Szotyi művek

Szotyi művek

Sütőtökös bagett

2017. november 28. - Szotyi művek

Már nem is tudom, hogy összesen hány sütőtökös recept van a blogon, de úgy tűnik, hogy az ősz eme ajándéka még mindig kimeríthetetlen forrása az újdonságoknak.

Készítettem már édesburgonyás zsemlét, és az az igazság, hogy a zöldségpüré kifejezetten jót tesz a péksüteményeknek.

Ez a bagett sem a hagyományos kenyérfélékre hajaz, struktúrára sokkal inkább hasonlít a kalácshoz. Persze, nem édes, inkább a laza szerkezete miatt van ilyen érzése az embernek. A külső héja sem ropogós, inkább puha. És a színee? Huhhh... <3

 

bagett1.jpgA fahéjas vajat pedig mindenképpen próbáld ki hozzá, azzal lesz igazán teljes az élmény ;)

bagett3.jpg

Hozzávalók

a bagetthez:

50 dkg liszt

1,3 dl víz

1 csomag szárított élesztő (7 g)

1 tojás

6 evőkanál vaj

20 dkg sütőtökpüré

2 teáskanál só

1 evőkanál cukor

a fűszervajhoz:

10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

2 evőkanál sütőtökpüré

2 evőkanál méz

1/2 teáskanál vaníliakivonat

1/2 teáskanál őrölt fahéj

A lisztet szitáld tálba, add hozzá az élesztőt és a cukrot. Keverd el, majd a többi hozzávalóval együtt dagaszd ki, és meleg helyen, letakarva keleszd 90 percig. Oszd  2 részre, formázd bagett alakúra, és tedd a sütőpapírral bélelt formába. Ismét takard le, és további 1 órát pihentesd. Ezután a tetejüket szórd meg liszttel, 2-3 helyen átlósan készíts bemetszést, és 180 fokos sütőben, légkeverésen 25-30 perc alatt süsd meg.

A vajat robotgéppel habosra keverd habosra. Mehet hozzá a sütőtök, a méz és a fűszerek. Alaposan dolgozd el, és tálald a langyos bagetthez.

bagett4.jpg

süti beállítások módosítása