Szotyi művek

Beluga lencse saláta

2017. augusztus 04. - Szotyi művek

Gondolom nem vagyok egyedül, akinek ebben az örült hőségben nem nagyon csúszik a főtt étel. Oké, jók a saláták egy darabig, de azért nekem egy idő után (viszonylag hamar) elég is lesz belőlük.

Ilyenkor jó választás például egy lencsesaláta, ami köretként, de akár önálló fogásként is megállja a helyét. Persze, készülhet a hagyományos lencséből is, de én most beluga, vagyis fekete lencsét használtam hozzá, amit a vegetáriánusok kaviárjának is neveznek, hiszen nevét a legjobb minőségű fekete kaviárról kapta.

beluga2.jpg

Érdemes tudni róla, hogy az egyik legérdekesebb hüvelyes növény. Proteinben, rostokban és ásványi anyagokban is igen gazdag, főként vas- és magnéziumtartalma magas. Főzés előtt nem kell beáztatni, hiszen apró szemű, és gyorsan megfő. Ráadásul a főzés során nem jön le a héja, mint a hagyományos változatnak. Az íze enyhén diós, igazán különleges. A főzésnél elveszíti a jellegzetes fekete színét, sötétbarnára világosodik (hmmm...fura szókapcsolat... :D )

Érdemes a főzésénél résen lenni, mert azzal eléggé tönkre tudod vágni az élményt, ha szétfőzöd. Nálam 15-20 perc elég volt neki. A legjobb, ha még picit roppanósra hagyod.

 

 

 

lencse.jpg

Hozzávalók: 2 főre

20dkg fekete lencse (beluga)
1 közepes fej lilahagyma
3-4 evőkanál olajos aszalt paradicsom
5dkg (fél üveg) Kapribogyó

Öntet:
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál almaecet
1 evőkanál méz
1 evőkanál mustár
1 teáskanál só
1 teáskanál bors
1/2 teáskanál kömény
1/2 teáskanál kardamom
1 kiskanál Cayenne bors
1 kiskanál őrölt szegfűszeg
1 kiskanál szerecsendió
1 kiskanál fahéj

A tetejére: dió
Ruccola
Kecskesajt
Stb...

A lencsét főzd meg sós vízben. Ahogy mondtam, kb 15 perc elég neki. Kóstolgass ;) Inkább fogkemény legyen, mint plötyi. Szűrd le, és azonnal tedd hideg vízbe, hogy ne puhuljon tovább. Az öntet hozzávalóit pakold egy kisebb üvegbe és alaposan rázd össze.

A lilahagymát csíkokra, az aszalt paradicsomot falatnyi méretűre kaszabold. Keverd össze a lencsét, a hagymát, az aszaltparadicsomot, és a kapribogyót, és locsold meg az öntettel.
Alaposan forgasd össze.

Tálalásnál szórd meg dióval, kecskesajttal, keverj hozzá ruccolát.

A bejegyzés trackback címe:

http://szotyimuvek.blog.hu/api/trackback/id/tr3312666603