A torta, amit soha többet nem készítek, csak akkor, ha tudom, hogy nagyobb vendégsereg várható, mivel Férj nem szereti a kávés sütiket, Csemete pedig a koffein nélkül is elégé pörög. Így rám hárult az eltüntetés folyamata, és jelentem - sajnos - nagyon jól végeztem a feladatom... :P
Igaz, hogy a második szelet után eltettem szem elől, de nem lehettem elég alapos, mert csak előkerült mindig :D
A tészta kicsit ragacsos a sütőtök miatt, a nádcukortól pedig igazi, telt, karamelles íze lesz. A kávét csak egészen enyhén érezni benne. A habbal a tetején elég komplex az élmény, nna ;)
Az eredeti recept a csodás Martha Stewart konyhájából származik, egy picit az arányokon változtattam, illetve sokkal kevesebb cukor került bele, mert szerintem így is -bőőven - elég édes lett.
Sütőtökös latte torta
22cm-es tortaformához
10 dkg vaj
25 dkg liszt (BL55)
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál instant kávépor (cukrozatlan)
1 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál gyömbérpor
1/4 teáskanál szerecsendió
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
Csipet só
2 egész tojás
20 dkg sütőtök püré
5 dkg kristálycukor
10 dkg lágy (barna)nádcukor
2 dl tej
A tetejére:
2 dl habtejszín
3 evőkanál porcukor
fahéj, vagy kávépor
A lisztet szitáld tálba, add hozzá a sütőport, a fűszereket, és a mozsárban összetört kávét. Tedd félre. A sütőtök pürét és a kétféle cukrot robotgéppel keverd el, majd egyenként add hozzá a tojásokat. A vajat olvaszd fel, add a tökös keverékhez, végül a tejet is keverd bele. Mehet hozzá a fűszeres liszt. Az egészet öntsd a tortaformába, aminek az alját béleld ki sütőpapírral. A tészta tetejét spatulával simítsd el, és húzd ki a forma szélére, hogy ne repedjen meg. 180 fokos sütőben, légkeveréses fokozaton 35-40 percig süsd. Tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepe is átsült-e. Rácson hagyd teljesen kihűlni.
A tejszínt verd fel a porcukorral, majd kanalazd a teljesen kihűlt torta tetejére. Kicsit eligazítjuk, és szórd meg fahéjjal, vagy instant kávéporral.
Jó étvágyat :)