Szotyi művek

Epres eton mess sajttorta

2018. június 05. - Szotyi művek

Még egy gyors, így az eperszezon legvégére :)

eton_mess2_1.jpg

Könnyű, tulajdonképpen sütés nélküli lenne, ha nem számítjuk a tetejére kerülő habcsókot. Persze, ha nem akarsz még jobban befűteni a sütővel, nyugodtan lemaradhat, de szerintem a ropogós habcsókkal lesz igazán komplex az élmény ;) Viszont ez utóbbit csak tálalás előtt tedd rá, hogy ne szívja magába a nedvességet, és ropogós maradjon.

etonmess.jpg

Nálam az idén ez volt a szezon abszolút kedvence, úgyhogy kicsit szomorú vagyok, hogy újabb egy évet várhatok a következő adagra, de majd addig is vigasztalódom a cseresznyés sütikkel ;)

Hozzávalók 16 cm-es tortaformához

az alaphoz:

10 dkg kekszmorzsa

5 dkg olvasztott vaj

a krémhez:

15 dkg eper

10 dkg porcukor

4 dl tejszín

25 dkg szoba-hőmérsékletű mascarpone

1 csomag zselatin fix (20 g)

a habcsókhoz:

1 tojásfehérje

5 dkg cukor

1 csipet borkő (elhagyható)

a tetejére:

20 dkg eper

5 dkg fehér csokoládé

 

Az alaphoz a vajat keverd el a kekszmorzsával, és nyomkodd a tortaforma aljára. Felhasználásig tedd hűtőbe, közben készülhet is a krém. Az epret vágd apró kockákra, és szórd meg 2–3 evőkanál porcukorral. Ezt is tedd félre kicsit. A tejszínt kezd felverni robotgéppel, szórd hozzá a zselatin fixet, ízesítsd a maradék porcukorral, végül a mascarponét is add hozzá. Keményre verd, de vigyázz, nehogy vaj legyen belőle, majd óvatosan dolgozd hozzá az epret. Simítsd a krémet a kekszalapra. Legalább 4 órára vagy akár 1 éjszakára tedd hűtőbe.

A habcsókhoz verd fel a tojásfehérjét, hozzátesszük a borkövet és a cukrot. Addig verd, amíg a cukor el nem olvad és fényes, kemény habot nem kapsz. Töltsd habzsákba, és sütőpapírral bélelt tepsire készítsd el a  habcsókokat. 90 fokos sütőben, légkeveréssel 40–50 percet szárítsd. Az epret tisztítsd meg, a szárával együtt töröld szárazra. A fehér csokoládét vízgőz fölött olvaszd fel, és mártsd meg benne félig az epreket. Rácson vagy sütőpapíron hagyd, hogy a csokoládé megdermedjen. Végül állítsd össze a tortát: először az epret rendezd el a tetején, majd díszítsd a habcsókkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr3314024870