Szotyi művek

Karamell likőr

2018. december 18. - Szotyi művek

Általában száraz vörösbor párti vagyok, nem igazán szeretem az édes pancsokat. De így, karácsony előtt egy héttel azért én is szívesen kortyolok el egy-két pohárral ezekből.Mivel ezekből a bolti változatok szinte mind iszonyú édesek, így inkább itthon készítettem magunknak.

Ráadásul akár ajándéknak is kitűnő, hiszen nagyon hamar elkészül, és ha neadjisten valakinek elfelejtettél volna ajándékról gondoskodni (ááá...ilyen biztos nem történhetett), ez gyors megoldás lehet :D

A hagyományos tojáslikőr helyett inkább valami mást szerettem volna, és mivel a karamellszósz hatalmas kedvenc, úgy gondoltam, ezzel nem nagyon lőhetek félre

...tényleg nem ;)

Első körben a Baileys recepteket kezdtem nézegetni, de az valahogy nem tűnt az én utamnak. Viszont alapnak teljesen megfelelt, hogy aztán teljesen másképp készüljön az én változatom :)

karamell3.jpg

Elsőre talán kicsit macerásabbnak tűnhet a karamell miatt, de szerintem megéri ezt a kis plusz munkát :)

Nem szerettem volna egy tömény, tejszínes italt készíteni, mert egyrészt nem szeretem, másrészt, ha az ember nem figyel, és sokat rázza az üveget, pillanatok alatt vajjá, de legalábbis kemény habbá varázsolja, ami aztán bentragad az üvegben. A karamellnek köszönhetően mégis krémes lett, és egyáltalán nem hiányzik belőle a habtejszín.

Hozzávalók:

150g cukor

250ml tej (3,5%)

nagy csipet só

50ml erős kávé

200ml tejszín (alacsony zsírtartalmú - 15-20%)

180ml tej (3,5%)

150-200ml whisky vagy fehér rum

Először a karamellt készítsd el: A cukrot tedd egy magas falú edénybe, és alacsony lángon olvaszd fel. Pirítsd addig, amíg borostyánszínű nem lesz. Közben dobd be a mikróba a tejet egy percre, hogy ne hidegen öntsd a forró cukorhoz. Ha a cukor már rendben van, vékony sugárban, apránként, folyamatosan kevergetve öntsd hozá a tejet. Vigyázz, mert a felcsapó, forró gőz nagyon meg tudja égetni a kezed, légy óvatos kérlek. Alacsony lángon, de folyamatos kevergetés mellett forrald kb10 percet, de egy pillanatra se hagyd magára, mert könnyen kifut. Ha nagyon nem forr, picit tedd feljebb a lángot, de ismét csak óvatosan, mert hamar felfut. Lehetőleg használj gumi spatulát, mert ezzel alaposan körbe tudod "törölni" az edényt, nem marad a lábos oldalán odaragadt, vagy odaégett maradék. Ennyi idő alatt kb a felére fő majd vissza, és besűrűsödik annyira, hogy kevergetés közben már alkalmanként látod az edény alját. Sózd meg (nyugii, nem lesz sós, csak jobban kiemeli az édeset), vedd le a tűzhelyről, öntsd hozzá a kávét, majd a másik adag (hideg) tejet is. Végül a tejszínt is. Szűrd át sűrű szitán, és öntsd fel a választott alkohollal. Töltsd üvegbe, és már mehet is a hűtőbe :)

karamell2_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr7714490004