Szotyi művek

Sütőtökös vegiburger

2017. október 30. - Szotyi művek

Húsmentes hétfőre ;)

Sűrűn készítek itthon hamburgert, általában a hagyományos változatot, húspogácsa, zöldség, valami szuszmák...kinek mihez van épp kedve.

Viszonylag ritkábban van vegiburger, mert ezt inkább csak én csípem. Készült már céklás, most pedig sütőtökös változatban.

Nemrég az egyik "főzős csatornán" néztem egy műsort, amiben egy vegán hentesüzletet mutattak be. A kínálatban szerepelt pulykasonka, panchetta, és még sok minden. Mindez növényi alapanyagokból. A vásárlók teljesen el voltak ájulva, hogy milyen finom, pont olyan íze van, mint a valódi húsnak...meg az állaga...meg fúúú. Bennem pedig az merült fel, hogyha valaki vega - pláne vegán - miért keresi a a hús ízét? Vagy csak most épp trendi nem húst enni...?

hamburger2.jpg

Előre szólók, hogy ennek a szendvicsnek nem, valóban nincs hús íze. Nem hiszem, hogy egy zöldségburgernek hús íze kell, hogy legyen. Ettől függetlenül igazán fűszeres, és finom, és ha szívesen kóstolsz új ízeket, érdemes kipróbálni.

Ha a hamburgerzsemlét magad készítenéd, itt találsz hozzá receptet.

hamrurger.jpg

Hozzávalók:

4 adaghoz

1 kisebb tojás

20 dkg csicseriborsó (üveges)

25 dkg sütőtök püré

½ evőkanál ancho chili

2 gerezd fokhagyma

1 csomag újhagyma

½ teáskanál oregánó

½ teáskanál kakukkfű

½ teáskanál bazsalikom

½ teáskanál rozmaring

½ teáskanál pirospaprika

1 teáskanál só

¼ teáskanál chilipor

1 evőkanál olíva olaj

10 dkg zabpehely

A sütéshez:

2 evőkanál olíva olaj

 

Az avokádókrémhez:

1 érett avokádó

Só, bors

Néhány csepp citromlé

1 evőkanál tejföl (elhagyható, de krémesebb lesz tőle)

A tálaláshoz:

Zöldborsó csíra (hajtás)

Ruccola

Hamburgerzsemle

A csicseriborsót egy krumplinyomóval, vagy egy villával nyomkodd szét. Próbáld minél krémesebbre passzírozni. Mehet hozzá a sütőtök püré, a tojás, az olaj, a só és a fűszerek. Az újhagymát vágd vékony vékony karikára, és a zabpehellyel együtt add a masszához. Legalább fél órát hagyd állni, hogy a zab megszívja magát. Ebből a mennyiségből négy nagyobb, vagy hat kisebb pogácsát készíthetsz. Serpenyőben, alacsony lángon, mindkét oldalát süsd aranybarnára.

Az avokádókrémhez tedd aprítógépbe az alapanyagokat, és turmixold krémesre.

A zsemlét vágd ketté, kicsit melegítsd meg. Alulra pakolj rukkolát, erre a zöldségpogácsát. Kend meg az avokádókrémmel, majd halmozd rá a zöldborsó csírát is :)

hamburger3.jpg

Jó étvágyat!