Szotyi művek

Házi mályvacukor

2017. december 05. - Szotyi művek

Szerintem a pillecukor az egyik legbizarrabb édességek egyike. Úgy, ahogy van, fura az egész. Nem csak az íze, de már az állaga is az. De sajnos el kell ismernem -legközelebb ezt biztos letagadom :D  -, hogy megsütve nagyon tuti. Kívül ropogósra karamellizálódik a cukor, belül pedig isteni krémes lesz az egész cucc.

A lányomnak viszont még sütni sem kell, szereti úgy, ahogy van. Nem állítom, hogy sűrűn lesz itthon, de évente egyszer, nnna, oké, belefér. És akkor meg már ne a boltit. Pont elég, hogy gyakorlatilag az egész csak cukor, de még három sornyi olyan összetevő, amitől a hajam az égnek áll.

pille12.jpg

Úgyhogy nincs mese...pillecukor készül itthon.

...nem ködösítek, szerintem ez is csak sütve jó, de a célközönség elégedett volt :D

pille1.jpg

Azért, hogy kicsit csavarjak rajta, tojáslikőrös ízesítéssel készült, természetesen alkoholmentesen

Hozzávalók

1 csomag étkezési zselatin (20 g)

60 ml víz

60 ml tojáslikőr

15 dkg méz

15 dkg kristálycukor

1 csipet só

3 púpozott evőkanál porcukor

3 púpozott evőkanál étkezési kukoricakeményítő

Kisebb lábosban keverd össze a tojáslikőrt, a mézet, a kristálycukrot és a sót. Kis lángon addig forrald, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Öntsd nagyobb tálba a vizet, és old fel benne a zselatint. Ha nagyon besűrűsödik, kicsit melegítsd fel. Vékony sugárban csorgasd hozzá a forró szirupot úgy, hogy ne közvetlenül a zselatinra, hanem a tál falára folyjon. Közben robotgéppel folyamatosan addig verd a masszát, amíg ki nem fehéredik, és langyosra nem hűl.

Bélelj ki egy 15 x 20 cm-es tepsit sütőpapírral. Forgasd össze a porcukrot és a kukoricakeményítőt, és ebből 1 evőkanálnyit szitálj a tepsibe. Enyhén beolajozott spatulával terítsd szét rajta a masszát. A tetejére is szórj a porcukros keményítőből, és legalább 3 órára tedd hűtőbe. Mielőtt felvágod, 10 percet szobahőmérsékleten pihentesd, majd kaszabold 2-4 cm-es kockákra. Forgasd meg mindet a keményítős cukorban.

pille13.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

http://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr2513394205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabardin 2017.12.07. 09:21:48

és mitől alkoholmentes?

Szotyi művek 2017.12.07. 09:26:49

@gabardin: Kedves Gabardin! Neked is szia! Én házi tojáslikőrrel készítettem, amibe nem tettem alkoholt. Szép napot :)

dezso0724 2017.12.07. 12:09:18

Szia, Megsütni hogyan kell? Mennyi idő, hány fok, felvágva vagy egyben? Ha ízesítés nélkül lesz, akkor a tojáslikőrös részt vízzel ki kell/lehet-e egészíteni?

Szotyi művek 2017.12.07. 12:12:01

@dezso0724: Szia! Ezt nem kell sütni, a zselatin tartja össze az egészet. Igen, vízzel helyettesítsd a likőrt, hogy az arányok megmaradjanak. :)

dezso0724 2017.12.07. 12:23:24

okééé, nagyon köszönöm a segítséged. Dezső