Szotyi művek

Egyserpenős kukoricás-jalapenos csirkecomb

2017. június 27. - Szotyi művek

Sajnos hétköznap sokkal kevesebb időm van a főzésre mint szeretném, és megkockáztatom, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Azt a kevés időt pedig, ami a munka/óvoda, és az esti fektetés között van, szívesebben töltöm aprólábúval, így jó, ha van "gyorsanösszedobós" másnapi ebédvariáció. 

És persze a klasszikus - soha el nem évülő - kérdésre: drágám, mit ennél holnap, a szintén hasonlóan időtálló választ kapom: "gondolkozoom...mindegy, amihez kedved van"

...köszi...

Bár szavam nem lehet, férj szinte mindent lelkesen fogad, amit eléteszek, de néha jó lenne egy kis segítség

kukoricas3.jpg

Ezután a röpke bevezető után rá is térnék a mai - vagyis holnapi - ebédünkre, a kukoricás csirkére. Jó kis fűszeres csirkecomb, ancho chilivel, ami mostanában nagy kedvencem, és a nevével ellentétben szinte nem is csípős, -viszont igazi mély, füstös íze van-, citrommal, ami szerintem brutál jól megy a csirkéhez, édes-ropogós kukoricával, és mentával. Ez utóbbit nemrég egy termelői piacon szereztem be, és sajnos nem emlékszem, hogy milyen fajta. Viszont valami spéci cucc, mert ici-pici levelei vannak, és teljesen más az íze, mint a hagyományos fodor, vagy borsmentának.

menta.jpg

 

A receptet néhány hete a pinteresten találtam, aztán némi változtatás után így készítettem:

kukoricas2.jpg

Hozzávalók:

A páchoz:

2 tk ancho chili

1/2 tk kömény

2 tk só

1 tk bors

csipet cayenne bors

1 tk oregánó

Minden máshoz:

2 csirkecomb

2 ek liszt

2-3 ek olívaolaj

1,5 csésze kukorica (fagyasztott) -kb 300g lehet

50ml rizs (nálam basmati)

fél citrom leve

50-60g reszelt sajt (nálam cheddar)

1-2 jalapeno (vagy más chilipaprika)

Először keverd össze a pác (tulajdonképpen nem is az, inkább fűszerkeverék) hozzávalóit. Vágd ketté a csirkecombot, és forgasd meg a fűszerekben. Egy serpenyőben kezd el melegíteni az olajat. A befűszerezett combokat szórd meg a liszttel, és így tedd a serpenyőbe. Közepes lángon pirítsd, ameddig mindkét oldala aranybarna nem lesz. Vedd ki a húst, és egy kis vízzel öntsd fel a serpenyőt, hogy az odaégett pörc feloldódjon. Tedd vissza a combot, és lefedve főzd puhára. Kb fél óra elég is neki. Ha a folyadék már elpárolgott, ismét vedd ki a húst, és jöhet a kukorica: kicsit pirítsd, majd jöhet a rizs is. No meg a karikákra vágott jalapeno. Öntsd fel 100ml vízzel, és pakold vissza ismét a combikat a kukoricás rizs tetejére. Lefedve párold puhára. Félidőben facsard rá a citromot. Ha már puha a rizs, szórd meg a reszelt sajttal, végül az apróra vágott mentával is.

Csípős, citromos, mentás...(majdnem) igazi kánikulakaja :D :P

Jó étvágyat!

 

 

Jeges tonkaland...

...avagy, tripla karamellás, jeges macchiato :)

tonkalad1_1.jpg

Volt szerencsém indulni a Nespresso bloggerversenyén, ahol a feladat egy jegeskávé megalkotása volt. A verseny apropója a limitált kiadású Intenso on Ice és Leggero in Ice jegeskávék bevezetése volt. Sorsolással derült ki, hogy melyik blogger-páros melyik kávéhoz készít receptet. Én a Leggero on Ice-ot kaptam,ami aromás és finom keverék, gyümölcsös-citrusos ízjegyekkel, amely rendkívül frissítő érzetet kelt.

Mivel az is a feladat része volt, hogy valami ránk jellemző ízt készítsünk, mindenképpen valamilyen fagyis vonalon akartam elindulni. Ha pedig fagyi, és kávé, akkor karamell - na, meg amúgy is, és naná, hogy sós karamell ;) -, és ha már karamell, akkor az új szerelmem, a tonkabab is helyet kell, hogy kapjon a kreációban.

...Közben pedig már el is indult a szavazás a Facebook-on, amit ide kattintva érhetsz el :)

Ha pedig te is játszanál, így teheted meg: "Fotózd le kedvenc Nespresso kávéőrleményedből készült jegeskávéd a kapszulával együtt, használd a #NespressoPillanat hashtaget, és oszd meg velünk Instagram-on, hogy te legyél a szerencsés nyertes, aki Nespresso jegeskávé ajándékcsomagot nyer!

Érdemes tudni a kis, ráncos fekete bogyóról - vagyis a tonkababról -, hogy igazi kis aromabomba. Ízében, illatában egyaránt idézi a vaníliát, keserű mandulát, a fahéjat és a szegfűszeget. Ebben a receptben összesen egy babot használtam, mégis isteni, erőteljes íze lett.

A termőterületein különösen nagy becsben tartják. Nem csupán gyógyító erőt tulajdonítanak neki, - ha valaki amulettként magával hordja - de számos közösségben varázserővel is felruházzák. Úgy tartják, ha az ember tonkababot szorongatva suttogja el vágyait, kívánságait, azok biztosan teljesülnek. Vannak helyek, ahol ökölbe zárt tonkbabbal lejtenek rituális táncot, majd elültetik, és a kisarjadó növény fejlődésével várják a titkos vágyak beteljesülését.

tonkaland5.jpg

A recepthez természetesen használhatsz kész karamell fagyit, és kész karamellszószt is. Ebben az esetben a szószba érdemes belekeverni a mozsárban porrá zúzott tonkababot.

Az én jeges tonkababos-karamellás kávémhoz ezekre lesz szükséged:

1 kapszula Nespresso Leggero on Ice kávéörlemény (40ml)

150ml hideg tej

1 gombóc karamellfagyi

2-3 evőkanál karamellszirup

1 szem tonkabab

csipet grillázs a tetejére

Tegyél egy pohárba 3 nagy jégkockát, és főzd rá a kávét. Készíts hideg tejhabot. Egy másik pohár aljára dobj egy gombóc karamellfagyit. Kicsit nyomkodd le, majd öntsd rá karamellszószt. Egy kanál segítségével öntsd fel a habos tejjel a poharat, várj, amíg szétválik a tej és a hab, végül óvatosan öntsd hozzá a kávét. Még egy kis tejhabot kanalazz a tetejére, végül szórd meg egy kevés grillázsmorzsával.

Ha mégis a kicsit időigényesebb, ellenben finomabb utat választanád - mint én -, úgy a karamellszósz elkészítésével kezd. Ezt akár előző nap is megteheted.

Ezekre lesz szükséged:

A karamellhez:

100g kristálycukor

200ml tejszín (30%-os)

1/2 tonkabab

nagyobb csipet só

Egy lábosban olvaszd meg a cukrot, és hagyd, hogy aranyabarnára piruljon. Próbáld közben nem kevergetni, hogy minél kevesebb gumó képződjön benne. Közben melegítsd fel a tejszínt, és ha a cukor már karamellizálódott, óvatosan, apránként, folyamatosan kevergetve öntsd hozzá. Vigyázz a felcsapó gőzre is! Folyamatos kevergetés közben, forrald kb 5 percet. Egy pillanatra se hagyd magára, mert könnyen kifut, de ha megkevered, gyorsan lecsillapodik ;) Ha van cukorhőmérőd, 90'C-ig kell, hogy hevítsd. Öt perc után, ha már kicsit sűrűsödött, vedd le a tűzhelyről, add hozzá a porrá őrölt tonkababot, és a sót. Keverd el alaposan, és hagyd hűlni.

A fagyihoz:

1 tojás sárgája

100ml tej (3,5%-os)

200ml tejszín

1 ek cukor

1/2 tonkabab

a karamellszósz fele

A tojást a cukorral verd kifehéredésig, majd öntsd hozzá a tejet és a tejszínt. Vízgőz fölött, folyamatos kevergetés közben sűríts be (vigyázz, nehogy a tojásból rántotta legyen), végül mehet bele a porrá őrölt tonkabab, és a karamellszósz. Hagyd kihűlni, és ha van fagyigéped, akkor töltsd bele. Ha nincs, öntsd egy dobozba, és tedd hűsölni a fagyasztóba, 2-3 órára. Közben érdemes néhányszor villával, vagy botmixerrel átkeverni, hogy a keletkező jégkristályokat összezúzd, így krémes marad majd.

A grillázshoz:

Olvassz egy-két evőkanál cukrot egy serpenyőben, piríts aranybarnára, majd öntsd sütőpapírra. Ha megdermedt, törd morzsányi méretűre.

Készítsd el kávédat a fent leírtak szerint :)

 

tonkaland3.jpg

Kipróbálod? ;)

Parázsburgonya saláta

Bár már lassan kifutunk az időből, de azért még lehet parázsburgonyát kapni a piacon :) Készítsetek hétvégére belőle isteni krumplisalátát ;)

Gyerekkoromban a krumplisaláta mindig a majonézes változatot jelentette. Na persze, anyu jól feltuningolta azt is, volt benne főt tojás, hagyma, uborka, és persze házi tartármártás. Mai napig imádom, de itthon nagyon ritkán készítek.

unnamed_1.jpg

Az új krumplit viszont imádjuk, és bár tartom, hogy a legjobb sütve, sóval, borssal, rozmaringgal, de nemrég egy kicsit gazdagabb változatban készítettem, és ráadásként egy mustáros-fehérbor ecetes dresszinggel is nyakon öntöttem. A család pedig - velem együtt - nagyon lelkesen fogadta ;)

Hozzávalók 2 személyre

60-70 dkg parázsburgonya

10 dkg bacon

1 közepes lila hagyma

2 szem vajretek

1 marék brokkolicsíra

só, bors

Az öntethez:

2 evőkanál olívaolaj

1,5 teáskanál porcukor

1 evőkanál fehérborecet

1 teáskanál mustár

frissen őrölt bors

Az öntet hozzávalóit tedd egy üvegbe, és rázd össze. Felhasználásig tedd félre

A bacont vágd csíkokra, és serpenyőben, alacsony lángon pirítsd meg. Ha megpirult, vedd ki, és a visszamaradt zsiradékra dobd a megmosott parázsburgonyát. Lefedve süsd aranybarnára. Közben tisztítsd meg és vágd csíkokra a hagymát, és ha a krumpli már puha, a kisült szalonnával együtt add hozzá. Ismét fedd le, és addig süsd, amíg a hagyma kicsit megfonnyad. Sózd, borsozd. Szedd tálba, keverd hozzá a megtisztított és vékonyra karikázott vajretket, és a brokkolicsírát. Öntsd nyakon az öntettel, forgasd össze, és már tálalhatod is :)

Jó étvágyat ;)

Fűszeres-sajtos hajtogatott kenyér

Ezt a kenyeret elsősorban édes változatban szoktam készíteni, így ideje volt, hogy végre a sósat is kipróbáljuk.

pull_apart2.jpg 

Az alapja tulajdonképpen egy pizzatészta, amit sok fűszerrel, és kétféle sajttal ízesítettem, és szorosan egymás mellé pakoltam. Kívül ropogós, belül krémes ;) Langyosan - na persze, ha ki tudod várni, amíg kihűl...- isteni vacsora...vagy reggeli, ha vagy olyan lelkes, hogy két órával hamarabb felkelj, mint a család többi tagja

 

pull_apart4.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg BL00 liszt

1 csomag szárított élesztő (7 g)

1 teáskanál cukor

1/2 dl olívaolaj

1,5 teáskanál só

3 dl langyos víz

 

A kenéshez:

4 evőkanál vaj

3 dkg reszelt parmezán

10 dkg reszelt trappista

1 teáskanál fokhagymapor

1 teáskanál morzsolt bazsalikom

1/2 teáskanál morzsolt oregánó

1/2 teáskanál vöröshagyma granulátum

1 teáskanál só

 

A tésztához szitáld tálba a lisztet, add hozzá a cukrot, a sót, majd keverd el. Készíts mélyedést a közepébe, morzsold bele az élesztőt, és öntsd fel a langyos vízzel. Az olajat is hozzácsorgatva alaposan dagaszd ki, és letakarva, 1 óra alatt keleszd a duplájára.

A fűszereket keverd össze az olvasztott vajjal és a parmezánnal.

 

pull_apart.jpg

 

A megkelt tésztából nagyobb diónyi gombócokat szaggass. Lapogasd el, és az egyik oldalukat kend meg a fűszeres vajjal, majd szórd rá a trappistát. A következő tésztagolyóval szintén így bánj el, és rakd az előzőre. Ha már 6-8 tésztaréteg van egymáson, állítva tedd a kenyérformába. A rétegezést addig ismételd, amíg a tészta el nem fogy. A maradék fűszeres vajjal kend meg a kenyér tetejét, ha maradt sajt, azt is szórd rá.

 

pull_apart1.jpg

 

Letakarva ismét keleszd 1/2 órát, amíg e tészta bele nem nő a formába. Ezután 180 fokos, légkeveréses sütőben 30-40 percet süsd. (Tűpróba!) Ha nagyon barnul a teteje, félidőben takard le alufóliával.

 

Mielőtt felkoncolod, hagyd kicsit hűlni ;)

Sült epres BBQ szósz

Nem csak nyáron, hanem egész évben szoktam készíteni itthon BBQ szószt, amit nagyon szeretünk, de még jobb, ha valamilyen gyümölcs is kerül bele. Tavaly már készítettem sárgabarackkal tuningoltat, idén pedig az epres volt soron.

Fűszeres, csípős, gyümölcsös :)

Csupa kedvenc ;)

bbq.jpg

Hozzávalók:

400g eper (megtisztítva)

50g ketchup

2 ek méz

2 ek eperdzsem

2 ek balzsamecet

2 ek szójaszósz

1 egész chili

1 g fokhagyma

1-2 cm gyömbér (reszelve)

1 ek worchester szósz

1 ek mustár

Első körben, a megtisztított epret tedd tepsibe, és süsd 220'C-on (légkeveréssel), kb 20 percet. Ez idő alatt megsül, és enyhén karamellizálódik.

Utána minden más hozzávalóval együtt tedd egy lábosba, és főzd, 20-25 percet. Ha már szépen besűrűsödött, ess neki a botmixerrel, vagy tedd át a turmixgépbe, és turmixold krémesre.

Készíthetsz vele saslikot, lassan sült húst, vagy akár a grillre pakolt húst is pácolhatod vele.

Hűtőben 3-4 hétig simán elvan, a továbbiakról nincs tapasztalatom, mert nálunk még soha nem húzta tovább ;)

 

 

 

 

Zöldséges-májragus pásztorpite

A pásztor pite hagyományosan egy tök jó maradékmentő étel, amiben az előző napi krumplipüré, vagy a hasonló sorsú ragu remekül ellőhető. Nálunk most tavaszi változatban készült, zöldséges májragúval, a tetejére pedig zöldsgépüré került.

pie7.jpg

pie1.jpg

Hozzávalók:

4 személyre

A raguhoz:

50 dkg csirkemáj

1 kis fej lilahagyma

1 nagy sárgarépa (kb 10dkg)

10 dkg zöldborsó

1 evőkanál sűrített paradicsom

1-1,5 dl húsalaplé

2 teáskanál majoránna

só, bors

1 csapott evőkanál liszt

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál vaj

A püréhez:

20 dkg burgonya

20 dkg sárgarépa

20 dkg zellergumó

5 dkg trappista sajt

0,5-1 dl tej

2-3 evőkanál tejföl

só, bors

petrezselyem

A hagymát vágd apró kockára és az olajjal elkevert vajon párold üvegesre üvegesre. Mehet hozzá a kisebb kockákra darabolt sárgarépa is. Addig párold, amíg már majdnem puha, majd add hozzá a falatnyi kockára vágott csirkemájat. Sózd, borsozd, és szórd meg a majoránnával. Hagyd, hogy kicsit megpiruljon, majd öntsd fel a húsalaplével, és a sűrített paradicsommal. Főzd puhára, végül szórd hozzá a zöldborsót. Ha már az is megpuhult, szükség szerint szórd meg a liszttel, hogy sűrű szaftot kapj. Még egyet forralj rajta, és tedd félre.

A püréhez tisztítsd meg a zöldségeket, vágd kockára, és sós vízben főzd puhára. Öntsd le róla a vizet, és krumplinyomóval, még melegen törd össze. Vagyis készíts egy krumplipürét, vegyes zöldségből ;) Mehet hozzá a tejföl, a tej, és a reszelt trappista. Ízlés szerint borsozd, és sózd. Robotgéppel keverd habosra.

A ragut tedd hőálló tálba. A pürét kinyomhatod habzsákból, vagy csak egyszerűen kanalazd a ragu tetejére. Egyenletesen oszlasd el, és előmelegített, 200 fokos sütőben, légkeveréses fokozattal 20-25 perc alatt süsd aranybarnára. Tálalásnál a tetejét szórd meg petrezselyemmel.

pie8.jpg

Chai fűszeres palacsintatorta

Nemrég lettünk cimbik a chai fűszerkeverék, és én, de pont úgy vagyok vele, mint anno a sajttortával: igyekszem pótolni a kimaradt időt ;)

chai.jpg

A különleges teakeverék eredetileg Indiából származik, ahol chai masala néven emlegetve egy olyan erős fekete teafőzetet neveznek így, amely rendszerint Assam teából készül, és olyan fűszerekkel egészítik ki, mint a csillagánizs, a fahéj, a gyömbér, a zöld kardamom, az édeskömény, valamint a fekete- vagy színes bors, melyek mellé még tejet is adnak a keverékhez – az eredeti recept szerint bivalyteret –, de cukrot nem.

Bár a  chai szó számos európai és ázsiai nyelvben a teát jelenti, így amikor a chai teát emlegetjük, akár szóismétlésnek is tűnhet az elnevezés, itt mégsem erről van szó, hanem egy egészen egyedi aromájú különlegességről, egy selymes, gazdagon fűszerezett teáról, tejjel.

chai1.jpg

De most nem is az ital, hanem az abba kerülő fűszer az, ami érdekes a számunkra. Ez kicsit olyan, mint a garam masala, vagyis többféle változatban készíthető, így mindenki bátran kikísérletezheti a neki legjobban tetszőt.

Ahogy már említettem, számomra szerelem volt első kóstolásra, de mivel elég karakteres és különleges ízről van szó, szerintem elég megosztó. Mindenesetre - ha még nem kóstoltad - ezzel a keksszel érdemes tenni egy próbát, mert hamar elkészül, nem kellenek hozzá extra alapanyagok, és hamar kiderül, hogy a chai fűszer a barátod lesz-e, vagy inkább továbbra is tudtok élni egymás nélkül. ;) (forrás)

chai7.jpg

Most palacsintatorta készült vele, a fűszeres krémmel megtöltve, és akkor itt idézném is a férjem: "ez a legjobb dolog, ami eddig a mascarponéval történt" :D

Hozzávalók:

A palacsintához: (kb 20 darabhoz)

3 tojás

35 dkg liszt

3 dl víz

6 dl tej

3 evőkanál cukor

csipet só

a sütéshez: 0,5 dl olaj

A chai fűszerkeverékhez:

1 evőkanál Ceyloni fahéj

2,5 teáskanál őrölt kardamom

1,5 teáskanál őrölt gyömbér

1 teáskanál őrölt szegfűbors

1 teáskanál őrölt szegfűszeg

1/2 teáskanál őrölt szerecsendió

  A krémhez:

25 dkg mascarpone

2 dl tejszín

4 evőkanál méz

1,5-2 evőkanál chai fűszerkeverék

A tetejére: dió

Előbb készítsd el a palacsintát

(A tojást kézi habverővel verd habosra, add hozzá a tejjel elkevert vizet, majd keverd csomómentesre az apránként hozzáadott liszttel. Végül mehet a cukor, és a só. Serpenyőben egymás után süsd ki a 20 palacsintát)

A kész palacsintát hagyd teljesen kihűlni, nehogy a krém meglépjen az oldalán.

A fűszerekből készítsd el a keveréket..

Robotgéppel verj habot a tejszínből, add hozzá a mézet, és a szobahőmérsékletű mascarponét. A chai fűszert apránként, ízlés szerinti mennyiségben keverd a krémhez.

A palacsintákat egyenként kend meg a krémmel, és pakold egymásra. Az utolsó rétegre krémet kenj, és szórd meg az apróra vágott dióval.

Annyit érdemes tudni róla, hogy nem érdemes sokáig állni hagyni, mert a pala nagyon beszívja a krémet. A legjobb frissen tálalva ;)

chai9.jpg

 

 

Epres-bazsalikomos-krémsajtos galette

Meg vagyok győződve róla, hogy az eper, és a bazsalikom frigye az égben köttetett. Eddig is voltak erre utaló jelek, például az epres-bazsalikomos sangria, vagy a hasonló alkatrészekkel készült lekvár, és most ez a krémsajtos galette is ezt támasztja alá.

Ha még nem kóstoltad együtt, elsőre talán furának hangozhat ez a páros, de az édes eper, és a friss bazsalikom számomra igazi tavaszi ízkavalkád. A krémes-édes-citromos mascarpone pedig csak tovább fokozza az érzetet. Az egész pedig becsomagolva az omlós pitetésztába...mit mondhatnék...nagyon durva ;)

galette8.jpg

Ha még fokoznád, a végén tehetsz rá egy halom vanília fagyit, esetleg tejszínhabot, vagy az igazi elvetemült változathoz: hagyd az édes vackokat, és csepegtess rá egy kevés balzsamecet krémet ;)

galette1.jpg

galette3.jpg

galette4.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

300g liszt

80g cukor

100g vaj

2 tojás sárgája

1 citrom héja

3-4 ek hideg víz

csipet só

 A krémsajthoz:

250g mascarpone

70g porcukor

1 tk vanília

Az eperhez:

500g eper

2 púpos ek nádcukor

1/2 citrom leve

1 púpos tk kukoricakeményítő

A tetejére:

1 tojás

2 ek nádcukor

nagyobb marék friss bazsalikom

 Előbb a galette tésztát készítsd el. Ezt akár előző este is megteheted, hiszen mint a vajas tészták általában, minél többet hűsöl a frigóban, annál omlósabb lesz a végeredmény. A legegyszerűbb a tésztát egy késes aprítóban elkészíteni. Először tedd bele a lisztet, a kisebb kockára vágott hideg vajat, és a sót. Néhány másodperc alatt zúzd morzsává, majd add hozzá a többi hozzávalót is, a víz kivételével. Ismét nyomd a gombot, még minden el nem keveredik, majd kanalanként adagold hozzá a hideg vizet is addig, amíg össze nem áll a tészta. Gyors mozdulatokkal mégegyszer gyúrd át, majd csomagold fóliába, és mehet a hűtőbe, legalább egy órára

 A krémsajthoz keverd össze a szobahőmérsékletű mascarponét, a porcukrot, és a vaníliát. Tedd félre.

Az epret tisztítsd meg, és hosszában vágd fél centi vastag szeletekre. Szórd meg a cukorral, a keményítővel, csorgasd rá a citromot. Keverd össze alaposan, és mehet a krém mellé.

A tésztát vedd ki a hűtőből, oszd három részre. Nyújtsd ki 23-24 cm átmérőjű lappá. Kend meg a sajtkrém egyharmadával úgy, hogy közben hagysz egy kb 4 cm széles sávot. Halmozd rá az eper harmadát, és hajtsd fel a tészta oldalát. Kend meg a felvert tojással, szórd meg egy kevés nádcukorral. Ha mindhárom pitével elkészültél, told 180’C-os, légkeveréses sütőbe, és süsd 20-25 percet, vagy amíg a tészta aranybarnára nem pirul.

galette10.jpg 

Szórd meg a bazsalikomlevelekkel, és már tálalhatod is.

Sonkás-tojásos kenyérpuding

Hallottam olyanokról, akik ismernek olyanokat, akiknél még lehet maradék sonka... :D

...na nem nálunk, mert abból én nem tudok itthonra eleget készíteni, de vannak ilyen városi legendák ;)

torta3.jpg

Szóóval, ha már nagyon nem tudnál mit kezdeni a húsvéti túlélőkkel, akkor itt egy maradékmentő változat:

torta4.jpg

Hozzávalók:

18 cm átmérőjű tortaformához

25 dkg főtt, füstölt sonka

4 tojás

1,5 dl tej

20 dkg szikkadt sós kalács

1 csapott teáskanál só

15 dkg reszelt trappista

bors, ízlés szerint

A kenyeret és a sonkát vágd falatnyi kockákra. A tojást verd fel, add hozzá a sót, és a borsot. A kenyér és sonkakockákat tedd egy nagyobb tálba, reszeld hozzá a sajt 2/3 részét, és öntsd nyakon a tojásos cuccal. Forgasd össze alaposan, hogy a szósz mindenhol jól átjárja. Tedd sütőpapírral bélelt formába, nyomkodd le alaposan, és szórd meg a maradék sajttal. Légkeveréses sütőben, 180'C-on süsd 25-30 percet, amíg a teteje meg nem pirul. Mielőtt felvágnád, kicsit hagyd hűlni :)

Jó étvágyat!

 

Sonkás raguleves

Húsvéti maradékmentés, ha már a füleden jönne ki a füstölt sonka - van egyáltalán ilyen?? :D

leves.jpg

Hozzávalók:

40 dkg füstölt, főtt sonka

1 közepes fej vöröshagyma

5 dkg zellergumó

20 dkg sárgarépa

10 dkg fehérrépa

2 teáskanál kakukkfű

2 gerezd fokhagyma

3 babérlevél

30 dkg burgonya

1/4 fej kelkáposzta

10 dkg kukorica

2 dl 20%-os tejföl

1 liter sonka főzővíz

5-6 dl húsalaplé

2 evőkanál olívaolaj

Az olívaolajon pirítsd üvegesre az apróra vágott lilahagymát, és a fokhagymát, majd mehet hozzá a karikákra vágott sárga és fehérrépa, és a hasonló méretűre kaszabolt zellergumó is. Kicsit hagyd pirulni, majd önts fel a sonka főzőlevével, és a húsalaplé egy részével. Mehet hozzá a babérlevél, és a kakukkfű. Mikor már majdnem puha, tedd bele a kockázott burgonyát, és a sonkát, végül a csíkokra vágott kelkáposztát. Ha szükséges, az elpárolgott levet pótold a húsalaplével. Ha már minden puha, tedd bele a kukoricát. Keverd hozzá a tejfölt, és még egyet forralj rajta. Ízlés szerint sózd, de a sonkalé miatt nem biztos, hogy szükség lesz rá.

Jó étvágyat :)