Tudom, hogyha karácsony, és mákos cucc, akkor inkább a bejgli ugrik be, pedig a mák a pitében is nagyon tuti :D Meg persze, minden másban is ;)
Régóta szerettem volna szilvarózsás pitét készíteni...elvégre, nem lehet ősz/tél, szilvarózsás pite nélkül, de fogalmam nem volt, mégis milyen "töltelékbe" állítsam bele a virágokat, hogy ne csak egy tészta-gyümölcs kombó legyen belőle.
Aztán Mégmentesebb Dórinál láttam mákos-szilvás pitét, és jól le is nyúltam az ötletét (köszi Dóri :*) ...mák pedig minden mennyiségben, és formában jöhet, pláne, ha mellette ropogós vajas tészta, és fűszeres sült szilva van
Hozzávalók 36 x 13 cm-es piteformához
a tésztához:
20 dkg liszt
2 evőkanál cukor
10 dkg vaj
3-4 evőkanál hideg víz
1 csipet só
a töltelékhez:
15 dkg darált mák
3-4 evőkanál szilvalekvár
2-3 evőkanál porcukor
forró víz
a tetejére:
25-30 dkg angelo szilva
1 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál barna porcukor
a vaksütéshez:
2 marék szárazbab
A lisztet morzsold össze a vajjal, majd add hozzá a cukrot és a sót, és gyors mozdulatokkal gyúrd tésztává. A vizet apránként adagold hozzá; elég, ha éppen csak összeáll.Vagy egyszerűen tedd az egészet az aprítóba, és vedd ki a kész tésztát ;)
Csomagold fóliába, és tedd hűtőbe legalább 1 órára, de akár 1 éjszakára is.
A hideg tésztát nyújtsd kb 1/2 cm vékony téglalap formára, és béleld ki vele a piteformát. A közepét villával szurkáld meg, hogy ne púposodjon fel, és hogy biztosra menj, tegyél rá sütőpapírt, arra két marék szárazbabot, 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton süsd 15 percet.
Keverd el a töltelék hozzávalóit, és kend az elősütött tésztára úgy, hogy kb fél centis helyet hagyj a peremtől.
A szilvát mosd meg, vágd ketté, és óvatosan magozd ki. Vágd hosszában 1mm vékony csíkokra. Egyenként készítsd el, és tedd a mákos töltelékre a szilvarózsákat. Told vissza a sütőbe, és süsd további 20-25 percet, amíg a szilva meg nem puhul. Keverd el a fahéjat és a porcukrot, és hintsd meg vele a forró pite tetejét.
Jó étvágyat! :)