Néhány héttel ezelőtt, egy nagyon kedves barátnőm egy csodás szeretetcsomaggal lepett meg. Volt benne minden, mi szem-szájnak ingere: koktélpari, többféle cukkini, zöldbab, paprika, uborka, nagy csokor fűszernövény, és még egy üveg házi méz is (csak mondom, hogy ez utóbbinál jobbat még életemben nem ettem, pedig nem a szupermarketben veszem a mézet <3) A legjobb, hogy ez a sok gyönyörűség mind a saját kertjükből való. Ez alapvetően nem lenne akkora dolog, másnál is van vetemény, de ők az idén, a budapesti összkomfortos napjaikat hátrahagyva kezdtek új életet Lovasberényben. Számomra elképzelhetetlenül bátor dolgot tettek, és nagyon-nagyon büszke vagyok rájuk.
Mondanom sem kell, hogy hamar elfogyott minden, de néhány napja újabb finomságok érkeztek, (többek között) néhány bébicukkini személyében. Mivel annyira kis zsengék voltak, semmiképpen nem akartam sokáig sütni-főzni, így saláta lett belőle.
És bizony nem bántam meg :)
Zsenge, roppanós, a feta istenien kiegészíti az ízét, a ropogós mogyoró pedig izgalmassá teszi az egészet.
Na jó...kicsit macera, hogy a hajszálvékony szeleteket egyenként kell kisütni, de hidd el, megéri a fáradtságot.
Hozzávalók 2 főre
5-6 bébicukkini, vagy 2-3 salátacukkini
negyed jégsaláta (vagy 1-2 marék ruccola, vagy madársaláta)
1 marék pirított mogyoró (én sózatlan, natúr mogyit szoktam venni, és frissen, szárazon megpirítom)
50-60 g fetasajt
2 ág oregánó
az öntethez:
3 ek olívaolaj
1 ek balzsamecet
1 tk mustár
só, bors
Először tedd egy serpenyőbe a mogyorót, és a legalacsonyabb lángon, szárazon, kezd el pirítani. Így nem fog megégni, viszont finom, ropogós lesz. Néha azért nézz rá, és rázogasd meg.
Mosd meg alaposan a cukkinit, és a zöldséghámozóval, vágd vékony szeletekre. Jól melegítsd fel egy serpenyőt (én grillserpenyőt használtam, tudod, a csíkosat) és kend ki egy evőkanál olívaolajjal. Na, most jön a pepecselős része, de ha ezen túl vagy, onnantól már pillanatok alatt elkészül. Egyenként tedd a serpenyőbe a szeletkéket, és enyhén pirítsd meg mindkét oldalát. Mivel nagy lángon sütöd, nem kell neki sok. Vigyázz a kezedre, nehogy megégesd, mikor forgatod. A légyeg, hogy ne pakold bele egyszerre az összes cukkinit, hanem mindig csak egy rétegben, hogy roppanósra süljön, és ne főjön. Az első adag elég olajos lesz, de mivel a többi alá már nem tettél zsiradékot, ha összeforgatod, mindenhova jut majd, mégsem fog ázni az olívában. Tedd félre. Vágd egészen vékony szeletekre a megmosott jégsalátát, és még a szeleteket is darabold keresztben. A cél, hogy ne legyenek benne nagyobb darabok. (Ha ruccolát, vagy madársalit használsz, azt nem kell darabolni). Tedd alulra a salit, arra mehet rá a cukkini, morzsold rá a fetát, és szórd meg a pirított mogyoróval. A végén locsold meg az öntettel, és már tálalhatod is.
Mi most köretként ettük, de vacsorára akár önálló fogásként is tökéletes.