Szerettem a ragukat, mert változatosak, könnyen elkészíthetőek, és jól variálhatóak. Az ancho chili mostanában nagy kedvencem, a lime, illetve a citromos bors igazán megbolondítja az egészet. Pikáns, csípős, telt ízű, és mint a lassan sült húsok általában, szaftos, és omlós :)
A recept eredetileg a Kifőztük magazinban jelent meg :)
Hozzávalók 2 főre
50 dkg sertéslapocka
1 nagy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma (egészben)
2-3 nagyobb sárgarépa
3 szem paradicsom
2 csapott teáskanál Ancho chilli
1 teáskanál citromos bors
3 babérlevél
3-4 szem szegfűszeg
1 lime leve
fél liter húsalaplé
só, bors
4 ek olívaolaj
Tetejére: chili paprika karikák, petrezselyem
Tálaláshoz: rizs
A lapockát vágd fel nagy, 4-5 cm-es kockákra. Sózd, borsozd és egy nagyobb vasserpenyőben nagy lángon pirítsd meg. Vedd ki a húst, vedd lejjebb a lángot, és a maradék olajon pirítsd üvegesre a nagyobb kockára vágott hagymát, és a fokhagymát. Szórd meg a chilivel, add hozzá a babérlevelet, a szegfűszeget, majd öntsd fel a húsalaplével, és a lime levével. Forrald fel, tedd bele a darabokra vágott paradicsomot, a nagyobb darabokra vágott sárgarépát, és majd a hús is mehet vissza. Letakarva, alacsony lángon, alkalmanként óvatosan megkeverve főzd 2,5-3 órát. Tálald rizzsel, a tetejét szórd meg friss petrezselyemmel, és karikára vágott chili paprikával.