Bár az múlt hétvége inkább a nyarat idézte, azért már érezni az ősz leheletét :) Világ életemben nyári gyerek voltam. Lehetett akár 40 fok, tűző nap, simán elhencseredtem a medence partján úgy, hogy közben a víz felé sem néztem.
Néhány éve viszont egyre jobban várom az őszt. Imádom a harapós reggeli levegőt, a hullott falevelek ropogását a lábam alatt. Az illatokat. A gesztenyevadászatot. A kiskabátot, a rövidülő nappalokat. A sülő mézeskalács, és a fahéj illatú gyertya illatát. Eleinte még az esőt is... (na jó...ez utóbbi azért változik olyan október közepére)
Tegnap, mikor valamit vadul kerestem a sütős cuccok között, ismét kezembe kerültek ezek a cuki levélformák. Gyorsan keksz is készült hozzá. Semmi extra, csak egy kis vajas tésztába tuszkolt aszalt áfonya, és dió. Tudod, olyan felkapsz egyet az asztalról, és elropogtatod fajta...aztán visszamész mégegyért. :)
Omlós, ropogós, az édességét inkább az aszalt gyümölcs adja, Ezért ha inkább az édesebb kekszeket szereted, picit több cukrot tegyél a tésztába. Mi így szeretjük :) Nekem ezzel a mennyiséggel két tepsi lett tele
Hozzávalók
A tésztához:
250g liszt
100g vaj
3-4 ek cukor
1/2 tk fahéj
csipet só
3-4 ek hideg víz
A töltelékhez:
1-1 marék aszalt áfonya és dió
A kenéshez:
1 tojás
Először a tésztát készítsd el: Ez egy vajas, omlós tészta, így minél kevesebbet és a kezedhez, annál kevésbé olvad meg a vaj, és annál omlósabb lesz a végeredmény. Ez elég nagy mennyiség, és én minden omlós tésztát az aprítóban készítek el, így minden alapanyagot megfeleztem. Először a lisztbe szórd bele a kockákra vágott vajat, és aprítsd morzsásra. mehet bele a cukor, só, és végül a víz. Addig nyomd a gombot, amíg a tészta össze nem áll. Elég neki néhány másodperc. Tedd fóliába, és ugyanígy járj el a maradékkal is. Ha nem aprítóban készíted, akkor tulajdonképpen ugyanez, csak egyben készíted. A lisztbe mehet a kockára vágott vaj, amit villával, vagy nagyon gyors mozdulatokkal morzsolj el, utána add hozzá a cukrot, sót, vizet, és gyorsan "csapd" össze az egészet. Ne gyúrkáld nagyon. Legalább egy órára mehet a hűtőbe. Nálam általában egy éjszakát szokott ott tölteni.
Az áfonyát és a diót vágd egészen apróra, és keverd el.
Most jön a legmacerásabb rész. A tésztát felezd meg, és nyújtsd ki. Vajas tésztát nyújtani rémálom, mert törik...
...vagy ragad...
...úgyhogy használj lisztet a tészta alatt és felett. Szóval készítsd két lapot, viszonylag azonos méretűt. Kb 0,5 cm vékony legyen. Az egyik lapot szórd meg egyenletesen a diós áfonyával, és tedd rá a másik tésztát. Szerintem a legjobb, ha ezt sütőpapíron készíted, hogy biztosan ne ragadjon le. Mert ahogy olvad a vaj a szobahőmérsékleten, úgy lesz egyre lágyabb az egész cucc. Ha a két réteg egymáson van, a nyújtófával kicsit menj át rajta, vékonyítsd el. Szaggasd ki a tetszőleges formákat, és szedd sütőpapírral bélelt tepsire.
Szaggatás közben is érdemes kicsit nyújtani, hogy a közepe felé a tészta ne legyen nagyon vastag. kend le felvert tojással. 200fokos sütőben, légkeveréses fokozaton süsd kb 8 percet, vagy amíg aranybarna nem lesz.