Szotyi művek

Rosé gumimaci

2017. augusztus 11. - Szotyi művek

Házi gumimaci próba...

                      ...csapó kettő...

rose_maci.jpg

Neem, ez nem az a fajta, amikor a kész, zacskós gumicukrot beáztatod egy pohár rozéba, ez abból van :)

Az utolsó próbálkozás csúfos kudarca után most ismét nekiláttam a házi gumimaci projectnek. Ennek a mai apropója az a fél üveg rosé volt, ami a szerdai fotózásról maradt meg.

A helyzet az, hogy semmi más titka nincs a dolognak, minthogy kellő mennyiségű zselatin kerüljön a keverékbe. Vagyis a 250ml borhoz, kellett az egy csomag, vagyis 20g étkezési zselatin. Én legutóbb kevesebbel próbálkoztam, naná, hogy nem állt össze rendesen (vagyis sehogy..)

A bor helyett készülhet gyümölcsből is. Egyszerűen turmixold össze, ha szükséges édesítsd kedved szerint. Az arányok ugyanezek

Nnna, akkor most újra, csak hogy egyben legyen ;)

Hozzávalók:

250ml rosé (vagy vörös, vagy fehérbor)

20g étkezési zselatin (1 csomag)

Öntsd lábosba a bort, folyamatos kevergetés közben öntsd hozzá a zselatint, és forrald fel. Mikor elkezd bugyogni, zárd el, mert forralás hatására a zselatin elveszíti a kocsonyahajlamát ;)

Öntsd (adagold) formába, és három-négy órára tedd a hűtőbe.

...nnna, én itt szoktam elvérezni...sosem vagyok elég türelmes :D

Fogyasztási érdemes hűtőben tartani, mert ezt az őrült meleget nem annyira bírja.

Egészségedre ;)

 

 

Serpenyős, csokis keksz

Most, hogy végre lett egy szusszanásnyi friss levegő, az elmúlt napok forrósága után, mi is lehetne az első, hogy bekapcsolom a sütőt :D

Már amúgy is elvonási tüneteim voltak,már férj is erőteljesen emlegette, hogy kéne valami édes, és végre a spontán öngyulladás veszélye nélkül tüsténkedhettem a konyhában.

keksz1.jpg

Egy villámgyors, serpenyőben sütött, süti lett, ami kívül ropogós, mint egy vajas keksz, belül pedig, a mogyikrémnek hála, lágy, és krémes.

keksz2.jpg

Akár magában tálalva, vagy hardcore változatban egy gombóc fagyival a tetején...

Hozzávalók:

A krémhez:

150g pörkölt, sótlan földimogyoró

3 evőkanál kókuszolaj

2 evőkanál nyírfaporcukor

2 teáskanál cukrozatlan kakaópor

A mogyit dobd a késes aprítóba, és zúzd le. Add hozzá az olajat, és addig nyomd, amíg krémes nem lesz. Mehet hozzá a kakaópor, és a cukor, ízlés szerint, még egy kicsit "turmixold", és már készen is vagy. (közben állj meg párszor, és kapard le az aprító faláról a feltapadt krémet)

A tésztához: (250ml-es csészével)

18cm átmérőjű serpenyőhöz

100g vaj (szobahőmérsékletű)

1/3 csésze lágy barna nádcukor

1 tojás

1 tk vaníliakivonat

1 csésze liszt

1/2 tk sütőpor

csipet só

1/2 csésze csokicsepp

A szobahőmérsékletű vajat keverd el - robotgéppel - a cukorral, amíg habos, és lágy nem lesz. Add hozzá a tojást, majd a vaníliát, és keverd tovább krémesre. Mehet a liszt, a sütőpor, és a só. Ha már lágy, egynemű a massza, akkor 2 evőkanál kivételével szórd hozzá a csokicseppet, és újra keverd el.

A tészta felét simítsd el a serpenyőben. Kend meg a mogyorókrémmel (nem fog kelleni az egész), végül a maradék tésztát terítsd szét a krém tetején.

csokicseppes.jpg

Ez kicsit trükkös, próbáld a lehető legkevésbé felkapni a tésztával a krémet. Úgy a legkönnyebb, ha a spatulával kis adagokban teszed a tésztát a mogyorókrémre. A tetejét szórd meg a maradék csokicseppel. és tedd 175'C-ra előmelegített, légkeveréses sütőbe 20 percre. Utána takard le alufóliával - vigyázz a kezedre - és told vissza további 10 percre. Mielőtt felvágod, hagy hűlni 10 percet ;)

Jó étvágyat!

 

 

Sárgarépa pesztó sült répával

Már régóta mondom, hogy (szinte) bármiből lehet pesztót készíteni ;)

peszto3.jpg

Egy ideje már terveztem sárgarépa leveléből is, de eddig nem találtam olyan forrást, aminél biztos voltam, hogy nem volt permetezve a répa. Viszont most ebből is került egy nagy adag az ajándék kosárba, így végre kipróbálhattam ezt is. Ha a hagyományos, bazsalikomból készült pesztó ízvilágát keresed, akkor biztos csalódni fogsz, mert ez teljesen más. Kevésbé intenzív, friss, engem kicsit arra emlékeztet, mikor gyerekkorunkban nyersen rágcsáltuk a spenótleveleket. Ha egy szóval kéne jellemeznem, azt mondanám, hogy olyan zöld :D 

peszto1.jpg

szeretem :)

Például tésztával, amit aszalt paradicsommal, és fokhagymával készítek, vagy sült zöldségekkel. Most utoljára sült répával ;)

repa1.jpg

Az elkészítése teljesen faék, mehet minden az aprítóba, mint a hagyományos változatnál.

Hozzávalók:

2 marék sárgarépa zöldje (kb 2-4 sárgarépából)

1 marék dió

2 púpos ek reszelt parmezán

1/2 citrom leve

2 g fokhagyma

só, bors

kb 100ml olívaolaj

A diót picit pirítsd meg, alacsony lángon. Még melegen - egy konyharuhában - dörzsöld le a héját, amennyire tudod. A zöldet picit tépkedd, a fokhagymát pedig nyomd össze. Ízesítsd kedved szerint. Aztán az olaj felével mehet minden az aprítóba. Turmixold össze, közben add hozzá a többi olajat is, amíg krémes nem lesz.

...és kb ennyi... ;)

A sült répához tisztítsd meg a répát, sózd, borsozd, és locsold meg egy kevés olívaolajjal. 180'C-os, légkeveréses sütőben süsd kb fél órát, vagy amíg meg nem puhul, és kicsit meg is pirul. Tálalásnál öntsd le a pesztóval, és szórd meg egy kevés mandulával, vagy dióval.

Jó étvágyat :)

 

 

Beluga lencse saláta

Gondolom nem vagyok egyedül, akinek ebben az örült hőségben nem nagyon csúszik a főtt étel. Oké, jók a saláták egy darabig, de azért nekem egy idő után (viszonylag hamar) elég is lesz belőlük.

Ilyenkor jó választás például egy lencsesaláta, ami köretként, de akár önálló fogásként is megállja a helyét. Persze, készülhet a hagyományos lencséből is, de én most beluga, vagyis fekete lencsét használtam hozzá, amit a vegetáriánusok kaviárjának is neveznek, hiszen nevét a legjobb minőségű fekete kaviárról kapta.

beluga2.jpg

Érdemes tudni róla, hogy az egyik legérdekesebb hüvelyes növény. Proteinben, rostokban és ásványi anyagokban is igen gazdag, főként vas- és magnéziumtartalma magas. Főzés előtt nem kell beáztatni, hiszen apró szemű, és gyorsan megfő. Ráadásul a főzés során nem jön le a héja, mint a hagyományos változatnak. Az íze enyhén diós, igazán különleges. A főzésnél elveszíti a jellegzetes fekete színét, sötétbarnára világosodik (hmmm...fura szókapcsolat... :D )

Érdemes a főzésénél résen lenni, mert azzal eléggé tönkre tudod vágni az élményt, ha szétfőzöd. Nálam 15-20 perc elég volt neki. A legjobb, ha még picit roppanósra hagyod.

 

 

 

lencse.jpg

Hozzávalók: 2 főre

20dkg fekete lencse (beluga)
1 közepes fej lilahagyma
3-4 evőkanál olajos aszalt paradicsom
5dkg (fél üveg) Kapribogyó

Öntet:
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál almaecet
1 evőkanál méz
1 evőkanál mustár
1 teáskanál só
1 teáskanál bors
1/2 teáskanál kömény
1/2 teáskanál kardamom
1 kiskanál Cayenne bors
1 kiskanál őrölt szegfűszeg
1 kiskanál szerecsendió
1 kiskanál fahéj

A tetejére: dió
Ruccola
Kecskesajt
Stb...

A lencsét főzd meg sós vízben. Ahogy mondtam, kb 15 perc elég neki. Kóstolgass ;) Inkább fogkemény legyen, mint plötyi. Szűrd le, és azonnal tedd hideg vízbe, hogy ne puhuljon tovább. Az öntet hozzávalóit pakold egy kisebb üvegbe és alaposan rázd össze.

A lilahagymát csíkokra, az aszalt paradicsomot falatnyi méretűre kaszabold. Keverd össze a lencsét, a hagymát, az aszaltparadicsomot, és a kapribogyót, és locsold meg az öntettel.
Alaposan forgasd össze.

Tálalásnál szórd meg dióval, kecskesajttal, keverj hozzá ruccolát.

Granola pizza

Reggelire pizza?

Naná :D

Nem vagyok nagy rajongója az édes reggeliknek, de azért ezt - nagy duzzogva - még én is szívesen látom a tányéromon. Persze, aztán a maradék jól jött uzsira is...

pizza3.jpg

 

Hozzávalók 20cm átmérőjű formához:

Az alaphoz:

10 dkg apró szemű zabpehely

5 dkg zabpehelyliszt

1 evőkanál kókuszreszelék

8 dkg méz

3 evőkanál kókuszolaj + 1 teáskanál a kenéshez

1 teáskanál vanília kivonat

¼ teáskanál fahéj

csipet só

A krémhez:

2 dl görög joghurt

1,5 evőkanál méz

1 teáskanál vanília kivonat

 A tetejére

(Tetszőleges idénygyümölcsök)

1 szem sárgabarack

5 dkg málna

5 dkg eper

5 dkg áfonya

 

A díszítéshez: néhány mentalevél

 

Az alaphoz keverd össze a szárazanyagokat, majd csorgasd hozzá a mézet, a vaníliát, és a szobahőmérsékletű kókuszolajat. Keverd össze, és nyomkodd bele a kókuszolajjal kikent formába. Ha nem szeretnéd, hogy a tészta fele levakarhatatlanul a kezedhez tapadjon, kicsit kend be a tenyered kókuszolajjal, így simán le tudod majd nyomkodni a formába.

Előmelegített, 180 fokos sütőben, légkeveréses fokozaton süsd 10 percet. Hagyd teljesen kihűlni.

pizza1.jpg

A krémhez keverd össze a hozzávalókat, és kend meg vele a pizza alapot. A gyümölcsöket most meg, a barackot, és az epret szeleteld vékonyra.

pizza11.jpg

Kedved szerint rendezd a krém tetején, végül - mivel mindenre kell valami zöld - díszítsd mentalevelekkel...vagy bazsalikommal, mert szerintem az még finomabb, mint a menta (...de tény, hogy nekem fura ízlésem van...;) )

 

 

 

Laposkenyér minden jóval

pizza3_1.jpg

A héten Velencén nyaraltunk, amihez szerencsére nagyon közel van Lovasberény, ahol kedves barátnőm Móni, és a párja Árpád biogazdálkodik. Tavaly már írtam róluk, de végre a saját szememmel is láthattam a gazdaságot, illetve azt a hihetetlen munkát, amit ketten véghez vittek egy év alatt.

img_8848.JPG

Azóta is folyamatosan körülöttük pörögnek a gondolataim, és ámulatba ejt az a harmónia, ahogy együtt élnek a természettel. Mert beszélhetünk mi itt a városban környezetvédelemről, meg, hogy ne csináljunk annyi szemetet, stb...de az, amit náluk tapasztaltam, ennek a sokszorosa. Nincs csatorna, ellenben van komposzt wc, (nem büdi) meg csupa természetes mosó, és mosdószer, így a használt vízzel a veteményt öntözik. Lehet, hogy vidéken ezek kevésbé meglepő dolgok, de városi emberként azok. És még számtalan olyan apróság, amire nem is gondolnék

dsc04455.JPG

Utoljára gyerekkoromban ettem úgy zöldséget, hogy közvetlenül a földből húztuk ki, de most aprólábú is megtapasztalhatta ezt, és hihetetlenül élvezte.

repa.JPG

Ja igen...rágcsáltunk egy kis lépesmézet is, amit Árpi nem sokkal korábban vett ki a kaptárból - saját méhek...mennyire menő már??? Tavaly kóstoltam a mézet...hmmm...nagyon durva... ;)

img_8879.JPG

Szőlő, káposztafélék, a bolhaháló alatt (boolhaaháálóó?), cukkini, ruccola csemeték, kukorica, nektarinfa (sosem ettem jobbat)...estig sorolhatnám...pl, ettetek már olyan bébikukoricát, ami nem savanyított volt? Én eddig nem, de ez valami elképesztően finom, édes, zsenge, és ropogós.

...és hatalmas tervek, és álmok, és a megvalósításhoz szükséges elszántság <3

Mielőtt eljöttük, Móni szedett nekünk néhány dolgot: bébi kukorica, és cukkini, minicékla, ceruzabab, sárgarépa, retket, fehér, és lilahagyma volt a szeretetcsomagban.

dsc04471.JPG

Egyértelmű volt, hogy ma ebből ebédelünk.

Tavaly már kaptam hasonló csomagot, akkor többnyire saláta formájában ettük meg a zöldségeket, így most kicsit mást szerettem volna készíteni. Pont beszéltünk nagymamámmal, úgyhogy be is ugrott, hogy milyen isteni kenyérlángost sütött anno. Így meg is volt az alap, erre került a csupa friss gyönyörűség, csak egy kis sóval és borssal, és egy kevés érett gorgonzolával

Hozzávalók 2 főre

A kenyérhez:

100g kenyérliszt (nálam tönköly)

100g liszt (BL55)

120ml víz

2 ek olívaolaj

1/2 tk só

1/2 tk szárított élesztő

csipet cukor

A feltéthez:

3-4 mini cukkini, vagy kettő kisebb

1-2 kisebb fej lilahagyma

egy marék ceruzabab

3-4 bébikukorica

60-80g gorgonzola

só, bors

Először készítsd el a kenyeret. Ehhez szitáld tálba a lisztet, add hozzá az élesztőt, a cukrot, a vizet, majd a sót is. Dagassz belőle lágy, de nem ragacsos tésztát. Gömbölyítsd ki, takard le folpackkal, és hagyd, hogy kb 1 óra alatt a duplájára keljen.

Ha kész, oszd két részre (lisztezett kézzel), kézzel formázd lángos szerűre, és forró, száraz serpenyőben süsd halványbarnára mindkét oldalát. Összesen 4-5 perc elég neki.

A cukkinit most meg, és zöldséghámozóval készíts "szalagokat" belőle. Blansírozd, vagyis fél percre dobd forrásban lévő vízbe. Így picit megpuhul, de még roppanós marad. A hagymát szeleteld karikára, a kukoricát falatnyi darabokra. Ha normál csöves kukoricát használsz, előtte fűzd vagy süsd meg, és csak így tedd rá a szemeket. A zöldbabot egyben hagytam, mert igazi kis minik voltak ők is

A megsült tésztán rendezd el előbb a cukkinit, majd a hagymát, a zöldbabot, végül a kukoricát. Sózd, borsozd. Told be a grill alá, hogy a zöldségek, és a tészta széle kicsit megbarnuljon. Vedd ki, morzsold rá a sajtot, és tedd vissza még 1 percre, amíg a sajt elolvad.

A kenyér középen puha, a szélén ropogós...

A zöldségek ressek, ízesek...

A kukorica édes, és roppanós...

A gorgonzola fűszeres...

pizza2.jpg 

...na jó...eszem még egy szeletet... ;)

 

Zserbó csirke

...jóó, persze ez enyhe túlzás, de a dió-sárgabarack párosról nekem mindig a zserbó jut eszembe.

Tulajdonképpen nem ezt szerettem volna készíteni, hanem egy trópusi ihletésű csirkemellet, mangós mártogatóssal, de mivel a magnó feladta, így B terv kellet.

csirke1.jpg

Szerencsére még van itthon a múltkor, a telken szedett sárgabarackból - ami szerintem a világ legtutibb barackja - így nem volt kérdés, hogy mit használjak a nyomi mangó helyett

g7.JPG

Mivel a sárgabarackot amúgy is sokszor teszem BBQ szószba vagy akár húspácba, így nagyon nem tudtam vele mellélőni. A ropogós-diós panír pedig remekül kiegészíti a fűszeres szószt. Szóval zserbó csirke ;)

Hozzávalók a húshoz:

1 csirkemell, nagyobb csíkokra/darabokra vágva

5-6 evőkanál zsemlemorzsa

1 nagyobb marék dió apróra vágva

2 tojás

liszt

A szószhoz:

5-6 szem sárgabarack

1 tk chilipehely

2-3 ek méz

1 kisebb citrom leve

1 ek fehérbor ecet

1 ek friss rozmaring

50ml víz

A húst sózd be, a panírhoz keverd össze a diót és a morzsát. A szokott módon panírozd ki, és kiolajozott sütőpapíron süsd 200'c-on, légkeveréssel 15-20 percet. Félidőben fordítsd meg a szeleteket.

Közben készítsd el a mártogatóst: Tegyél mindent turmixgépbe, és zúzd krémesre.

csirke.jpg

A húst és a szószt tálald rizzsel, salátával, vagy csak mártogasd kedvedre ;)

 

Sárgabarackos kenyérpuding

...vagyis most kalácspuding :)

Aprólábú valamelyik reggel kalácsot kért reggelire, ami nem volt itthon, és én balek, gondoltam, majd másnap reggel is jó lesz neki. Hát nem, persze akkor ár nem kellet, mi pedig három napig lökdöstük a nyomorultat. Aztán ma reggel, mikor a héten először fél hétig aludtunk (ami az egész hetes fél hatos: "anyucikaaa, nincs korááán" felkiáltás után igazi ajándék :D ) lelkesen nekiálltam reggelire sütögetni. Nnna, azért ne gondolj semmi bonyolultra, ez kb a faék kategória, viszont nagyon finom

Így legalább a szottyadt kalács is elfogyott, és mivel sárgabarackkal még mindig jól el vagyunk látva, az is került bele.

kalacs1.jpg

Mivel én a máglyarakást sem szeretem nagyon ázottan, így ezt is hasonlóan készítettem. Így az alsó réteg kalács lágy, és krémes volt, a teteje pedig inkább ropogós. A sárgabarack isteni, krémesre sült benne. Ha csak magamnak készítem, biztos, hogy egy kis rozmaringgal, vagy zsályával is ízesítem, de tapasztalatom szerint a család ezt kevéssé csípi, ezért maradt az alap változat.

15 perc sütés elég is volt neki, a sütő pedig bemelegedett, amíg az egészet előkészítettem ;)

Hozzávalók: két 10 cm átmérőjű formához:

kb 200g kalács

1 tojás

150ml tej

1 csomag vaníliás cukor

1,2 tk fahéj

4-6 szem sárgabarack

Tetejére: porcukor

A kalácsot vágd falatnyi kockára, és tedd egy tálba. Langyosíts meg a tejet, üsd bele a tojást, add hozzá a fahéjat, és a vaníliás cukrot. Keverd el, öntsd vele nyakon a kalácsot. A barackot vágd kisebb darabokra. A szotyis kalács negyedét tedd az egyik forma aljára, szórj rá barackot, és mehet még egy (hasonló) adag kalács. A tetejére ismét barackot szórj. Aztán tégy pont így a másik formával is ;)

Süsd 180'C-on, légkeveréssel 15 percet. Ha megsült, szórd meg porcukorral, és mér tálalhatod is

 

Jó étvágyat! :)

Zsályás-barackos keksz

Hatalmas szerelmem a zsálya, és az abból készülő ételek. Legyen az zsálya pesztó, vagy zsályás-vajas tészta, vagy akár a ropogósra sütött zsályalevél, mindegy, minden formában jöhet.

Érdemes tudni erről a csodás illatú, és bársonyos tapintású növénykéről, hogy bár fűszernövényként is világszerte elterjedt, a zsálya valódi gyógynövény. Kedvező hatását annyiféle betegség ellen találták jótékonynak, hogy egyenesen „csodaszernek” kezdték tekinteni. (Továbbiak)

 zsalyas4_1.jpg

Bő egy éve vagyok boldog tulajdonosa egy zsályabokornak, ami még egészen kicsi volt, mikor kaptam, viszont néhány hónap alatt a duplájára nőtt. Mióta pedig a kertbe is kiültettem, hihetetlen méreteket öltött. Így elég csak néhány lépcsőn leszaladnom, és bármikor dézsmálhatok a kis cukiról. Ezzel igazán csak azt akarom mondani, hogy ha szereted, akkor ugyanúgy, mint egy cserép bazsalikomot, érdemes otthon tartani. Teljesen igénytelen, ha rendszeresen öntözöd, lelkesen meghálálja a gondoskodást

zsalyas1.jpg

De vissza a kekszhez: azért lapvetően a zsálya mégiscsak egy "sós étel alapanyag", úgyhogy ideje volt valami édesben is kipróbálni ;)

zsalyas3.jpg

Például egy vajas kekszben. Hozzá pedig látatlanban is biztos voltam, hogy jól megy majd a sárgabarack

Hozzávalók 20 darabhoz

250g liszt

70g cukor

35g kukoricaliszt

100g vaj

2-3 ek friss zsálya

3-5 ek tej

csipet só

A töltelékhez:

sárgabaracklekvár,

vagy néhány szem friss sárgabarack turmixolva, és ízlés szerint cukorral, vagy édesítővel kicsit felfőzve

A keksz elkészítése tök egyszerű, mert az aprító az egészet elintézi. Előbb a kétféle liszt, a cukor és a só. Egyet forgass rajta, majd a kockára vágott vaj. Morzsásítsd, majd mehet hozzá a zsálya, és apránként a tej. Annyi, hogy ne túl lágy, gyúrható tésztát kapj. Tedd fóliába, és mehet egy órára a hűtőbe.

Majd oszd két részre, és készíts belőle egy kb 15cm hosszú hengert. Vágj 10, kb 1,5cm széles korongot. A korongokat igazítsd vissza kerekre, és lapogasd el, kb 1cm vékonyra. Tégy így a másik adag tésztával is.

190'C-ra előmelegített sütőben, légkeveréssel süsd 10-13 percet, amíg a szélek kicsit meg nem barnulnak.

Hagyd, hogy teljesen kihűljön, majd ragaszd össze a kekszeket kettesével a sárgabaracklekvárral.

Hagyd állni néhány órát, hogy a keksz megpuhuljon a lekvártól :)

zsalyas2_1.jpg

 

 

 

 

Baconos-sós csokis trüffel

Furcsaságok a konyhából rovatunk újabb darabbal gazdagodott, a baconos trüffel személyében.

Igen...tudom, hogy hangzik, de most őszintén: a sós karamell első hallásra mennyire gáz máár?? ...és kóstolásra? Simán veri a hagyományos

baconos4.jpg

változatot.

...és ugye, hogy minden sütibe is teszel egy csipet sót? Jóó, ebben kicsit több van, mint a csipet...

Nem is győzködlek tovább "látatlanba", inkább próbáld ki ;)

baconos.jpg

Hozzávalók:

kb 12 darabhoz:

100g lágy vaj
150g bacon
200g zabpehelyliszt
100g nádcukor (porítva)
30-50ml sűrített tej (cukrozatlan)
2 ek juharszirup (vagy méz)

A bevonáshoz:
100g étcsoki
100g tejcsoki

A tetejére:
2-3 evőkanál bacon kocka
nagyszemű tengeri só

A bacont vágd apró kockákra, és egy serpenyőben alacsony lángon pirítsd meg. Vigyázz, nehogy megégjen, s ne is száradjon ki. Szedd papírtörlőre. és tedd félre.
A trüffelhez keverd össze a lisztet, az olvasztott vajat, a nádcukor port, a juharszirupot, és annyi sűrített tejet, hogy gyúrható, de nem túl lágy masszát kapj. 3 evőkanál kivételével mehetnek bele a bacon kockák is. Jól gyurmizd össze, hogy jusson mindenhova. és formázz nagyobb diónyi golyókat. Legalább fél órára tedd a hűtőbe hűsölni.

A kétféle csokit olvaszd fel vízgőz fölött, majd majd folyamatosan kevergetve hűtsd vissza kb 34 fokosra. A golyókat forgasd meg a csokiban, tedd sütőpapírra, a tetejét szórd meg a félretett baconnel, és a sóval. Még legalább négy órára tedd vissza a hűtőbe.