Szotyi művek

Görögjoghurtos panna cotta fűszeres körtével

2018. november 30. - Szotyi művek

Szerintem a panna cotta az egyik legkönnyebben elkészíthető, dekoratív, és könnyű desszert. Az Észak-Olaszországból származó édességet eredetileg magas zsírtartalmú tejből, és tejszínből készítették, zselatin segítségével, vaníliával ízesítve, aminek jellegét a hozzáadott gyümölcs vagy öntet határozza meg.

Nálam most egy kicsit zsírszegényebb verzióban készült, vagyis a tejszínt görög joghurtra cseréltem, és, hogy amolyan őszi, vagyis inkább már téli hangulata legyen, fahéjas körtével és dióval tálaltam.

panna_cotta8.jpg

Bár elfogult vagyok - imádom a panna cottát, gyakorlatilag bármilyen változatban - de szerintem nagyon finom a lágy krém, a fűszeres, roppanós karamellizált körtével. :D

panna_cotta9.jpg

Érdemi munka kb 10 perc van vele, a továbbiakban már csak türelmesnek kell lenned, amíg megdermed a krém

Hozzávalók:

3 pohárhoz
2 dl tej
3 dl natúr görög joghurt
1 evőkanál zselatin
1 teáskanál vanília aroma
2-3 evőkanál méz
A körtéhez:
1 szem körte
3 evőkanál cukor
2 evőkanál méz
3-4 evőkanál dió
A tej feléhez add a zselatint, és 5 percre tedd félre, amíg fel nem olvad. A tej másik felét melegítsd fel, csurgasd bele a mézet, és a zselatinos tejet. Forrósítsd fel amíg gyöngyözni nem kezd, és azonnal vedd le a tűzhelyről. Keverd bele a joghurtot, a vaníliát, és oszd el a poharakban. Minimum négy órára tedd hűtőszekrénybe. A körtét vágd 1 cm-es kockákra, és tedd félre. Egy serpenyőbe tedd fel a cukrot és a mézet, és karamellizáld aranybarnára. Mehet hozzá a körte, és a dió. Pirítsd még további 1-2 percet. Kanalazd még melegen a panna cotta tetejére, és tálald azonnal.
anna_cotta7_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr3814405618