Szotyi művek

Szotyi művek

Medvehagymás gnocchi

2018. április 19. - Szotyi művek

...a tökéletes páros :D

Bár igaz, hogy sokkal egyszerűbb, és gyorsabb a gnocchit készen venni, és vannak köztük tényleg igazán finom változatok is, de szerintem a házinak nem nagyon akad párja. Talán első ránézésre macerásnak, és időigényesnek tűnhet az elkészítése, de ez egyáltalán nem így van. Nálunk sűrű vendég, nem csak a hagyományos - burgonyás - változat, hanem a sütőtökös, spenótos, vagy édeskrumplis is.

medve6.jpg

Mivel a hétvégén beszerzett csokor medvehagyma már kezdett egészségtelen sárga színt ölteni - és tudood...szezon is van... ;) alap volt, hogy kipróbálom, milyen, ha most a krumplinudlit ízesíti.

Szerintem a gnocchi esetében a kevesebb több, vagyis a kifőtt nudlit egyszerűen vajon pirítom, két-három friss zsályalevél társaságában, és egy kis parmezánnal ízesítem.

Én imádtam, férj már kevésbé volt lelkes, de ezt betudom annak, hogy alapból nem egy medvehagyma fan

Szóval, száz szónak is egy a vége: készítsd otthon gnocchit, mert az nagyon finom ám! :)

Mivel a hozzávalók mennyiségét nehéz pontosan megadni, inkább a jó állag elérésére érdemes alapozni. A lényeg, hogy olyan tésztát kell, hogy kapj, ami mér lágy, formázható, de azért kelléképpen masszív ahhoz, hogy főzés közben ne essen szét. Vagyis kicsit ragacsos, de azért annyira nem ragaszkodik hozzád, hogy nem tudsz vele dolgozni.

Hozzávalók:

2 személyre (de az az igazság, hogy ezt egyedül is simán betolnám, ha nem is egyszerre, de jöttömben-keltemben, egy-egy szemet felkapva :P )

3 közepes szem burgonya

150-200g liszt

1 tojás

1 tk só

4-5 levél medvehagyma

A krumpli héjastul főzd puhára. Hámozd meg, villával - vagy krumplinyomóval - törd össze, és hagyd, hogy kihűljön. Adj hozzá kb 150 lisztet, a tojást, az apróra vágott medvehagymát, a sót, és gyúrd össze. Ha nagyon ragad (még fog...), egy kevés lisztet szórj hozzá. Ha már nem ragacsos a tésztád, darabold 5-6 darabra, és görgesd kb 1,5 cm átmérőjű hengerré. Darabold kb 2 cm darabokra, kicsit görgesd meg a tenyeredben. Villával, vagy bordázóval készítsd el a mintát - vagy ne, és semmit nem von le az élvezeti értékéből.

medvecoll.jpg

Dobd forrásban lévő sós vízbe. és ha feljött a tetejére, néhány másodperc után már szedheted is át a serpenyőbe, hogy megpirítsd az olvasztott vajon ;)

medve5.jpg

süti beállítások módosítása