Szotyi művek

Szotyi művek

Tonkababos-csokis briós

2017. október 10. - Szotyi művek

Ezzel a recepttel kb 3 hónapja vagyok adós, de most végre eljött az ideje :D

...és most őszintén...a nyári 45 fokban az ember amúgy sem szívesen kapcsolja be a sütőt (mármint az épeszű...mert azért nekem általában sikerül... :P )

Nem túl rég kerültünk kapcsolatba a tonkabab és én, de mondhatom, hogy szerelem volt, első kóstolásra. A kis, ráncos, töpörögött kis bogyó igazi ízbomba: vaníliás, fahéjas, mandulás, szegfűszeges...

brios3.jpg

Nem állítom, hogy az elkészítése nem időigényes. Nem elég, hogy duplán kedd átgyúrni, ráadásul még egy éjszakát pihentetni is kell a sütőben...de megéri a ráfordított időt, mert nagyon finom. Könnyű, laza tésztájú, kívül ropogós, belül puha, a tonkabab aromája igazán különlegessé teszi.

brios1.jpg

 

brios.jpg

 

brios2.jpg

 

Tonkababos csokis briós

Hozzávalók 8 darabhoz

A tésztához:

35 dkg liszt

1 csomag szárított élesztő

4 dkg kristálycukor

0,6 dl tej

15 dkg vaj (szobahőmérsékletű)

3 tojás

csipet só

A töltelékhez:

6 dkg vaj (szobahőmérsékletű)

5 dkg finomítatlan nádcukor

3 dkg cukrozatlan kakaópor

2 nagyobb szem tonkabab

1 evőkanál méz

A kenéshez:

1 tojás

 

A tésztához szitáld tálba a lisztet, add hozzá a cukrot és az élesztőt, keverd el, majd a sót is tedd hozzá. A tejjel és a tojással gyúrj sűrű tésztát. Ha már alaposan kidagasztottad, a felülete szép sima, dolgozd bele a lágy vajat. Ha kész, gömbölyítsd ki, és lisztezett felületen, letakarva, 30 percet pihentesd. Majd ismét gyúrd át, ismét gömbölyítsd, és letakarva tedd hűtőbe egy éjszakára.

A töltelékhez: a vajat, keverd habosra a cukorral, majd add hozzá a kakaóport, a mozsárban összetört tonkababot, és a mézet. Keverd simára.

A tésztát oszd négy részre. Amivel nem dolgozol, azt tedd vissza a hűtőbe, különben nagyon lágy lesz, és megőrülsz, mire kinyújtod. Nyújtsd egy 20x40 cm-es téglalapra, és kend meg a töltelék negyedével úgy, hogy a hosszanti szélén hagyj egy két cm-es sávot. A hosszú oldala mentés szorosan tekerd fel. A kihagyott szélén kend le vízzel, és sodord össze. Addig nyújtsd (tudod, mint az oviban a kukacot...), amíg kb 50 cm-es hengert nem kapsz. A felénél vágd ketté. A fél hengert hosszában felezd el, kicsit kicsit hajtsd ki, és a két részt tekerd össze. Formázd kerekre és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe. Most jöhet a maradék tészta is. A változatosság kedvéért ismét keleszd letakarva 1,5 órát. Felvert tojással óvatosan kend meg a tetejét úgy, hogy a töltelékhez ne, csak a tésztához érj. Előmelegített, 160 fokos, sütőben légkeveréses fokozaton, 20 perc alatt süsd készre.

 

Jó étvágyat :)

süti beállítások módosítása