Szotyi művek

Almáspite pálcikák sóskaramell szósszal

2018. szeptember 18. - Szotyi művek

Van néhány örök szerelmem, az egyik ilyen a karamell, vagyis kifejezetten a sós karamell szósz. Annyira nem vagyok büszke rá, de már akkora rutinra tettem szert a készítésében (értsd: már túl vagyok a sokadik adagon :P), hogy 10 perc alatt, cukorhőmérő, mérleg, meg mindenféle ketyere nélkül is tökéletes állagú, és ízű lesz :D

karamell_szoveg.jpg

Ha pedig karamell szósz, akkor almáspite is, igaz? :D

Történt ugyanis, hogy volt otthon egy csomag, aznap lejàrós (ne kérdezd...én vagyok a bevásárlóközpontok ideális célközönsége, és imádom a rövid szav. idejű cuccokat...) vajas tészta, amit pont azért vettünk, hogy milyen jó lesz, hogy elhasználjuk a nyomi almákat otthon. Aztán persze kiderült, hogy kb 2 miniszem nyomi alma van, és a tészta csomag sem épp nagy adag, úgyhogy ne erőltessük ezt a pite dolgot :P viszont valamit kellett vele kezdeni, nehogymár az enyészeté legyen, hamár megmentettük az üzletben. Nemrég a Pinteresten láttam valami hasonló receptet, így nem is volt kérdés, mi lesz a sorsa
Két réteg vajas tészta között fűszeres almaszósz, fahéjas cukorral megszórva, és ropogósra sütve, jaa, és persze karamellbe mártogatva

almas_pite.jpg

Általában nem vagyok nagy rajongója az előre csomagolt tésztáknak, de azt el kell ismernem, hogy gyorsabb, és egyszerűbb, mint összerakni egy omlós tésztát, úgyhogy igen - bevallom - évente kb kétszer nálam is befigyel egy-egy ilyen zacskó. Ha nincs otthon, vagy nem szeretnél kész tésztát használni, itt találsz hozzá receptet

...és a végére itt is van az örök kérdés is: melyik volt előbb, a karamellszósz, vagy az almáspite? :D

Hozzávalók:

1 csomag vajas tészta

2 kisebb szem alma

2-3 ek barnacukor

1 rúd fahéj

1/2 tk őrölt szegfűszeg

negyed citrom leve

A tetejére:

1 tojás

2 ek cukor

1 csapott tk fahéj

Előbb készítsd el az almaszószt: Tisztítsd meg, és vágd fel az almát. Tedd lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el. Szórd meg a cukorral, ízesítsd a fahéjjal, szegfűszeggel, és a citrommal. Főzd puhára (vagyis gyakorlatilag készíts egy almakompótot), és a leve nélkül tedd át a turmixgépbe. Néhány másodperc alatt turmixold simára. Tedd félre, hogy kihűljön.

A tésztát terítsd ki, gondolatban felezd meg, és kend meg vékonyan az almaszósszal. Nekem több lett, mint amennyi a tésztára kellett, a többit tedd félre, és vagy süss belőle egy tuti browniet(ezt is újra kéne már fotóznom... :P), vagy simán fagyaszd le, amíg nincs rá szükséged újra.

De most vissza a tésztához: Szóval, kend meg a tészta felét az almaszósszal, és hajtsd rá a másik oldalát. A tetejét kend meg a felvert tojással, és szórd meg a fahéjas cukorral. Egy derelyevágóval vágd 1,5cm-es csíkokra, majd felezd el keresztben, hogy ne legyenek olyan hosszúak a rudak. .

...és most jön a nehezebb része: elvileg át kéne tenni a rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ha mondjuk tél van, és nincs éppen 35 fok, ez viszonylag problémamentes mondható, de így nyáron azért nem ennyire egyszerű, mert a nyomorult vajas tészta bizony olvad...úgyhogy én el is engedtem ezt a projectet, és rajtahagytam azon a papíron, amibe a tészta be volt tekerve. Ezzel emeltem át a tepsire, és 200 fokos sütőben, légkeveréssel, kb - perc alatt aranybarnára sütöttem. Amikor elkészült, mégegyszer átmentem rajta a derelyevágóval, és a rudakat rácson hagytam hűlni.

A karamellhez:

A karamellhez:

50g lágy, barna nádcukor

50g kristálycukor

200ml tejszín

(naaagy) csipet só

Öntsd lábosba a cukrot (mindkettőt), és alacsony lángon kezd melegíteni. Próbáld minél kevesebbet keverni, hogy a cukor ne csomósodjon össze. Ha felolvadt, hagyd karamellizálódni, legyen enyhén sötétbarna, de vigyázz, nehogy megégjen. Közben picit melegítsd meg a tejszínt (én egy edényben, 1 percre szoktam betenni a mikróba), hogy amikor ráöntöd a forró cukorra, ne kössön meg nagyon. Ha már elég barna a cukor (ez kb fél-1 perc, miután teljesen felolvadt) apránként, folyamatosan kevergetve, add hozzá a tejszínt. Vigyázz, nehogy a gőz megégessen. Mehet bele a só is. Közepes lángon főzd, de vigyázz, mert könnyen felhabzik, és kifut. Addig hagyd sűrűsödni, amíg olyan híg krémleves állagú nem lesz. Nálam kb 5-6 perc elég szokott neki lenni, de ha alacsonyabb lángon készíted, lehet, hogy tovább tart majd. Ahogy hűl, úgy sűrűsödik majd egyre jobban. Ha elkészültél, öntsd hőálló üvegbe, és tálald a piterudak mellé.

Ha nagyon besűrűsödne a karamell, dobd be kicsit a mikróba, de vedd figyelembe, hogy minél többet mikrózod, annál tovább sűrűsödik majd, mire kihűl.

A bejegyzés trackback címe:

https://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr9814208099