (vagy valami vastagabb zacskóba). Egészen pici 1mm-es csövet használj, vagy vágj ekkora lyukat a zsákon.

Készítsd el a szemeket, majd a szarvakat. Nekem az utóbbi úgy ment a legkönnyebben, hogy felülről lefelé haladva előbb készítettem egy "V" alakot, majd jött egy kicsi pálca, egy újabb V, majd (ki nem találod :D) egy újabb pálca. De ahogy neked jobban kézre áll. Akár ívesebb, akár rugó-formájú szarvat is készíthetsz, ami csak tetszik. A lényeg, hogy jól szórakozz közben, hiszen az egész karácsonyi készülődésnek végülis ez lenne a lényege <3

Tedd hideg helyre egy órára, hogy a csoki megdermedjen, és már pakolhatod is a sütis dobozba :D

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr114500656