Szotyi művek

Szotyi művek

Kardamomos narancs szirup

2018. február 17. - Szotyi művek

Ismét egy pofonegyszerű recept, ami valahogy mégsem biztos, hogy eszébe jut az embernek, ha éppen a fonnyadt narancsokat nézegeti otthon.

Legalábbis nálam pont így volt...

                 ...nézegettem a szebb napokat látott kis nyomikat, és elég valószínű volt, hogy nem fogjuk őket megenni, mielőtt végképp rálépnének az enyészet útjára. Viszont marhára utálok ételt kidobni, úgyhogy kellett belőle valamit készíteni. A sütéshez most nem volt túl sok kedvem, ráadásul általában max egy szemet lehet egy-egy sütiben ellőni. Persze, lehet, hogy elég lett volna simán kifacsarni, de ugyaan, ki szereti az egyszerű megoldásokat :P

Már majdnem salátaöntet lett belőle (ééérteeed? saláátaöönteet - ide most képzelj egy szemforgatós szmájlit - szirup helyett), de még időben korrigáltam.

Kb 15 perc alatt kész lett, a kardamom magoktól kicsit pikáns lesz az íze, és igen, persze édes, de közben meg nagyon intenzív narancsíze is van :D

Ez utóbbit egyébként melegen kevésbé érezni, ezért első körben kicsit csalódott is voltam, de miután kihűlt, már nem volt megállás...

Először csak néhány cseppet tettem csemete maradék kalácsára...aztán a sajtos tortillára (a sós az édessel - jaaaj), meg piskótakoronggal, utána már szemérmetlenül, csak simán kanállal - komolyan, már nekem is kínos volt

...úgyhogy inkább eltettem szem elől :D

Másnapig, amikoris muszáj volt sütni hozzá néhány palacsintát :D

szirup0.jpg

Szóóval, hozzávalók (egy kb 250ml-es adaghoz)

150g cukor (na jóó, hát mondom, hogy szirup)

250ml víz

200ml frissen facsart narancslé (én három szem - egyáltalán nem piros - vérnarancsot használtam fel hozzá)

1 csapott evőkanál kukoricakeményítő

3-4 szem kardamom mag

Fogj egy kisebb lábast, önts bele a vizet, és a cukrot. Melegítsd addig, amíg a cukor fel nem olvad teljesen. A narancslében keverd el a kukoricakeményítőt. Ha a cukorszirup felforrt, add hozzá a narancslevet, és a kardamom magokat. Állandó kevergetés közben forrald 5-8 percet, amíg kb a 2-3 részére vissza nem sűrűsödik. Vigyázz, ne hagyd magára, mert ha nagy fokozaton van, könnyen kifut, de ha folyamatosan kevergeted, nem lesz gond. Töltsd üvegbe, hagyd, hogy kihűljön, és fogyaszd felelősséggel ;)

Jaa, egyébként a legtutibb palacsinta, anyu receptje alapján: 1 tojás, 7 púpos ek liszt, 200ml tej, 100ml víz, 1 ek cukor, csipet só. Nem , olaj nincs benne, minden második, harmadik palacsinta után szoktam kikenni egy ecsettel a serpenyőt, extra vékonyan, kókuszolajjal. (Apropóó, azért amikor édesanyád megjegyzi, hogy mikor itt volt nálam, és sütni akart, nem találta a kókuszolajat, azért az elég tuti :D Imádom :D )

 

 

süti beállítások módosítása