Ha a sajtleves szóba kerül, az embernek általában a tejszínes változat jut eszébe...legalábbis elsőre nekem is az ugrik be :) De most szerettem volna valami teljesen mást, könnyebbet, készíteni.
Márcsak azért is, mert a Chez Sennerei krémes, lágy, mégis nagyon karakteres Bodensee kék sajtjához valami igazán különleges illett.
Így egy körtés, karfiolos krémleves készült, sok-sok-soook sajttal, a tetején pedig édes-sós pirított dióval...és még sajttal :D
Minden túlzás nélkül, három napig ezt ebédeltem, és a negyediken csak azért nem, mert elfogyott :( Mindezt úgy, hogy alapvetően nem vagyok oda a levesekért, és a krémleves sem épp a legjobb barátom. Úgyhogy jó lett...eléggé... :D Szerintem próbáld ki ;)
Hozzávalók:
25g vaj
4 szál újhagyma, vagy 2 szál, ha pufi a feje :)
1 zellerszár
2 szem körte (én érett alexandert használtam)
300g karfiol (egy kisebb fej fele)
700ml zöldségalaplé
2 púpos evőkanál tejföl
200g kéksajt
A tetejére:
kéksajt
újhagyma
2 evőkanál porcukor
1/2 teáskanál só
2 marék dió
Először a diót készítsd el a tetejére: vágd nagyobb darabokra, szórd meg a porcukorral és a sóval, tedd serpenyőbe, alacsony lángon. Hagyd, hogy a cukor elolvadjon, karamellizálódjon, és mindenhol bevonja a diódarabokat. Tálalásig tedd félre
A hagymát és a zellerszárat vágd finomra, és dinszteld meg a vajon. Add hozzá a felkockázott körtét, és a kisebb rózsákra szedett karfiolt. Öntsd fel a zöldségalaplével, és 15-20 perc alatt főzd puhára. Végül morzsold (haha...nem tudod, mert tök krémes...:D) bele a kéksajtot is. Hagy elolvadni, majd ess neki egy botmixerrel, és zúzd le az egészet, amíg teljesen krémes nem lesz. Add hozzá a tejfölt, forralj rajta mégegyet, és már tálalhatod is: merd tányérba a levest, szórd meg néhány kocka sajttal, újhagymakarikákkal, végül a pirított dióval is :)
Jó étvágyat!