Szotyi művek

Gnocchis marharagu

2017. november 15. - Szotyi művek

Már többször írtam, hogy nagyon szeretjük a gnocchit, nálunk igazi jolly joker kaja: 10 perc alatt lehet belőle rittyenteni valamit az éhes tömegnek :)

Ezért mindig van is otthon, vagy kész, csomagolt, vagy házi a mélyhűtőben. Bár, ahogy mondtam, általában valami gyors dolog készül belőle, most mégsem így történt Helyette egy zöldséges marharaguban végezte. A tészta istenien beszívta a fűszeres, enyhén csípős szaftot, nagyon jól illet az omlós marhahúshoz. A krumplinudliban, -a tésztával szemben- az a legjobb, hogy nem ázik szét a raguban. Bár másnapra ugyan kicsit besűrűsödik, de ez egyáltalán nem válik kárára.

gnocchi.jpg

Hozzávalók:

4 főre

50 dkg marhacomb, vagy lábszár
2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál vaj
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál liszt
2-3 babérlevél
1 evőkanál friss rozmaring
4 szem szegfűszeg
1 evőkanál füstölt pirospaprika
1 teáskanál csípős pirospaprika
15 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet)
10 dkg koktélparadicsom
2 közepes sárgarépa
só, bors
50 dkg gnocchi

Tetejére: petrezselyem

Egy nagyobb lábosban melegítsd fel az olajat és a vajat, majd pirítsd meg rajta a közepes kockákra vágott marhahúst. Sózd, borsozd, ízlés szerint, majd szórd rá a vékony csíkokra vágott vöröshagymát, és a zúzott fokhagymát. Néhány percig dinszteld, majd szórd meg a kétféle pirospaprikával, és a liszttel. Picit piríts még, közben azért figyelj, nehogy leégjen. Öntsd fel meleg vízzel (kb 1,5 liter), majd a babaérlevelet, a szegfűszeget és a rozmaringot is szórd hozzá. Lefedve két, két és fél órát főzd, vagy amíg meg nem puhul. Közben pótold az elforrt vizet. Tedd bele a karikára vágott répát és a paradicsomot, majd ha már mindkettő puha, a zöldborsót, és a gnocchit. Néhány perc alatt főzd puhára. Tálalásnál szórd meg petrezselyemmel
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazinban

Csirkesaláta

A tegnapi maradék ananász ebben a hideg csirkesalátában végezte. Ennek a receptnek az eredetijét még kb 10 éve tanultam egy kolléganőmtől, és szerepelt benne egy tubus majonéz, meg nagy doboz tejföl. Ennek az lett az eredménye, hogy az utóbbi néhány éveben nem is nagyon készítettem.

Viszont -sajnos- nagyon finom, így valamilyen barátságosabb alternatívát kerestem. Így lett a rizsből bulgur, a konzerv ananászból a friss, illetve a majonéz-tejföl kombóból avokádó. Ez utóbbit már többször készítettem salátákhoz. Persze, ne arra számíts, hogy ez teljesen olyan, mint egy tartármártás, cserébe sokkal könnyebb, én nem tolsz be egy deci olajat egy adag ebéddel.

csirkesali.jpg

Általában ezt a salátát akkor (is) szoktam készíteni, mikor marad egy kisebb adag sült hús, ami kettőnknek már nem lenne elég ebédre, vagyis jó kis maradékmentő fogás. Ám az is igaz, hogy nem épp egy dekoratív étel. Viszont itt is áll, a ronda és finom elv ;)

csirkesali1.jpg

...újhagyma ebben is van...úgy tűnik, ez egy ilyen hét :P

Hozzávalók (kb 2 főre)

150ml bulgur (szárazon)

fél sült csirkemell - kb 250g

2-3 szál újhagyma

4-5 karika ananász

1 csokor petrezselyem

A "majonézhez":

1 érett avokádó

2-3 evőkanál zsírszegény joghurt

fél citrom leve

só, bors

A bulgurt főzd meg kétszeres mennyiségű vízben. A csirkét süsd meg ízlés szerint. Én általában sózom, borsozom, és egy kis pirospaprikával szórom meg. Hagyd langyosra hűlni mindkettőt. A húst kockázd fel, és keverd el a bulgurral. Az ananászt vágd kis kockákra, az újhagymát pedig karikára. Keverd ezeket is a bulgurhoz, végül mehet hozzá az apróra vágott petrezselyem is. Sózd ízlés szerint

Az avokádót tedd aprítóba a többi hozzávalóval együtt, és addig nyomd a gombot, amíg krémes nem lesz.

Öntsd a salátára, forgasd át alaposan, és ha tudod, tedd egy éjszakára hűtőbe.

Tálald hidegen ;)

 

Káposztasaláta

Egészen furcsa állapotba kerültem: rápattantam a zöldségekre. Persze, nem nyáron, mikor van dögivel minden, hanem ősszel, mikor lassan már csak a primőrre vadászhatsz... Ami még ennél is furcsább, valahogy most az édesség sem csúszik. Mivel ez a két eset ritkán áll fent, így mindig ki is szoktam használni, hogy kicsit könnyítsek magamon (ebben az esetben szó szerint :P)

Hétvégén elcsíptem Nigella karácsonyi műsorát, amiből gyorsan ki is próbáltam ezt a pofonegyszerű, és gyönyörű színű lilakáposzta saláta receptet. Friss, ropogós, és édes zöldségek, Pikáns, kicsit savanykás dresszing...tökéletes :D

Grillezett csirkemellet készítettem hozzá, és igazán kiadós fogás kerekedett belőle.

kaposzta.jpg

Kisebb változtatással készült: az egyik, hogy az eredeti receptben, az öntetben szezámolaj is szerepel, de ezt kihagytam. Ennek két oka is volt: egyrészt nem vagyok oda érte túlzottan (de elismerem, hogy vannak ételek, amiknek jót tesz), másrészt szerintem annyira intenzív az íze, hogy egy egész kevés is teljesen elnyomja minden másnak az ízét. 

A másik, hogy nem dobozos ananászléből készítettem, hanem egész ananászt turmixoltan le, egy kevés vízzel, ebből lett a dresszing alapja. Ez nálam most azért is volt hasznos, mert az ananász másik fele kellett a másnapi ebédbe.

Ja igen...a koriander helyett, nálam petrezselyem

Ha nincs otthon juharszirup, nyugodtan használj mézet helyette.

kaposzta2.jpg

Nem kifejezetten az az irodai ebéd, az újhagyma miatt, de jó hír, hogy azért a citrom, és az ananász kicsit szelídít rajta. Ezzel együtt azért kezeld óvatosan ;)

Hozzávalók (kb 2 főre)

kb 250g lilakáposzta (egy nagyobb káposzta nyolcada)

1 piros és 1 sárga kaliforniai paprika

3-4 szál újhagyma

1 csokor petrezselyem

Az öntethez:

3-4 karika ananász + fél dl víz leturmixolva

vagy ehelyett: 250ml ananászlé

1 lime leve, és reszelt héja

3 evőkanál juharszirup (vagy méz)

nagy csipet só

A káposztát vágd vékony csíkokra, a kétféle paprikával együtt. Az újhagymát szintén hosszába, darabold. Keverd össze az egészet, és tépkedd bele a petrezselymet is.

A dresszing hozzávalóit keverd el, öntsd nyakon vele a salátát. Egy órára tedd hűtőbe. Tálalásnál még egy kis petrezselyemmel megszórhatod a tetejét :)

Jó étvágyat!

Sütőtökleves

A neten számtalan forrásból lehet sütőtöklevesre akadni, úgyhogy ezért a posztért én kérek elnézést előre is, de többen kértétek, és így egyszerűbb volt :)

Ezt a változatot még édesanyám készítette gyerekkoromban, aztán hosszú időre feledésbe merült. Átvette a helyét a gyömbéres, narancsos...mindenféle ilyen-olyan változat. Ráadásul, mikor anyunál rákérdeztem, már ő sem igazán emlékezett a receptre. (ami kicsit tényleg vicces...majd megérted, ha kicsit lejjebb görgetsz :D)

leves3.jpg

Aztán nemrég az eredeti forrástól hozzájutottam az eredetihez :) Köszi Heather :)

leves1.jpg

Azért nagy kedvencem ez a recept, mert - sütőtök rajongóként - nem a fűszereket, hanem a sütőtök ízét érzem. Persze, a többi változat is finom, de az említett okok miatt mégis ez áll hozzám a legközelebb.

Én most inkább csak arányokat írok, a mennyiséget aszerint válaszd ki, hány embernek készíted

Hozzávalók:

2/3 rész sütőtök

1/3 rész burgonya

zöldségalaplé

fehérbors

tejszín

A tetejére:

reszelt sajt (érettet válassz, pl cheddar, vagy kéksajt)

tökmag, snidling stb

A sütőtököt és a burgonyát vágd közepes kockákra. Felesben öntsd fel vízzel, és az alaplével úgy, hogy ellepje. Főzd puhára, botmixerrel pürésítsd, sózd, és borsozd. Öntsd fel tejszínnel. Nem kell sok, csak, hogy kicsit lágyabb legyen. Forralj rajta mégegyet, és ha kell még sózd, borsozd.

leves_1.jpg

Tálald reszelt sajttal, magokkal, metélőhagymával

 

 

Sütőtökös vegiburger

Húsmentes hétfőre ;)

Sűrűn készítek itthon hamburgert, általában a hagyományos változatot, húspogácsa, zöldség, valami szuszmák...kinek mihez van épp kedve.

Viszonylag ritkábban van vegiburger, mert ezt inkább csak én csípem. Készült már céklás, most pedig sütőtökös változatban.

Nemrég az egyik "főzős csatornán" néztem egy műsort, amiben egy vegán hentesüzletet mutattak be. A kínálatban szerepelt pulykasonka, panchetta, és még sok minden. Mindez növényi alapanyagokból. A vásárlók teljesen el voltak ájulva, hogy milyen finom, pont olyan íze van, mint a valódi húsnak...meg az állaga...meg fúúú. Bennem pedig az merült fel, hogyha valaki vega - pláne vegán - miért keresi a a hús ízét? Vagy csak most épp trendi nem húst enni...?

hamburger2.jpg

Előre szólók, hogy ennek a szendvicsnek nem, valóban nincs hús íze. Nem hiszem, hogy egy zöldségburgernek hús íze kell, hogy legyen. Ettől függetlenül igazán fűszeres, és finom, és ha szívesen kóstolsz új ízeket, érdemes kipróbálni.

Ha a hamburgerzsemlét magad készítenéd, itt találsz hozzá receptet.

hamrurger.jpg

Hozzávalók:

4 adaghoz

1 kisebb tojás

20 dkg csicseriborsó (üveges)

25 dkg sütőtök püré

½ evőkanál ancho chili

2 gerezd fokhagyma

1 csomag újhagyma

½ teáskanál oregánó

½ teáskanál kakukkfű

½ teáskanál bazsalikom

½ teáskanál rozmaring

½ teáskanál pirospaprika

1 teáskanál só

¼ teáskanál chilipor

1 evőkanál olíva olaj

10 dkg zabpehely

A sütéshez:

2 evőkanál olíva olaj

 

Az avokádókrémhez:

1 érett avokádó

Só, bors

Néhány csepp citromlé

1 evőkanál tejföl (elhagyható, de krémesebb lesz tőle)

A tálaláshoz:

Zöldborsó csíra (hajtás)

Ruccola

Hamburgerzsemle

A csicseriborsót egy krumplinyomóval, vagy egy villával nyomkodd szét. Próbáld minél krémesebbre passzírozni. Mehet hozzá a sütőtök püré, a tojás, az olaj, a só és a fűszerek. Az újhagymát vágd vékony vékony karikára, és a zabpehellyel együtt add a masszához. Legalább fél órát hagyd állni, hogy a zab megszívja magát. Ebből a mennyiségből négy nagyobb, vagy hat kisebb pogácsát készíthetsz. Serpenyőben, alacsony lángon, mindkét oldalát süsd aranybarnára.

Az avokádókrémhez tedd aprítógépbe az alapanyagokat, és turmixold krémesre.

A zsemlét vágd ketté, kicsit melegítsd meg. Alulra pakolj rukkolát, erre a zöldségpogácsát. Kend meg az avokádókrémmel, majd halmozd rá a zöldborsó csírát is :)

hamburger3.jpg

Jó étvágyat!

Red velvet torta

 Szóóval, az történt, hogy nemrég akadtam rá a Pinteresten ennek a tortának a képére :D Igen, tudom, hogy kicsit - nagyon - beteg, pláne, hogy szülinapi torta lett.

De mentségemre szóljon, hogy az ünnepelt igazi horror rajongó - 15 éves -, úgyhogy sikere volt

...ráadásul mindjárt Halloween, úgyhogy még akár időszerű is lehet ;)

 kuksi1.jpg

Ez volt életem első fondanttal bevont tortája, vagyis mindenféle célszerszám nélkül készült. Nem állítom, hogy tökéletes lett, de szerintem bőven a vállalható kategória ;)

A belső része, vagyis a torta természetesen bármiből elkészíthető, nekem valahogy a red velvet volt a kézenfekvő, természetesen piros krémmel. Persze ismét nem készült kép felvágva, bocs, az esemény alatt nem igazán volt lehetőségem fotózni, és amúgy is olyan béna, hogy megkérem az ünnepeltet, hogy boccs, még nem adok, előbb lövök pár képet :P

Hozzávalók:

két, 16cm-es formához

500g liszt (semmi extra, fehér búza)

1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor

180g vaj (szobahőmérsékletű)

200g porcukor

4 tojás (L-es méret)

250ml tej (3,5%)

csipet só

1 tk szódabikarbóna

1 tk ecet (10%-os)

1/2-1 kk piros ételfesték

Először a szobahőmérsékletű, tényleg lágy vajat, keverd habosra a porcukorral addig, ami könny, habos, és fehér nem lesz. Egyenként edd hozzá a tojásokat. Minden tojás után keverd egyneműre ismét.

Külön tálban keverd össze a tejet, a sót és az ételfestéket.

Egy másik tálba mérd ki a lisztet és a kakaót.

Felváltva adagold a kakaós lisztet, és a piros tejet a vajas cucchoz, és itt is mindig keverd egyneműre. Én kb három-három adagban kevertem hozzá.

Keverd el az ecetet a szódabikarbónával. Ne lepődj meg, habzik majd rendesen, és egy spatulával keverd a tésztához. Itt már nem kell túlzásba vinni, csak keveredjen el.

Béleld ki sütőpapírral a formák alját, és oszd szét egyenlően a tésztát. A tésztát húzd ki a forma széléig, és kicsit kocogtasd is meg, hogy a bubik kijöjjenek. Nekem ezzel együtt is kicsit felpúposodott, de no problem: a levágott részekből nálam mindig cakepop lesz ;)

175'C-os, légkeveréses sütőben, kb 35 perc kellett neki. Tűpróbával ellenőrizd! A második adag néhány perccel hamarabb elkészült

Picit hagyd a formában, majd tedd rácsra, és felejtkezz el róla, amíg teljesen ki nem hűl.

A krémhez:

200g fehércsoki

400ml habtejszín

250g mascarpone

ételfesték

A tejszínt melegítsd fel, törd bele a csokit, hagyd egy percet, majd keverd el alaposan. Hagyd kihűlni, majd mehet egy éjszakára a hűtőbe. Amikor majd kiveszed, ne kapj sokkot. Igen, folyékony. Úgyhogy fogd a robotgépet, és habosítsd ki. Közben add hozzá a szobahőmérsékletű mascarponét, és az ételfestéket is. Tök jó, kemény habot lehet belőle verni.

A kihűlt torta tetején vágd egyenesre, vágd ketté a lapokat. Én mindig egy habzsákból nyomom a krémet a lapokra, így nem nyomom ki az előző emeletből a krémet, miközben kenem a cuccot. Ha a tetejére értél, a maradék krémmel kend körbe a tortát, és mehet vissza a hűtőbe.

A bevonáshoz:

500g fehér fondant

piros ételfesték

Én kilós fondantot vettem, azt nyújtottam kb 2-3 mm vastagra. Nem kellett egészen a fele, viszont így volt könnyű beborítani, nem volt szükség "foltozgatásra"

Szóval, porcukorral meghintett felületen nyújtsd ki a cukormasszát. Tedd a torta tetejére, és simogasd le az oldalain is. Vágd le a felesleget.

Készítsd el a "karmolásokat": késsel metszd be, és kicsit hajtsd kifelé a széleket - mint a sebszélek - 

Ha paszta állagú festéket használsz, akkor fél kiskanálnyit keverj el 1-2 csepp vízzel, és ecsettel (nálam 6-os festőecset) fesd ki a tépéseket. Végül kicsit hígítsd tovább a festéket, folyasd meg a sebvégeken, és fröcskölj belőle a tortára

kuksi2.jpg

...hopppsszz...ez mennyire betegen hangzik... :P

Jó étvágyat...vagy valami olyasmi... ;)

 

 

 

Ancho chilis-limeos sertésragu

Szerettem a ragukat, mert változatosak, könnyen elkészíthetőek, és jól variálhatóak. Az ancho chili mostanában nagy kedvencem, a lime, illetve a citromos bors igazán megbolondítja az egészet. Pikáns, csípős, telt ízű, és mint a lassan sült húsok általában, szaftos, és omlós :)

ancho-lime2.jpg

A recept eredetileg a Kifőztük magazinban jelent meg :)

ancho-lime4.jpg

Hozzávalók 2 főre

50 dkg sertéslapocka
1 nagy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma (egészben)
2-3 nagyobb sárgarépa
3 szem paradicsom
2 csapott teáskanál Ancho chilli
1 teáskanál citromos bors
3 babérlevél
3-4 szem szegfűszeg
1 lime leve
fél liter húsalaplé
só, bors
4 ek olívaolaj
Tetejére: chili paprika karikák, petrezselyem
Tálaláshoz: rizs

A lapockát vágd fel nagy, 4-5 cm-es kockákra. Sózd, borsozd és egy nagyobb vasserpenyőben nagy lángon pirítsd meg. Vedd ki a húst, vedd lejjebb a lángot, és a maradék olajon pirítsd üvegesre a nagyobb kockára vágott hagymát, és a fokhagymát. Szórd meg a chilivel, add hozzá a babérlevelet, a szegfűszeget, majd öntsd fel a húsalaplével, és a lime levével. Forrald fel, tedd bele a darabokra vágott paradicsomot, a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, és majd a hús is mehet vissza. Letakarva, alacsony lángon, alkalmanként óvatosan megkeverve főzd 2,5-3 órát. Tálald rizzsel, a tetejét szórd meg friss petrezselyemmel, és karikára vágott chili paprikával.

ancho-lime3.jpg

Tökfej keksz

Igaz, hogy itthon nincsenek túl mély gyökerei a halloween ünneplésének, de mivel egyrészt az egyik kedvenc filmem a Karácsonyi lidércnyomás, másrészt férj konkrétan tökfejes kekszeket kért, naná, hogy jöhet a narancssárga fejű cimbi.

A már jól bevált vajaskeksz receptemet használtam hozzá, némi változtatással, mert a sütipecsét használata mindig kihívás, hiszen legyen finom, omlós a keksz, ne törjön bele a fogad, de azért tartsa meg a mintát is...

keksz2_1.jpg

...és igen...az ételfestéktől lesz narancssárga...

keksz1_1.jpg

...amit nem érdemes sajnálni belőle, mert sütés közben kicsit fakul, így a legjobb, ha a nyers tésztát igazán élénk színűre készíted. Azért írtam csak körülbelül mennyiséget, mert ahány festék, annyiképpen színez.

keksz_1.jpg

Kismadarak azt csicseregték, hogy, ha nem is pont ilyet, de hasonló sütipecsétet találtok a Cookori.com webáruházban :)

Hozzávalók:

100g hideg vaj

1 tojás

120g porcukor (!)

300g liszt

1/2 tk sütőpor sütőpor

csipet só

1 tk vanília (elhagyható)

1/2-1 tk narancs ételfesték


Az igazán omlós vajas tésztának tapasztalatom (és olvasmányaim) szerint az a titka, hogy úgy állítsuk össze a tésztát, hogy a vaj minél kevésbé olvadjon meg, vagyis a kezünket, és ezzel a kezünk melegét minél jobban mellőzzük. Ezért én barátomat, az aprítót szoktam használni. 
Tedd bele a lisztet, a sütőport, és a kisebb kockára vágott vajat. és nyomd a gombot, amíg morzsás nem lesz. A tojáshoz add az ételfestéket, és a többi hozzávalóval ez is mehet az aprítóba. Na nagyon nem akar összeállni, néhány csepp vízzel javíts rajta.

Aprító híján villával dolgozd össze a vajat a liszttel, majd jöhet a többi. A végén kézzel gyúrd össze, gyors mozdulatokkal.

Tedd hűtőbe legalább egy órára, de én általában az ilyen tésztákat este szoktam összeállítani, és egész éjjel pihen a frigóban.

Enyhén lisztezett felületen nyújts kb fél cm vékonyra. A pecséttel nyomd rá a mintát, végül egy akkora pogácsaszaggatóval készítsd el a kész kekszet, amekkorába belefér a minta. A pecsételőt kicsit nehéz belőni. Annyira nyomd rá, hogy a minta megmaradjon, viszont a tésztát ne lapítsd ki teljesen. A harmadik darabnál már érezni fogod, hogy meddig nyomd. A pecsételőt minden második keksz után enyhén lisztezd be, hogy ne ragadjon.

180'C-os sütőben, légkeveréses fokozaton 6-8 perc alatt süsd készre.

 

Dupla csokis dutch baby

Volt nemrég a sós változat, így most jöjjön egy édes verzió ;)

Nnna, ez azért már a zúzósabb fajta...

Kakaós pala...

   ...csokicseppek...

      ...tonkababos karamellfagyi...

         ...karamellszósz...

én kérek elnézést :D

csokis_db2.jpg

Dupla csokis dutch baby

Hozzávalók: 2 főre
20cm átmérőjű vasserpenyőhöz

2 egész tojás

130ml tej

70g fehér tönkölyliszt
1 evőkanál cukrozatlan kakaó
2 evőkanál nádcukor
csipet só
2 evőkanál vaj

Tetejére:
Karamellfagylalt
Csokicsepp
Karamellszósz
A sütőt melegítsd elő 200fokra, légkeveréses fokozaton. A vasserpenyőt tedd a sütőbe, hogy átforrósodjon. A hozzávalók, a vaj kivételével mehetnek a turmixgépbe. Alaposan turmixold össze. A forró serpenyőbe tedd a vajat, ha elolvadt, öntsd rá a tésztát. 10-12 perc alatt süsd készre. A tetejére szórj a csokicseppet, dobj egy gombóc fagyit, és csurgass rá karamellszószt ;)
csokis_db5.jpg

Tonkababos-csokis briós

Ezzel a recepttel kb 3 hónapja vagyok adós, de most végre eljött az ideje :D

...és most őszintén...a nyári 45 fokban az ember amúgy sem szívesen kapcsolja be a sütőt (mármint az épeszű...mert azért nekem általában sikerül... :P )

Nem túl rég kerültünk kapcsolatba a tonkabab és én, de mondhatom, hogy szerelem volt, első kóstolásra. A kis, ráncos, töpörögött kis bogyó igazi ízbomba: vaníliás, fahéjas, mandulás, szegfűszeges...

brios3.jpg

Nem állítom, hogy az elkészítése nem időigényes. Nem elég, hogy duplán kedd átgyúrni, ráadásul még egy éjszakát pihentetni is kell a sütőben...de megéri a ráfordított időt, mert nagyon finom. Könnyű, laza tésztájú, kívül ropogós, belül puha, a tonkabab aromája igazán különlegessé teszi.

brios1.jpg

 

brios.jpg

 

brios2.jpg

 

Tonkababos csokis briós

Hozzávalók 8 darabhoz

A tésztához:

35 dkg liszt

1 csomag szárított élesztő

4 dkg kristálycukor

0,6 dl tej

15 dkg vaj (szobahőmérsékletű)

3 tojás

csipet só

A töltelékhez:

6 dkg vaj (szobahőmérsékletű)

5 dkg finomítatlan nádcukor

3 dkg cukrozatlan kakaópor

2 nagyobb szem tonkabab

1 evőkanál méz

A kenéshez:

1 tojás

 

A tésztához szitáld tálba a lisztet, add hozzá a cukrot és az élesztőt, keverd el, majd a sót is tedd hozzá. A tejjel és a tojással gyúrj sűrű tésztát. Ha már alaposan kidagasztottad, a felülete szép sima, dolgozd bele a lágy vajat. Ha kész, gömbölyítsd ki, és lisztezett felületen, letakarva, 30 percet pihentesd. Majd ismét gyúrd át, ismét gömbölyítsd, és letakarva tedd hűtőbe egy éjszakára.

A töltelékhez: a vajat, keverd habosra a cukorral, majd add hozzá a kakaóport, a mozsárban összetört tonkababot, és a mézet. Keverd simára.

A tésztát oszd négy részre. Amivel nem dolgozol, azt tedd vissza a hűtőbe, különben nagyon lágy lesz, és megőrülsz, mire kinyújtod. Nyújtsd egy 20x40 cm-es téglalapra, és kend meg a töltelék negyedével úgy, hogy a hosszanti szélén hagyj egy két cm-es sávot. A hosszú oldala mentés szorosan tekerd fel. A kihagyott szélén kend le vízzel, és sodord össze. Addig nyújtsd (tudod, mint az oviban a kukacot...), amíg kb 50 cm-es hengert nem kapsz. A felénél vágd ketté. A fél hengert hosszában felezd el, kicsit kicsit hajtsd ki, és a két részt tekerd össze. Formázd kerekre és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Most jöhet a maradék tészta is. A változatosság kedvéért ismét keleszd letakarva 1,5 órát. Felvert tojással óvatosan kend meg a tetejét úgy, hogy a töltelékhez ne, csak a tésztához érj. Előmelegített, 160 fokos, sütőben légkeveréses fokozaton, 20 perc alatt süsd készre.

 

Jó étvágyat :)