Szotyi művek

Fűszeres, sütőtökös ravioli kecskesajttal

2016. október 04. - Szotyi művek

Mivel csemete beteg, így nem elég, hogy az éjszakák elég nyűgösek, de még a reggelek is nagyon korán kezdődnek. Egy ilyen -amúgy is hátrányokkal induló napon - nincs is jobb, mint nekiállni egy kis házitésztának :P Egyébként tényleg jól esnek ilyenkor a hasonló tevékenységek, amivel nem csak lefoglalom aprólábút, de engem is kikapcsol.

ravioli6.JPG

Ez az étel tulajdonképpen a múltkori fetás-sütőtökös pirítós továbbgondolása, más formába öntése.

Na meg persze a sütőtök is elég népszerű a családban...

Ráadásul mivel a hétvégi vásárlás valahogy hiányosra sikeredett, abból gazdálkodtam, amit itthon találtam.

Hozzávalók 3 főre

A töltelékhez:

1 közepes (orange) sütőtök

1/2 csésze parmezán

2 szál rozmaring

só, bors

olívolaj

A tésztához:

3 csésze liszt (kb 450g)

2 tojás

2 ek olívaolaj

0,5dl melegvíz

nagyobb csipet só

A tálaláshoz:

3 ek vaj

1 szál rozmaring

kecskesajt (vagy akár feta) ízlés szerint

ravioli10.JPG

Először a tököt készítsd el: Vágd közepes kockákra, locsold meg az olajjal, sózd borsozd, és szórd meg az aprított  rozmaringgal. 180'C légkeveréses sütőben süsd kb 30 percet, vagy amíg meg nem puhul. Nem kell, hogy megpiruljon, csak legyen puha.

ravioli9.JPG

Tedd át egy tálba, add hozzá a reszelt parmezánt. Ízlés szerint ízesítsd sóval és borssal, és egy villával törd össze. Nem kell, hogy nagyon pépes legyen, csak ne legyenek benne nagy darabok. Tedd félre, hogy teljesen kihűljön.

ravioli2.JPG

A tésztához keverj össze 2 csésze, kb 300g lisztet a két tojással, olajjal, vízzel sóval. A többi lisztet apránként add hozzá, hogy könnyű, lágy, de ne ragacsos tésztát kapj. Gyúrd, amíg sima nem lesz a felülete, majd tedd félre pihenni fél órára.

Ha letelt az idő, vágd 4-5 egyforma darabra a tésztát, és kezd el nyújtani. Én tésztagépet használok, ezzel nyilván könnyebb dolgom van, de azért nem lehetetlen nyújtófával sem. A végén egy hajszállal kevesebb, mint 1 mm vékony tésztát kell, hogy kapj. A házitészta készítéséhez itt találsz tippeket.

ravioli8.JPG

ravioli3.JPG

Ha megvagy a nyújtással, kiskanállal tegyél kis halmokat egy tésztacsíkra, és takard le egy másik lappal. Igazítsd el, és a lehető legjobba nyomd ki a levegőt töltelék mellől, mielőtt körben lezárnád, és lenyomnád a tésztát. Ha van ravioli nyomdád, akkor azzal, ha nincs akkor egy derelyevágóval, vagy akár egy sütikiszúróval (vagy csak simán egy késsel) szaggasd ki a tésztát. A leeső darabokat gyúrd össze, és nyújtsd ki újra. Tedd lisztezett felületre, majd a szokásos módon, lobogó, forró vízben főzd ki. A kevergetéssel óvatosan, nehogy kiszakadjon a tészta, és elússzon a töltelék ;)

Közben egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, és szórd bele a rozmaringot. Picit pirítsd, de óvatosan, nehogy a vaj megégjen. Ha megfőtt a tészta, szedd a serpenyőbe, és alkalmanként óvatosan átforgatva pirítsd meg a vajon. Tálalásnál morzsolj rá kecskesajtot :)

ravioli7_1.JPG

Jó étvágyat