Szotyi művek

Szotyi művek

Lassan sült szezámmagos húsgombóc

2018. május 17. - Szotyi művek

Persze, tudom, hogy lehet élni lassúfőző nélkül, (sokáig nekem is nagyon jól sikerült ;) ) és igen, tényleg el lehet készíteni bármit a hagyományos tűzhelyen, vagy a sütőben is, de tudod mégis miért iszonyú praktikus és kényelmes jószág? Én kétféleképpen használom, vagyis a nyár közeledtével már háromféleképpen: Felteszem benne főni a levest, a bepácolt húst, vagy a ragut, este, lefekvés előtt bekapcsolom alacsony fokozatra, és reggelre kész. Ez elsősorban hétköznap jön nagyon jól, mikor azt a kis időt, ami Minivel van lefekvés előtt, nem a konyhában szeretném tölteni. Vagy hétvégén. Reggel összekészítem az edényben a "bárakármit", bekapcsolom a magasabb fokozatra, nyugiban elkortyolom a kávém, összekapjuk magunkat, és elintézzük a hétvégi bevásárlást. Mire hazaérünk, kész az ebéd. És, ahogy az előbb említettem, így a nyár közeledtével sütit is sütök benne. Így nem kell bekapcsolni a sütőt, és tovább melegíteni az amúgy sem hűvös konyhát.

husgolyo3.jpg

Ráadásul szerintem szinte minden sokkal finomabb lassan sütve. A hús omlós és szaftos marad, a húsleves gyönyörű tiszta, nagyon ízes, és bármilyen furcsa, a zöldség egyáltalán nem fő szét.

Most húsgombóc készült benne :)

Hozzávalók

2-3 személyre

A húsgolyóhoz:

50 dkg darál sertéscomb

1 tojás

2 gerezd fokhagyma

1 kis fej vöröshagyma

2-4 evőkanál zsemlemorzsa

2 evőkanál petrezselyem

1 teáskanál só

bors

A sütéshez 2-3 evőkanál olívaolaj

A szószhoz:

3 púpos evőkanál sötétbarna, lágy nádcukor

60 ml szójaszósz

60 ml ketchup

2 evőkanál méz

2 evőkanál fehérbor ecet

1 teáskanál só

1/2 teáskanál bors

2 gerezd fokhagyma

A tetejére:

1-2 szál újhagyma

1 evőkanál szezámmag

Először készítsd el a húsgombócot, a hagymát vágd apróra, a fokhagymát nyomd össze, és a többi hozzávalóval együtt gyúrd össze. Készítsd diónyi gombócokat. Egy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, és 3-4 perc alatt pirítsd körbe a golyókat. Közben keverd el a szósz hozzávalóit. A megpirult gombócokat szedd át a lassú főzőbe, és öntsd nyakon a mártást. Óvatosan forgasd össze, és alacsony fokozaton főzd 4 órát. Tálalásnál szórd meg a karikára vágott újhagymával, és a szezámmaggal. Rizzsel tálald :)

husgolyo2.jpg

Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása