Szotyi művek

Bazsalikomos-epres sajttorta fagyi

2018. június 19. - Szotyi művek

Igaz, hogy már lefutott az eper szezon, de ha még van pár szem epred elfekvőben, ezt még próbáld ki :D

Tudom, hogy a bazsalikom elsőre meredeknek tűnhet, de már többször próbáltalak meggyőzni, hogy annyira passzolnak, vétek őket nem együtt használni 

Ha már nagyon nem jutsz eperhez, de mégsem élnél epres sajttorta fagyi nélkül, - amit tökéletesen megértek - eper lekvárral is működik ;)

epres12.jpg

Nálam fagyigépben készült, de ha náad nincs otthon, sebaj, előbb öntsd a krémet a kenyérsütő formába, és kb fél óránként keverd át át egy villával, vagy botmixerrel, hogy ne keletkezhessenek jégkristályok. Ha megfagyott, ugyanúgy rétegezd, és fagyaszd készre.

epres7.jpg

Hozzávalók:

Az epres réteghez:

25 dkg eper

2-3 evőkanál cukor

1 evőkanál citromlé

1 teáskanál étkezési kukoricakeményítő

1/2 dl víz

5-6 nagyobb levél bazsalikom (elhagyható)

A fagylalthoz:

10 dkg mascarpone

1 dl tej

2 dl tejszín

3-4 púpos evőkanál porcukor

A tetejére:

6-8 szem omlós, vajas keksz morzsásra törve

Az epret tisztítsd meg, és vágd nagyobb darabokra. Tedd lábosba, szórd meg a cukorral, és öntsd fel a vízzel, Add hozzá a citrom levét, a bazsalikom leveleket, és főzd kb 15 percig. Ha az eper megpuhult, villával nyomkodd szét. Az étkezési kukoricakeményítőt keverd el2 evőkanál vízzel, és add az eperhez. Közepes lángon addig forrald, amíg be nem sűrűsödik, ismét kitisztul, és kifényesedik a krém. Tedd félre és hagyd teljesen kihűlni.  A mascarponét, és a tejet keverd simára, add hozzá a porcukrot, majd a tejszínt is. Lazán keverd át. és töltsd a fagyi gépbe. Vigyázz, ne told túl, a gépet csak háromnegyedik töltsd, különben negyed óra múltán már nem lesz őszinte a mosolyod, mikor az olvadt krémet törlöd a gép körül ;) Ha a fagyi elkészült, a felét simítsd fagyasztható dobozba, például kenyérsütő forma tökéletesen alkalmas erre a célra. Kanalazd rá az eper felét, és szórd meg a kekszmorzsa felével. Terítsd rá a maradék fagyit, majd az epret is. Egy késsel készítsd bele hullámokat, hogy eloszlasd a gyümölcsös réteget, végül szórd meg a keksszel. További két órára tedd a fagyasztóba.

Tipp: Ha nincs fagylalt gépünk, akkor előbb öntsük a krémet a kenyérsütő formába, és kb fél óránként keverjük át egy villával, vagy botmixerrel, hogy ne keletkezhessenek jégkristályok. Ha megfagyott, ugyanúgy rétegezzük.

Cannoli a sütőből

Vannak olyan ételek, amiket azért nem készítek otthon, mert pl nem sütök semmit bő olajban. Ilyen süti a cannoli is, a szicíliai tésztaroló, amit hagyományosan lisztből, cukorból, és borból készítenek, olajban sütnek ki, végül krémes ricottakrémmel töltik.

cannoli2.jpg

Nálam most kicsit hmmm... alakbarátabb változatban, sütőben készült. Az eredeti, nyújtható változathoz képest, ebben az esetben a tészta híg, amit egy kanállal kell szétteríteni. A végeredmény pedig vékony, ropogós tészta, a krémes töltelék körül :D

Háát...elég hamar hűlt helye lett... :D

cannoli1.jpg

A tészta formázásához szükséged lesz néhány kb 2cm átmérőjű fémhengerre. Ha nincs ilyened, készíts összesodort papírból, alufóliával bevonva.

Hozzávalók 8 darabhoz:

A tésztához

2 tojásfehérje

7 dkg cukor

5 dkg liszt

2 evőkanál olvasztott vaj

1 teáskanál vanília

kókuszolaj a kenéshez

A krémhez:

1,5 dl tejszín tejszín

15 dkg ricotta

7 dkg porcukor

1 teáskanál vanília

1/2 szem tonkabab őrölve (vagyis dobd mozsárba, és üsd, amíg porrá nem omlik ;))

3-4 evőkanál apróra vágott mogyoró a szóráshoz

 

A tésztához, a tojásfehérjét a cukorral keverd simára, de nem kell felverni. Add hozzá a többi hozzávalót is. Lágy, csomómentes massza lesz. Egy nagy tepsit bélelj ki sütőpapírral, vékonyan kend le kókuszolajjal. Egyszerre négy lapot süss ki. Egy laphoz kb 1,5 evőkanál tésztára van szükség. A tésztát kanalazd a tepsire, és körkörösen, belülről kifelé haladva, simítsd el, kb 1mm vékonyra. Minél vékonyabbra simized, annál ropogósabbra sül majd. 190 fokos sütőben, légkeveréssel, 6-8 perc alatt süsd aranybarnára. Vedd ki a sütőből, és még forrón, óvatosan tekerd fel a hengerre. Nem kell, hogy szoros legyen, de a széle kerüljön alulra. Tégy így a többi lappal is. Néhány percet hagyd hűlni, majd óvatosan csúsztasd ki belőle a hengereket. Süsd meg, és formázd tésztát is. Hagyd teljesen kihűlni. Addig készítsd el a krémet. A tejszínhabot verd fel, és tedd félre. A ricottát keverd el a többi hozzávalóval, végül óvatosan forgasd bele a felvert habot. Töltsd habzsákba, és két oldalról töltsd meg a tésztahengereket. A két végén szórd meg mogyoróval, csurgass rá olvasztott csokit, hintsd meg porcukorral.

cannoli.jpg

Cseresznyés minipite

Végre érik a cseresznye, és hétvégén sikerült is szedni egy szolid mennyiséget belőle, úgyhogy most, amellett, hogy folyamatosan szemezgetjük, jöhetnek a cseresznyés sütik is :D

Például minipite, ami egyébként tök praktikus. Nna, azt nem állítom, hogy nem macerásabb az elkészítése, mint a hagyományos változatnak, de annyira cuki, hogy szerintem simán megéri a plusz meló. Az oviban például elég lelkesek voltak a minik ;) 

pite1_4.jpg

A recepttel már találkozhattál a tavaly nyári Kifőztük magazinban...jó...igen...kicsit le vagyok maradja a receptírással... :P

A tésztához:
18-20 darabhoz, 6 cm átmérőjű szaggatóval

300g liszt
80g kristálycukor
100g vaj
2 tojás sárgája
1 citrom héja
3-4 ek hideg víz
csipet só

A töltelékhez:

20 dkg cseresznye (kimagozva)
2-3 evőkanál kristálycukor
1/2 citrom leve
1 púpos evőkanál kukoricakeményítő
200ml víz

Tetejére:
1 tojás
1-2 ek cukor

Szóráshoz:
Porcukor

Először készítsd el a tésztát: Nálam továbbra is megy az aprítóba a liszt a vajjal. Morzsásra turmixolom, majd a többi hozzávalóval tésztává aprítom. Kb 1 perc alatt meg is van. Ha inkább kézzel dolgoznál: A lisztet morzsold el a hideg vajjal, majd add hozzá a többi hozzávaló, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze. A vizet apránként adagold a tésztához. Elég, ha éppen csak összeáll. Csomagold fóliába, és tedd hűtőszekrénybe, legalább egy órára, de akár egy éjszakára is maradhat.
A töltelékhez tedd egy lábosba a kimagozott cseresznyét, és szórd meg a cukorral. Hagyd kicsit állíni, hogy levet eresszen. Öntsd fel a víz felével, add hozzá a citromot, és kezd főzni. Közben a maradék vízzel keverd el a keményítőt, és ha a cseresznye már megpuhult, add hozzá. Főzd, amíg be nem sűrűsödik, és újra ki nem tisztul a szósz. Hagyd teljesen kihűlni.
A tésztát nyújtsd ki kb 3mm vastagra, és szaggass belőle 6cm átmérőjű korongokat. Figyelj rá, hogy páros számú köröcskéid legyenek. A tészta felére halmozz egy teáskanálnyi tölteléket. A másik tésztára egy éles késsel vágj egy-két lyukat, amin a gőz távozni tud majd. A felső tésztát egy ecsettel kend meg vízzel, és borítsd a másik tésztára. A széleit nyomkodd le egy villával, a tetejét kend meg tojással, és szórd meg cukorral. 180 fokos sütőben, légkeveréses fokozaton, 15-17 perc alatt süsd aranybarnára. Ha kihűlt, és szereted, híntsd meg porcukorral

Jó étvágyat :)

Epres eton mess sajttorta

Még egy gyors, így az eperszezon legvégére :)

eton_mess2_1.jpg

Könnyű, tulajdonképpen sütés nélküli lenne, ha nem számítjuk a tetejére kerülő habcsókot. Persze, ha nem akarsz még jobban befűteni a sütővel, nyugodtan lemaradhat, de szerintem a ropogós habcsókkal lesz igazán komplex az élmény ;) Viszont ez utóbbit csak tálalás előtt tedd rá, hogy ne szívja magába a nedvességet, és ropogós maradjon.

etonmess.jpg

Nálam az idén ez volt a szezon abszolút kedvence, úgyhogy kicsit szomorú vagyok, hogy újabb egy évet várhatok a következő adagra, de majd addig is vigasztalódom a cseresznyés sütikkel ;)

Hozzávalók 16 cm-es tortaformához

az alaphoz:

10 dkg kekszmorzsa

5 dkg olvasztott vaj

a krémhez:

15 dkg eper

10 dkg porcukor

4 dl tejszín

25 dkg szoba-hőmérsékletű mascarpone

1 csomag zselatin fix (20 g)

a habcsókhoz:

1 tojásfehérje

5 dkg cukor

1 csipet borkő (elhagyható)

a tetejére:

20 dkg eper

5 dkg fehér csokoládé

 

Az alaphoz a vajat keverd el a kekszmorzsával, és nyomkodd a tortaforma aljára. Felhasználásig tedd hűtőbe, közben készülhet is a krém. Az epret vágd apró kockákra, és szórd meg 2–3 evőkanál porcukorral. Ezt is tedd félre kicsit. A tejszínt kezd felverni robotgéppel, szórd hozzá a zselatin fixet, ízesítsd a maradék porcukorral, végül a mascarponét is add hozzá. Keményre verd, de vigyázz, nehogy vaj legyen belőle, majd óvatosan dolgozd hozzá az epret. Simítsd a krémet a kekszalapra. Legalább 4 órára vagy akár 1 éjszakára tedd hűtőbe.

A habcsókhoz verd fel a tojásfehérjét, hozzátesszük a borkövet és a cukrot. Addig verd, amíg a cukor el nem olvad és fényes, kemény habot nem kapsz. Töltsd habzsákba, és sütőpapírral bélelt tepsire készítsd el a  habcsókokat. 90 fokos sütőben, légkeveréssel 40–50 percet szárítsd. Az epret tisztítsd meg, a szárával együtt töröld szárazra. A fehér csokoládét vízgőz fölött olvaszd fel, és mártsd meg benne félig az epreket. Rácson vagy sütőpapíron hagyd, hogy a csokoládé megdermedjen. Végül állítsd össze a tortát: először az epret rendezd el a tetején, majd díszítsd a habcsókkal.

Epres-zabpelyhes szelet

Szerencsére még bőven tart az eper szezon, és pusztítjuk is lelkesen, de azért előfordul néha, hogy megmarad valamennyi. Az esetek nagy részében ebből lekvár lesz, de mivel most este 10 magasságában szembesültem vele, hogy az otthoni eper lassan az enyészet útjára lép, így nem nagyon volt kedvem nekiállni lekvárt főzni.

epres1.jpg

Még néhány hónapja találkoztam ezzel a recepttel Pinteresten, ideje volt kipróbálni :) Az eredeti leírás szerint egy-egy szeletben csak 100Kcal van...bevallom nem számoltam utána, de azért nincsenek illúzióim :P

epres2.jpg

Viszont villámgyorsan össze lehet dobni, és nagyon finom

Hozzávalók:

300g eper

1 ek cukor

1 púpos tk kukoricakeményítő

1/2 citrom leve

100g nagyszemű zabpehely

60g zabpehelyliszt

50g kókuszolaj (vagy olvasztott vaj)

3-4 púpos ek világos nádcukor (vagy az általad preferált édesítő)

1/2 tk őrölt gyömbér

csipet só

Tisztítsd meg az epret, és vágd félbe. Szórd meg a cukorral, a keményítővel, és locsold meg a citrommal. Keverd el, és tedd félre.

Tedd tálba a zabpelyhet, a lisztet, és a cukrot/édesítőt, a gyömbért és a sót. Öntsd nyakon a kókuszolajjal/vajjal, és keverd morzsásra.

Egy kb 20x20cm-es tepsit bélelj ki sütőpapírral. A "tészta" 2/3 részét öntsd alulra. Kicsit simítsd el. Mehet rá az eper, a leve nélkül (amit eresztett), majd szórd meg a maradék tésztával. 190'C-os sütőben, légkeveréssel süsd kb 35 percet. Mielőtt felvágod, hagyd kicsit hűlni.

epres.jpg

Én másnap reggelire tálaltam ;)

Csirkés brokkoligolyó

Ez egy régebbi recept, kicsit újragondolva.

...na jó...volt otthon megint egy nyomi brokkoli, amivel valamit szerettem volna kezdeni, de sem párolva/sütve, sem levesként nem fűlött hozzá a fogam.

golyo7.jpg

Hát...lett belőle brokkoligolyó, aminek a közepe fűszeres csirkekockákat rejt ;)

golyo6.jpg

Hozzávalók 2 személyre

30 dkg csirkemell (kb egy csirkemell fele)

1 evőkanál sültcsirke fűszerkeverék

30 dkg brokkoli (kb egy közepes fej, a szára nélkül)

1 tojás

5 dkg zabpehelyliszt

1 kis fej vöröshagyma

5 dkg reszelt sajt

2 teáskanál petrezselyem

só, bors 

A brokkolit dobd aprítóba, és darabold morzsásra. Szórd meg sóval, és hagyd állni kicsit. Közben a csirkemellet vágd falatnyi kockákra, és szórd meg a fűszerkeverékkel. Tedd félre. A brokkolit nyomkodd ki, add hozzá a tojást, az apróra vágott vöröshagymát, a lisztet, a reszelt sajtot, és a petrezselymet. Sózd, borsozd, és alaposan gyúrd össze. Ismét tedd félre15 percre, hogy a zabpehelyliszt kicsit megszívja magát. Ha nagyon lágy marad egy kevés liszttel sűrítsd be. Majd tégy egy evőkanálnyi „brokkolitésztát” a tenyeredbe, lapizd el. Erre mehet egy kocka hús. Borítsd rá a tésztát, és formázd golyóvá. A golyókat, tedd sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket, egy ecsettel, vékonyan kend meg olívaolajjal, és 180 fokos sütőben, légkeveréssel, 20-25 perc alatt süsd aranybarnára.

Lassan sült szezámmagos húsgombóc

Persze, tudom, hogy lehet élni lassúfőző nélkül, (sokáig nekem is nagyon jól sikerült ;) ) és igen, tényleg el lehet készíteni bármit a hagyományos tűzhelyen, vagy a sütőben is, de tudod mégis miért iszonyú praktikus és kényelmes jószág? Én kétféleképpen használom, vagyis a nyár közeledtével már háromféleképpen: Felteszem benne főni a levest, a bepácolt húst, vagy a ragut, este, lefekvés előtt bekapcsolom alacsony fokozatra, és reggelre kész. Ez elsősorban hétköznap jön nagyon jól, mikor azt a kis időt, ami Minivel van lefekvés előtt, nem a konyhában szeretném tölteni. Vagy hétvégén. Reggel összekészítem az edényben a "bárakármit", bekapcsolom a magasabb fokozatra, nyugiban elkortyolom a kávém, összekapjuk magunkat, és elintézzük a hétvégi bevásárlást. Mire hazaérünk, kész az ebéd. És, ahogy az előbb említettem, így a nyár közeledtével sütit is sütök benne. Így nem kell bekapcsolni a sütőt, és tovább melegíteni az amúgy sem hűvös konyhát.

husgolyo2.jpg

Ráadásul szerintem szinte minden sokkal finomabb lassan sütve. A hús omlós és szaftos marad, a húsleves gyönyörű tiszta, nagyon ízes, és bármilyen furcsa, a zöldség egyáltalán nem fő szét.

Most húsgombóc készült benne :)

Hozzávalók

2-3 személyre

A húsgolyóhoz:

50 dkg darál sertéscomb

1 tojás

2 gerezd fokhagyma

1 kis fej vöröshagyma

2-4 evőkanál zsemlemorzsa

2 evőkanál petrezselyem

1 teáskanál só

bors

A sütéshez 2-3 evőkanál olívaolaj

A szószhoz:

3 púpos evőkanál sötétbarna, lágy nádcukor

60 ml szójaszósz

60 ml ketchup

2 evőkanál méz

2 evőkanál fehérbor ecet

1 teáskanál só

1/2 teáskanál bors

2 gerezd fokhagyma

A tetejére:

1-2 szál újhagyma

1 evőkanál szezámmag

Először készítsd el a húsgombócot, a hagymát vágd apróra, a fokhagymát nyomd össze, és a többi hozzávalóval együtt gyúrd össze. Készítsd diónyi gombócokat. Egy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, és 3-4 perc alatt pirítsd körbe a golyókat. Közben keverd el a szósz hozzávalóit. A megpirult gombócokat szedd át a lassú főzőbe, és öntsd nyakon a mártást. Óvatosan forgasd össze, és alacsony fokozaton főzd 4 órát. Tálalásnál szórd meg a karikára vágott újhagymával, és a szezámmaggal. Rizzsel tálald :)

Jó étvágyat!

Epres túrótorta

Édesanyám szülinapján hagyományosan valami karamellás sütit készítek, hiszen őrült karamell-rajongó, de idén inkább valami könnyebb, friss, tavaszi tortával szerettem volna meglepni.

Sütés nélküli túrótortát választottam, ami alá sem keksz, sem piskótaréteg nem került. Tulajdonképpen szinte nem is torta, csak a túrókrém, a friss eper, és a menta.

Remélem ízlik majd neki <3

turo6.jpg

                                                                                                                        *frissítés: ízlett :D

turo7.jpg

Hozzávalók 16cm-es formához

250g túró

300ml +50ml tejszín

2-4 púpos evőkanál porcukor (ízlés szerint)

1 csomag lapzselatin (6 lap)

Tetejére 250-300g eper

Először 5 percre áztasd be hideg vízbe a zselatint, majd add az 50ml tejszínhez, és melegítsd addig, amíg a zselatin fel nem olvad. Ne forrald! Tedd félre, hogy langyosra hűljön.

Jöhet a forma előkészítése. Ha van olyan fóliád, amilyet a cukrászdában tesznek a süti köré, az szuper, béleld ki vele a tortaforma szélét, illetve egy frissentartó fóliával az alját. Ha nincs - nekem sem volt - a csíkokra vágott sütőpapír is megfelel a célnak. Mivel ennek a tortának nincs stabil alja, vagyis az egész gyakorlatilag csak a hab, így elég óvatosan kell vele dolgozni. A lényeg, hogy ne ragadjon hozzá a formához, könnyen ki tudd szedni. De az egész süti legidőigényesebb része a forma kibélelése, úgyhogy ha ezzel megvagy, már sínre kerültél ;) Na jó...a végén, mikor megfordítod az egészet...kicsit az is macera, de azt a lépést kihagyhatod. Csak azért van rá szükség, mert az alja sokkal simább, szebb

hmmm...azért remélem nem beszéltelek le már az elején az egészről... :P

Verd fel a tejszínt kemény habbá, és kicsit tedd félre. Robotgéppel keverd addig a túrót, amíg krémes nem lesz, közben add hozzá a porcukrot. Lassan csurgasd hozzá a zselatinos tejszínt. Ha már alaposan elkeverted, és nem maradtak nagyobb túrórögök a krémben, vedd elő újra a tejszínt. A robotgép alacsony fokozatán verd a tejszínt, közben kisebb adagokban tedd hozzá a túrós keveréket. Azért ne húzd el nagyon, mert már lelkesen dolgozik a zselatin, egyre sűrűbb a cucc. .Lapátold csatos tortaformába, és tedd minimum négy órára hűtőbe. Ha megdermedt, vedd le a forma oldalát, és fordítsd a feje tetejére az egész tortát. Hát igen...annyira nem egyszerű, és vedd figyelembe, ha egyszer rátetted valamire, onnan már nem tudod mozdítani úgy, hogy szép maradjon. Így tedd tányérra. A tetejét díszítsd félbevágott eperrel, vagy kisebb szemekkel, mentalevelekkel.

turo10.jpg

Kész vagy, jó étvágyat ;)

 

Gofri almaszósszal

 Szeretjük a gofrit, mégis viszonylag ritkán készítek, aminek az az egyszerű magyarázata van, hogy hétvégén, ameddig lehet, húzom az ágyból kikászálódást. Nnna, ezt persze ne úgy képzeld el, hogy 11-ig heverészek, aztán angyali - vagy legalábbis kipihent - arccal előlibbenek a halóból...neeem... Mert a négy (és fél) évesnek aztán lehet szombat, vagy vasárnap, tuti, hogy fél hétkor már kukorékol, én meg megpróbálom magam halottnak tettetni, addig, amíg Férj fel nem adja, hogy némi nyugit csikarjunk ki szélvész kisasszonyból, és fel nem kel vele. Ezen a ponton, ha jól ment a reggeli "előadásom", még lopok egy fél órácskát, aztán ded megjelenik az ágy szélén, hogy éhes. Érdekes módon, ilyenkor elég határozott elképzelései vannak arra nézve, mit is szeretne reggelizni (palacsinta, gofri...stb), úgyhogy gyanús, hogy Férj keze van a dologban, és így áll bosszút :D :D

almas3.jpg

Szóval, ha már gofri, akkor meg szoktuk adni a módját, és szívesen kísérletezek a különböző receptekkel. Nemrég almaszószós változatban készült. Szeretem az almaszósszal készült ételeket, mert sokkal  lazább, könnyebb lesz a szerkezete az így készült pl sütiknek. Így általában van is készen szószom, mert a nyomi almák általában így végzik. Úgyhogy én csak kivettem a hűtőben lévőt, de ha nem tartasz otthon, néhány perc alatt el tudod készíteni, a maradékot pedig később felhasználhatod. Hűtőben 1 hétig nem lesz baja, de ha biztosra akarsz menni, tedd mélyhűtőbe. De ha nagyobb adagot készítek, én dunsztolni is szoktam.

almas1.jpg

Gofrira fel! :D

Hozzávalók: 

120 ml almaszósz

15 dkg zabpehelyliszt

5 dkg zabpehely

120 ml görög joghurt

120 ml tej

2 tojás

1 teáskanál fahéj

1 teáskanál vanília kivonat

1,5 teáskanál sütőpor

csipet só

1-2 evőkanál kókuszolaj a sütő kikenéséhez

A tálaláshoz:

alma

görög joghurt

méz

Először az almaszószt készítsd el: 2-3 közepes szem almát tisztíts meg, vágd nyolc részre, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Ízesítsd fahéjjal, szegfűszeggel, néhány csepp citromlével, és ízlés szerint cukorral. Főzd puhára, majd tedd át turmixgépbe, egy kevés főzőlével együtt. Turmixold simára, és hagyd kicsit hűlni. A tésztához előbb robotgéppel verd fel a tojásokat, add hozzá a joghurtot, a tejet, majd az almaszószt. A szárazanyagokat szitáld össze, és keverd a nedves hozzávalókhoz.A gorfisütőt kend ki kókuszolajjal, és mehet is bele a tészta. Tálald almaszeletekkel, és mézzel elkevert görög joghurttal, granolával, mandulával megszórva ;)

Színes minifánk

 Igaz. hogy már vége a fánkszezonnak...jesszus...miket beszélek, a fánkszezonnak sosincs vége :D

Pláne, ha van egy tuti kis elektromos fánksütőd, amiben kb 15 perc alatt prezentálhatod a kis cukikat. De ismét mondom, ez nem, nem a szalagos fajta. Inkább a sütőben sütős féle, így fánksütő nélkül a sütőben is simán elkészítheted. Ezek a színes darabok pedig anno az oviba készültek, a törpik legnagyobb örömére :)

fank.jpg

Hozzávalók 30 db-hoz

20 dkg liszt

10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

10 dkg porcukor

1 tojás

2 dl tej

1 csapott teáskanál sütőpor

1 csapott teáskanál szódabikarbóna

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1 csipet só

a mázhoz:

15 dkg porcukor

4-6 evőkanál tej

rózsaszín, világoskék, sárga és lila színű ételfesték

 A vajat a porcukorral elektromos habverővel verd habosra. Add hozzá a tojást, a sütőporral elkevert lisztet, a fahéjat, a sót, végül a tejet is. Dolgozd el csomómentesre. Tedd a gépbe a fánkkészítő lapot, forrósítsd fel, és 1-1 evőkanálnyi tésztát kanalazz a mélyedésekbe. 4 perc alatt süsd aranybarnára. A megsült fánkokat rácson hagyd kihűlni.

A mázhoz keverd el a porcukrot és a tejszínt. Kétféleképpen is el tudod készíteni a színezést. Ha inkább színes, foltos fánkot szeretnél, akkor mérd öt felé a mázat. Négyet színezz meg különböző színűre, az ötödiket hagyd fehéren. Ebbe kanalazz mindig egy kisebb adagot minden színből, kicsit húzd össze, és mártsd be a fánkot. Ha inkább erőteljesebb, márványosabb mintát szeretnél, akkor egy pálcika segítségével néhány csepp, különböző színű ételfestéket cseppents a sima mázba. Egy tiszta pálcával húzd márványosra, és mártsd bele a fánkot. Kicsit rázd le, hogy a felesleg lecsöpögjön, majd megfordítva ismét addig rázd, amíg a máz el nem simul. Addig mártogasd a fánkokat, amíg a minta el nem mosódik. Akkor egy kanállal szedd ki a festékes mázat, és újra kezd a cseppentést. A bemártott fánkokat legalább 1 órát szobahőmérsékleten hagyd száradni.

 fank3.jpg

Tipp: A cukormázat inkább két részletben keverd be, így nem fogja annyira elszínezni a festék

fank4.jpg