Szotyi művek

Karamell macchiato zabkása

2018. július 20. - Szotyi művek

Általában a sós reggeliket preferálom, de néhány napja rákaptam a zabkására. Vagyis nem a hagyományosra, mert attól kb 5 perc múlva éhes vagyok, - ráadásul meleeg, meg olyan áázott is - hanem arra a változatra, amit este összekeversz, reggelre pedig összeszottyad a hűtőben. Ennek számomra valahogy sokkal barátságosabb az állaga, nem lesz annyira "kásaszerű", mint a főzött változatnak.

Előző nap barackos-kókuszos változatban, most pedig kávéval feldobva :D

kaves.jpg

...mondanám, hogy két legyet egy csapásra, de az az igazság, hogy utána azért még elkortyolgattam a szokásos, reggeli tejeskávémat...

A zabkásához:

50g zabpehely (1/2 csésze)

1 tk chiamag

110 ml kávé (egy lungo)

110 ml kókusz, vagy mandulatej (kb 1/2 csésze)

1/2 tk vaníliakivonat, vagy kicsit több vaníliaaroma

csipet őrölt tonkabab

A datolyakaramellhez:

1 marék datolya

5-6 evőkanál kókusztej

csipet só

1/2 tk vaníliakivonat, vagy kicsit több vaníliaaroma

Keverd el a zabkása hozzávalóit, és egy éjszakára tedd be a hűtőbe.

A karamellhez: a datolyát tedd tálba, és önts rá annyi forróvizet, hogy bőven ellepje. Hagyd kb fél órát, hogy teljesen megpuhuljon. Szemezd át egy aprítóba, és öntsd fel kb fél dl áztatóvízzel. Adj hozzá 3 evőkanál kókusztejet, a sót és a vaníliát. Zúzd addig, amíg krémes nem lesz, és eltűnnek belőle a héj-darabok is. Ha nagyon sűrű, evőkanalanként adagold hozzá a tejet addig, amíg lágy, szósz állagú nem lesz. Tedd üvegbe, és mehet reggelig a zab mellé. ;)

Tálaláskor kanalazz egy nagy adag karamellt a kávés zabkása tetejére, és már falhatod is :)

A bejegyzés trackback címe:

https://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr1214124701