Szotyi művek

Kardamomos narancs szirup

2018. február 17. - Szotyi művek

Ismét egy pofonegyszerű recept, ami valahogy mégsem biztos, hogy eszébe jut az embernek, ha éppen a fonnyadt narancsokat nézegeti otthon.

Legalábbis nálam pont így volt...

                 ...nézegettem a szebb napokat látott kis nyomikat, és elég valószínű volt, hogy nem fogjuk őket megenni, mielőtt végképp rálépnének az enyészet útjára. Viszont marhára utálok ételt kidobni, úgyhogy kellett belőle valamit készíteni. A sütéshez most nem volt túl sok kedvem, ráadásul általában max egy szemet lehet egy-egy sütiben ellőni. Persze, lehet, hogy elég lett volna simán kifacsarni, de ugyaan, ki szereti az egyszerű megoldásokat :P

Már majdnem salátaöntet lett belőle (ééérteeed? saláátaöönteet - ide most képzelj egy szemforgatós szmájlit - szirup helyett), de még időben korrigáltam.

Kb 15 perc alatt kész lett, a kardamom magoktól kicsit pikáns lesz az íze, és igen, persze édes, de közben meg nagyon intenzív narancsíze is van :D

Ez utóbbit egyébként melegen kevésbé érezni, ezért első körben kicsit csalódott is voltam, de miután kihűlt, már nem volt megállás...

Először csak néhány cseppet tettem csemete maradék kalácsára...aztán a sajtos tortillára (a sós az édessel - jaaaj), meg piskótakoronggal, utána már szemérmetlenül, csak simán kanállal - komolyan, már nekem is kínos volt

...úgyhogy inkább eltettem szem elől :D

Másnapig, amikoris muszáj volt sütni hozzá néhány palacsintát :D

szirup0.jpg

Szóóval, hozzávalók (egy kb 250ml-es adaghoz)

150g cukor (na jóó, hát mondom, hogy szirup)

250ml víz

200ml frissen facsart narancslé (én három szem - egyáltalán nem piros - vérnarancsot használtam fel hozzá)

1 csapott evőkanál kukoricakeményítő

3-4 szem kardamom mag

Fogj egy kisebb lábast, önts bele a vizet, és a cukrot. Melegítsd addig, amíg a cukor fel nem olvad teljesen. A narancslében keverd el a kukoricakeményítőt. Ha a cukorszirup felforrt, add hozzá a narancslevet, és a kardamom magokat. Állandó kevergetés közben forrald 5-8 percet, amíg kb a 2-3 részére vissza nem sűrűsödik. Vigyázz, ne hagyd magára, mert ha nagy fokozaton van, könnyen kifut, de ha folyamatosan kevergeted, nem lesz gond. Töltsd üvegbe, hagyd, hogy kihűljön, és fogyaszd felelősséggel ;)

Jaa, egyébként a legtutibb palacsinta, anyu receptje alapján: 1 tojás, 7 púpos ek liszt, 200ml tej, 100ml víz, 1 ek cukor, csipet só. Nem , olaj nincs benne, minden második, harmadik palacsinta után szoktam kikenni egy ecsettel a serpenyőt, extra vékonyan, kókuszolajjal. (Apropóó, azért amikor édesanyád megjegyzi, hogy mikor itt volt nálam, és sütni akart, nem találta a kókuszolajat, azért az elég tuti :D Imádom :D )

 

 

Glutén és laktózmentes brownie (szerűség)

...vagy szép, magyar kifejezéssel fudge. Még azt is mondanám, hogy nyers, és vegán, bár mivel nálam nincs ilyen fajta "nehezített pálya", így étcsokit használtam a tetejére.

Mint az emberek durván 2/3 része, január eleje óta diétázom, vagyis próbálok megszabadulni az tavalyi, év végi féktelen dorbézolás(ok) látható következményeitől. Eleinte egész jól elvoltam az édességek nélkül, de azért mostanra már nem annyira őszinte a mosolyom ezzel kapcsolatban. De azért már mégsem valami olyannal csillapítanám a vágyam, amivel betolok egy akkora adag zsírt meg szénhidrátot, ami kb egész napra elég lenne.

brownie.jpg

Szóóval, vissza az alapokhoz, vagyis a három évvel ezelőtti nasikhoz.

Gyors mélyhűtő/hűtő, és kamrakisöprés után lett némi datolyakaramell (mélyhűtő), meg egy zacskó mandulaliszt, amit addig őrizgettem, hogy majd húúú, milyen szuper dolgot csinálok majd belőle, amíg kb holnap le is jár a szav. ideje..., meg egy doboz kókuszkrémet, hasonló állapotban, mint a mandulaliszt... :P

A datolyakaramellt nagyon könnyen elkészítheted, egyszerűen csak áztasd be a kimagozott datolyát meleg vízbe, hagyd ázni 1-2 órát, majd a felpuhult datolyát tedd át az aprítóba, és adj hozzá annyit az áztatóvízből, amennyivel krémesre, és egyneműre tudod turmixolni. Mint mondtam, a fel nem használt paszta, remekül elvan a mélyhűtőben. Ha teheted, a király (medjool) datolyát használd, aminek a tartósításához nem használnak cukorszirupot.

A lenti mennyiségből egy röhelyesen kicsi adag lesz, viszont nagyon tömény, így sanszos, hogy nem eszel belőle meg egy tepsivel. ezzel együtt egyáltalán nem mondanám, hogy nagyon édes, inkább őrülten "csokis", vagyis kakaós. Épp ezért is került rá egy kis csokis-kókuszos "krém", hogy a kakaó keserűségét ellensúlyozza.

A tetejére szórt tengeri só emeli ki igazán az édes ízét, ezért azt érdemes nem lehagyni róla ;)

brownie2.jpg

Hozzávalók:

150g datolyapaszta (elkészítést lásd feljebb)

100g mandulaliszt

40g cukrozatlan kakaópor

60ml kókuszolaj

1 tk fahéj

2-3 ek mandula, vagy kókusztej (vagy amit használni szoktál)

csipet só

A tetejére:

50g étcsoki (+1 ek a tetejére csurgatni)

2-4 ek kókuszkrém (cocomas)

nagyszemű tengeri só

A tészta hozzávalóit tedd az aprítóba, és készíts sűrű masszát. A tejet érdemes apránként adagolni hozzá, nehogy nagyon híg legyen. Nyomkodd sütőpapírra. Egy kb 15x20 cm-es, 1,5cm magas lapot készíts. Tedd hűtőbe, amíg elkészíted a tetejére a "krémet": gőz fölörr (vagy mikróban) olvaszd meg a csokit, keverd hozzá a kókuszkrémet. Dolgozz vele gyorsan, mert a hideg kókusz gyorsan megdermeszti a csokit, és nem fogsz tudni vele szépen dolgozni. Kend a süti tetejére, és tedd vissza még minimum egy órára a hűtőbe (nálam ott volt egész éjjel). Tálalásnál előbb vágd kockára, majd (mielőtt szétszednéd) csurgass rá egy kis étcsokit, szórd meg a sóval

img_0786.jpg

Jó étvágyat!

 

 

Dagasztás nélküli zabpelyhes kenyér

Imádom mikor a frissen sült kenyér illata száll a lakásban, de mostanában ritkán szántam rá magam a kenyérsütésre. Ennek egyik oka, hogy igazán akkor tudnék nekiállni, mire csemete ágyba kerül, de mivel a gyerekszoba és a konyha közel van egymáshoz, nem tudom beüzemelni a robotgépet. Igen, tudom, mehetne kézzel is, de lusta vagyok, nna. Ráadásul még keleszteni, meg a sütés...ááá...éjfél, mire minden elkészül, úgyhogy inkább hagyom az egészet a fenébe.

Időtakarékos megoldásnak viszont nagyon jók a dagasztás nélküli kenyerek. Persze, nem azt mondom, hogy hamar lesz kenyér az asztalodon, hanem, hogy kb 30 másodperc munkád van vele. Ennyi idő, amíg összedobálod az alapanyagokat, és keversz rajta néhányat...

...igaz, hogy aztán minimum nyolc órát keleszted, de ehhez nincs szükség felügyeletre. Vagyis este bekevered, és reggel sütöd. Vagy reggel bekevered, és este már a meleg kenyeret vacsorázod.

zabos2.jpg

Azt tudni kell, hogy ennek nem olyan könnyű és laza a tésztája, mint a boltban kapható társaié (bár szerintem a házi kenyér sosem) sokkal tömörebb, tartalmasabb.

Bár eddig is készítettem más dagasztás nélküli kenyeret, az teljesen más volt, sokkal inkább a ciabatta-ra hasonlított, nagy lyukakkal. Ez inkább olyan, mint egy rozskenyér, kisebb bubikkal.

Én most egy savanyúkáposztából készült szendvicskrémet készítettem hozzá, aminek a receptjét a The Puur blogon találtam

zabos4.jpg

Hozzávalók egy 600g-os kenyérhez:

250g fehér tönkölyliszt

50g zabpehelyliszt

70g nagyszemű zabpehely + 1-2 ek a tetejére

1/2 tk szárított élesztő

1 ek cukor (nálam nádcukor)

 1,5 tk só

2 ek olívaolaj

280ml víz

Először nagyobb tálban keverd el a vizet az élesztővel és a cukorral. Hagyd állni 10 percet, amíg az élesztő felfut. Utána jöhet is hozzá minden más. Egy villával keverd el az alapanyagokat. Nem kell túlzásba vinni, csak úgy tessék-lássék. Takard le (én egy tányért szoktam ráborítani, hogy ne száradjon ki a tészta teteje), és felejtkezz el róla minimum 8 órára, vagy egy éjszakára.

Egy 20cm-es szögletes kenyérsütő formát bélelj ki sütőpapírral. Ügyeskedd bele a tésztát úgy, hogy kicsit egymásba forgatod. Vagyis próbálj vele úgy bánni, mintha hagyományos kenyeret készítenél. Mivel ez a tészta laza, és még ragad is, a gumi spatula nagyon jó barátod lehet. Szórd meg a tetejét a zabpehellyel, és told előmelegített, 200'C-os sütőbe. Süsd 20-25 percet. Félidőben, ha nagyon barnulna a teteje, vedd vissza a hőfokot 180'C-ra, és takard le a tetejét egy alufóliával. Mielőtt felvágod, hagyd legalább langyosra hűlni.

 

 

Krémes polenta aszaltparadicsomolajjal, napraforgó csírával

Nem tudom miért, de gyerekkoromban soha nem ettem puliszkát. Anyuék nem készítettel, így csak valamikor már a kamaszéveimben találkoztam vele először. Akkor persze mindjárt ki is próbáltam az édes, és a sós változatot is. Aztán megint feledésbe merült hosszú évekre.

Mivel Férj nem nagyon csípi a hasonlókat, így nem is nagyon erőltettem. Nemrég aztán ismét eszembe jutott, de most ahelyett, hogy önálló ételként készítettem volna, inkább köret lett belőle. Igazi krémes, fűszeres tutiság.

Gondoltam, majd ííígy...izlik majd...

...hát nem, úgyhogy szépen el is engedtem, és innentől csak magamnak készítem. Viszont mivel én simán elvagyok (egy darabig) hús nélkül, maradt egytálnak. De azért a fűszeres, erőteljes ízeket én is nagyon kedvelem, így az asztalparadicsom-olaj nagyon jó választás volt a krémes polenta mellé. A ropogós napraforgócsíra már csak a ráadás ;) Pofonegyszerű étel a rohanós hétköznapokra ;)

polenta4.jpg

Hozzávalók:

2 főre

A polentához:

12 dkg kukoricadara

6,5 dl húsalaplé

15 dkg reszelt trappista sajt

1 teáskanál pirospaprika

Só, bors

 Az aszaltparadicsom olajhoz:

10-12 szelet olajban eltett aszalt paradicsom

½ dl olívaolaj, lehetőleg az aszalt paradicsom olaja

Ízlés szerint: fokhagyma, néhány levél bazsalikom (elhagyható)

A tálaláshoz:

Napraforgó csíra

Az olajhoz tedd az alapanyagokat turmixgépbe, és addig nyomd a gombot, amíg a paradicsom teljesen el nem keveredik az olíva olajjal.

A húsalaplevet forrald fel, és folyamatos kevergetés közben add hozzá a kukoricadarát. Főzd puhára, közben ízesítsd sóval, borssal, pirospaprikával. Szórd bele a reszelt sajtot, és várd meg, amíg elolvad.

Tálalásnál a polenta tetejére csurgass az olajból, és szórd meg a napraforgó csírával.

polenta.jpg

Red velvet minifánk borsmentás fehércsokival

Már megint fánk, csak mert szeretjük :)

Gondolom ismeritek a piros-fehér csíkos sétapálca nyalókát. De azt is ismeritek, ami nem a sima cukorpálca, hanem a borsmentás változat? Bevallom utoljára kb 15 éve ettem ilyet (vagyis most kaptam egyet Disneyland-ből :D :D) de azóta is keresem. Mindenesetre itthon nem találtam, úgyhogy, ha van tipped, ne tartsd magadban ;)

A lényeg, hogy ebből a vágyból indult ki ez a fánkrecept is :D

A titka, hogy nagyon (nagyon-nagyon) kevés borsmentaolaj kell bele, különben a kellemes, különleges íz helyett olyan lesz, mintha fánkkal mosnál fogat... :P

Most se zavarjon meg a karácsonyi sztájl...igen...el vagyok maradva, nna. Viszont a receptet a Kifőztük magazinban már láthattad

redv2.jpg

Hozzávalók 28-30 db-hoz

20 dkg liszt

5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

1 tojás

2 dl habtejszín

1 teáskanál cukrozatlan kakaópor

10 dkg porcukor

7 g sütőpor

1 csipet só

1/2 kávéskanál piros ételfesték

a tetejére:

10 dkg fehér csokoládé

1-3 csepp borsmentaolaj (100%-os tisztaságú)

A lisztet, a kakaót, a sót és a sütőport szitáld tálba. Az ételfestéket keverd el a tejszínnel. A szoba-hőmérsékletű vajat és a porcukrot robotgéppel keverd habosra, majd add hozzá a tojást is. Keverd tovább, miközben felváltva add hozzá a lisztes keveréket, és a tejszínt. Készíts sima tésztát. Mehet a gépbe a fánkkészítő lap, forrósítsd fel alaposan. Tegyél 1-1 evőkanálnyi tésztát a mélyedésekbe, és 4 perc alatt süsd aranybarnára. A megsült fánkokat rácson hagyd kihűlni.

A fehércsokit temperáld, és cseppentsd hozzá a borsmenta olajat. Apránként! Ahogy édesanyám mindig mondta: hozzáadni még tudsz, elvenni belőle már nem ;)

A fánkok felét mártsd az olvadt csokiba, és legalább egy órára tedd frigóba. A díszítéshez morzsolj el egy fánkot (én a nyomikat szoktam ilyenekre használni), és egy csipettel szórd a még olvadt csokira.

redv4.jpg

Pókhálós minifánk

Egy ideje már boldog tulajdonosa vagyok egy elektromos fánksütőnek, vagyis egész pontosan egy sütikészítőnek. Mióta egy a kis csoda beköltözött a konyhámba, azóta olyan sűrűn lepem meg a családot reggelire fánkkal, mint még soha

...ami mondjuk nem nagy teljesítmény, lévén, hogy azelőtt konkrétan sosem készítettem fánkot...

Mindenesetre mióta összeköltöztünk - a sütikészítő, meg én - azóta kb 20 perc alatt fánk van az asztalon.

Persze, ne a szalagos fánkra gondolj. Ha azt az ízt, állagot keresed, akkor ez nem a te utad, és csalódni fogsz. Ez inkább a régi Dunkin Donuts tipusú fánkokra hasonlít. És bár nem olajban sül, egy percig ne gondold, hogy diétás, hiszen jó adag vajjal van megtámogatva. Megmondom őszintén, nekem ez a cukros változat annyira nem barátom, viszont Aprólábú szemérmetlenül tolta befelé :P

halloween4.jpg

Ez a változat még halloween környékén készült (ebből is látszik, mennyire naprakész tudok lenni a blogírásban...boocseesz...), de természetesen bármilyen mázzal készíthet. Pl, nemsokára úgyis valentín nap, úgyhogy rózsaszín mázzal és cukorszívecskékkel kimaxolhatod az élményt :P :D

halloween3.jpg

Hozzávalók 24 db-hoz

20 dkg liszt

10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

10 dkg porcukor

1 tojás

2 dl tej

7 g sütőpor

1/2 teáskanál őrölt fahéj

1 csipet só

a mázhoz:

15 dkg porcukor

4-6 evőkanál habtejszín

narancs- és fekete színű ételfesték

A vajat a porcukorral elektromos habverővel verd habosra. Add hozzá a tojást, a sütőporral elkevert lisztet, a fahéjat, a sót, végül a tejet is. Dolgozd el csomómentesre. Tedd a gépbe a fánkkészítő lapot, forrósítsd fel, és 1-1 evőkanálnyi tésztát kanalazz a mélyedésekbe. 4 perc alatt süsd aranybarnára. A megsült fánkokat rácson hagyd kihűlni.

A mázhoz keverd össze a porcukrot és a tejszínt. vegyél ki belőle 3 evőkanállal, és fesd feketére az ételfestékkel. A maradék krémet színezd narancssárgára. A fánkok egyik felét mártsd a narancsszínű mázba. Kicsit rázd le, hogy a felesleg lecsöpögjön, majd fordítsd rajte egyet, és ismét addig rázogasd, amíg a máz el nem simul. A fekete mázat szedd habzsákba, vágj rajta egészen apró lyukat, és készítsd el a pókhálómintát. Legalább 1 órát szobahőmérsékleten hagyd száradni.

Brie sajtos almaleves

...alma ciderrel, és édes-sós granolával :D

Ritkán készítek levest, és ha igen, akkor is inkább a hagyományos húsleves, gulyás, borsóleves vonalon mozgok. A krémleveseket - néhány kivételtől eltekintve - nem is igazán szeretjük. Persze a sütőtök krémleves ez alól egyértelműen kivétel ;)

Ezért igazi meglepetés volt ez a fogás. Az eredetijére a pinteresten akadtam rá,és a benne lévő almabor már elsőre megragadta a figyelmem. A kétféle sajt, pedig már csak hab volt a tortán :D

A hagyományos granola, kicsit megtekerve, és a bacon zsírján pirítva...úúúristen <3 (igen, tudom, hogy ez, hogy hangozhat elsőre, de hidd el, az édes és a sós, együtt, nagyon tuti) Persze, ha ez továbbra is túl meredeken hangzik, nyugodtan használj helyette vajat.

leves1_1.jpg

Bár ezt a levest eredetileg karácsonyra szántam, de úgy gondolom, bármilyen alkalommal megállja a helyét.

Hozzávalók 2-3 főre

A leveshez:

2 evőkanál olívaolaj

1 kis fej vöröshagyma

1/2 teáskanál szárított kakukkfű

2,5 dl húsalaplé

3 dl almacider

3 szem nagyobb alma

1/4 teáskanál Borneói vaníliás bors (vagy helyette bors, és 1 tk vanília)

1 evőkanál méz

5 dkg reszelt cheddar sajt

10 dkg brie sajt

A granolához:

kb 50g bacon zsírja

2 evőkanál barnacukor

6 evőkanál zabpehely

3-4 evőkanál dió

Fahéj

Csipet só

A hagymát vágd apróra, és dinszteld meg az olíva olajon. Szórd meg kakukkfűvel, kicsit forgasd át, és öntsd fel az alaplével, és a ciderrel. Add hozzá a megtisztított és felkockázott almát is. Forrald fel, és addig főzd, amíg az alma meg nem puhul. Ízesítsd a vaníliás borssal, a mézzel. Reszeld bele a cheddart, és tedd hozzá a feldarabolt brie sajtot is. Főzd tovább, amíg a kétféle sajt el nem olvad. Botmixerrel turmixold krémesre, végül ízlés szerint sózd.

A granolához:

A hozzávalókat keverd el, tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és terítsd szét. 120 fokos sütőben, légkeveréses fokozaton 10-15 perc alatt süsd aranybarnára.

Tálalásnál morzsold a leves tetejére.

leves_2.jpg

Jó étvágyat ;)

Lassan sült sertéscomb barnacukros mázzal

...parmezános, fűszeres burgonyával

Szívesen készítek lassan sült húsokat, mert egyrészt pofonegyszerű elkészíteni, másrészt nagyon finomak. Bár kétségtelen, hogy nem tartoznak a gyorskaják közé :P

Cserébe viszont, az így készült hús szaftos, omlós, is igazán zamatos. Ha van egy lassúfőző (slowcooker) edényed, az szuper, és még egyszerűbb a dolgod, de ha nem, akkor sincs semmi gond, mert sütőben ugyanígy elkészíthető, sőőt, még azt is megkockáztatom, hogy - mivel nem kell egyik edényből a másikba átpakolni, hogy megpirítsd - még egyszerűbb is.

sertes2.jpg

Egy nagy hátránya van csupán: kb 5 órára stoppolod vele a sütőt...

Persze a barnacukor kissé talán furcsán hangzik, egy sertéshúson, de az édes, és sós ízek itt is remekül kiegészítik egymást, és a karamellizálódott cukor isteni, a sós hús kérgeként. A fűszeres, ropogós krumpli már csak a ráadás ;)

Hozzávalók 2-3 főre

50 dkg sertés comb

1 teáskanál só

1/2 teáskanál frissen őrölt feketebors

1 teáskanál zsálya

1/2 teáskanál fokhagymapor

 

A mázhoz:

1/2 dl balzsamecet

1 dl víz

10 dkg barnacukor

1 evőkanál kukoricakeményítő

 

A burgonyához:

50 dkg apró szemű burgonya

1/2 teáskanál kapor

1/2 teáskanál bazsalikom

1/2 teáskanál oregánó

Só, bors

2 evőkanál olíva olaj

2 evőkanál vaj

 

A tetejére:

2-3 evőkanál reszelt parmezán

friss petrezselyem

 

A fűszereket keverd el, és dörzsöld be vele a húst. Tedd egy akkora tálba, hogy kényelmesen le tuddfedni, ne érjen hozzá a fedő, a húshoz. 120 fokos sütőben, légkeveréses fokozaton 4-4,5 fél órát süsd. Közben forrald össze a máz hozzávalóit egy serpenyőben. Nem kell vele kapkodni...van időő ;)

Ha az idő letelt, és a hús már vajpuha, forgasd meg a mázban, told fel nagyobb fokozatra a sütőt (200'C) és pirítsd tedd vissza a mázzal bekent húst, és pirítsd körbe. Közben a lecsurgó mázzal alkalmanként locsold is meg.

A burgonyát hámozd meg, vágd és nagyobb darabokra. Locsold meg az olíva olajjal. Keverd össze a  zöldfűszereket, a sót, és a borst. Szórd meg vele a burgonyát, és tedd tepsibe.Add hozzá a  vajat is kisebb adagokban. 200 fokra melegített sütőben, légkeveréses fokozaton aranybarnára sütjük. Vagyis nyugodtan tedd be a hús mellé. Ha megpirult,  szórd meg a parmezánnal, forgasd össze, és petrezselyemmel a tetején tálald a hús mellé.

sertes.jpg

Szilvás-mákos tart

Tudom, hogyha karácsony, és mákos cucc, akkor inkább a bejgli ugrik be, pedig a mák a pitében is nagyon tuti :D Meg persze, minden másban is ;)

Régóta szerettem volna szilvarózsás pitét készíteni...elvégre, nem lehet ősz/tél, szilvarózsás pite nélkül, de fogalmam nem volt, mégis milyen "töltelékbe" állítsam bele a virágokat, hogy ne csak egy tészta-gyümölcs kombó legyen belőle.

Aztán Mégmentesebb Dórinál láttam mákos-szilvás pitét, és jól le is nyúltam az ötletét (köszi Dóri :*) ...mák pedig minden mennyiségben, és formában jöhet, pláne, ha mellette ropogós vajas tészta, és fűszeres sült szilva van

 

makos2.jpg

 

makos1.jpg

 

Hozzávalók 36 x 13 cm-es piteformához

a tésztához:

20 dkg liszt

2 evőkanál cukor

10 dkg vaj

3-4 evőkanál hideg víz

1 csipet só

a töltelékhez:

15 dkg darált mák

3-4 evőkanál szilvalekvár

2-3 evőkanál porcukor

forró víz

a tetejére:

25-30 dkg angelo szilva

1 teáskanál őrölt fahéj

2 evőkanál barna porcukor

a vaksütéshez:

2 marék szárazbab

A lisztet morzsold össze a vajjal, majd add hozzá a cukrot és a sót, és gyors mozdulatokkal gyúrd tésztává. A vizet apránként adagold hozzá; elég, ha éppen csak összeáll.Vagy egyszerűen tedd az egészet az aprítóba, és vedd ki a kész tésztát ;)

Csomagold fóliába, és tedd hűtőbe legalább 1 órára, de akár 1 éjszakára is.

A hideg tésztát nyújtsd kb 1/2 cm vékony téglalap formára, és béleld ki vele a piteformát. A közepét villával szurkáld meg, hogy ne púposodjon fel, és hogy biztosra menj, tegyél rá sütőpapírt, arra két marék szárazbabot,  180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton süsd 15 percet.

Keverd el a töltelék hozzávalóit, és kend az elősütött tésztára úgy, hogy kb fél centis helyet hagyj a peremtől.

A szilvát mosd meg, vágd ketté, és óvatosan magozd ki. Vágd hosszában 1mm vékony csíkokra. Egyenként készítsd el, és tedd a mákos töltelékre a szilvarózsákat. Told vissza a sütőbe, és süsd további 20-25 percet, amíg a szilva meg nem puhul. Keverd el a fahéjat és a porcukrot, és hintsd meg vele a forró pite tetejét.

makos.jpg

Jó étvágyat! :)

Mézeskalács torta

Mivel a karácsony pedig a legeslegnagyobb szívcsücsök, így - bármennyire beteges is - már szeptemberben elkezdem a készülődést. Igen...tudom, hogy ez furán hangzik, de azért itt ne arra gondolj, hogy üveggömbbe, és fenyőágba borítom a lakást :) De például elkezdem beszerezni minimanó adventi naptárába az apróságokat. Vagy elkezdem tervezni, vagy akár el is készíteni az ajándékokat. Így mindenre bőven van idő, még arra is, hogy maximálisan kiélvezzem majd az adventi időszakot (igen...ez nálam két hónappal hosszabb), semmivel nem az utolsó percben kell kapkodnom.

Ebbe természetesen az is beletartozik, hogy már szeptemberben is eszünk karácsonyi sütiket, és októberben már lefőztem egy komplett karácsonyi menüt is :D

Ezt a tortát nem most készítettem először - már elsőre is sikere volt - de végre le is tudtam fotózni ...és egészen biztos, hogy karácsonyra is elkészül majd :D

Hiszen ilyenkor nem lehet elég a mézeskalácsból, igaz? ;)

Az idén készítettem a hagyományos változat mellett likőr formájában, kávéízesítőként, pont a torta maradna ki? Pláne, ha fahéjas krémmel van töltve ;)

A tetején legelő jószágokat most nem a hagyományos mézeskalács tésztát választottam, hanem azt, amiből inkább a fára kerülő díszek is sülni szoktak. Ez bár sokkal ropogósabb, mint a szokásos változat, viszont teljesen megtartja a formáját a sütőben is, így a végén nem lesz mutáns elefánt az amúgy kecsesre szaggatott őzből... :P

A recept a Kifőztük magazinban jelent meg

torta2_1.jpg

 

torta5.jpg

Hozzávalók: 18cm átmérőjű tortaformához

A piskótához:

35 dkg liszt

20 dkg cukor

3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

1 evőkanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

Csipet só

3 tojás

2 evőkanál méz

20 dkg vaj

2 dl tej

1 rúd vanília magja

1 narancs héja

A krémhez:

25 dkg mascarpone (szoba-hőmérsékletű)

2 teáskanál fahéj

4 dl habtejszín (hideg)

15 dkg porcukor

1 csomag zselatin fix

A szoba-hőmérsékletű vajat és a cukrot, verd habosra robotgéppel. Egyenként add hozzá a tojásokat is, majd a tejet, a mézet, a vaníliát, és a reszelt narancshéjat. A lisztet szitáld tálba. Mehet hozzá a sütőpor, a szódabikarbóna, a mézeskalács fűszerkeverék és a só. Vegyítsd el a tejes keverékkel, és keverd csomómentesre. A tésztát oszd három részre, húzd ki a forma szélére, és kicsit csapkodd a púlthoz, hogy a bubik kijöjjenek, és ne repedjen meg a teteje. Nem kell patikamérleggel, de kb mindhárom adag hasonló legyen. 180 fokos sütőben, légkeveréses fokozaton egyenként süsd meg őket. Kb 20-25 perc kell neki, de tűpróbával ellenőrizd. Rácson hagyd kihűlni.

A krémhez kezd felverni a hideg tejszínt, közben add hozzá a zselatin fixet, a porcukrot, és a fahéjat. Végül óvatosan keverd hozzá a szoba-hőmérsékletű mascarponét is.

A kihűlt piskótalapokat töltsd meg, a torta oldalát és tetejét is kend körbe a krémmel. A tetejét díszítsd mézeskalács figurákkal, és rozmaring ággal.

torta.jpg