Szotyi művek

Szotyi művek

Fetás-mogyorós cukkinisaláta

2016. augusztus 28. - Szotyi művek

 Néhány héttel ezelőtt, egy nagyon kedves barátnőm egy csodás szeretetcsomaggal lepett meg. Volt benne minden, mi szem-szájnak ingere: koktélpari, többféle cukkini, zöldbab, paprika, uborka, nagy csokor fűszernövény, és még egy üveg házi méz is (csak mondom, hogy ez utóbbinál jobbat még életemben nem ettem, pedig nem a szupermarketben veszem a mézet <3) A legjobb, hogy ez a sok gyönyörűség mind a saját kertjükből való. Ez alapvetően nem lenne akkora dolog, másnál is van vetemény, de ők az idén, a budapesti összkomfortos napjaikat hátrahagyva kezdtek új életet Lovasberényben. Számomra elképzelhetetlenül bátor dolgot tettek, és nagyon-nagyon büszke vagyok rájuk.

img_5063.JPG

Mondanom sem kell, hogy hamar elfogyott minden, de néhány napja újabb finomságok érkeztek, (többek között) néhány bébicukkini személyében. Mivel annyira kis zsengék voltak, semmiképpen nem akartam sokáig sütni-főzni, így saláta lett belőle.

img_5373.JPG

És bizony nem bántam meg :)

Zsenge, roppanós, a feta istenien kiegészíti az ízét, a ropogós mogyoró pedig izgalmassá teszi az egészet.

Na jó...kicsit macera, hogy a hajszálvékony szeleteket egyenként kell kisütni, de hidd el, megéri a fáradtságot.

img_5425.JPG 

Hozzávalók 2 főre

5-6 bébicukkini, vagy 2-3 salátacukkini

negyed jégsaláta (vagy 1-2 marék ruccola, vagy madársaláta)

1 marék pirított mogyoró (én sózatlan, natúr mogyit szoktam venni, és frissen, szárazon megpirítom)

50-60 g fetasajt

2 ág oregánó

az öntethez:

3 ek olívaolaj

1 ek balzsamecet

1 tk mustár

só, bors

Először tedd egy serpenyőbe a mogyorót, és a legalacsonyabb lángon, szárazon, kezd el pirítani. Így nem fog megégni, viszont finom, ropogós lesz. Néha azért nézz rá, és rázogasd meg.

Mosd meg alaposan a cukkinit, és a zöldséghámozóval, vágd vékony szeletekre. Jól melegítsd fel egy serpenyőt (én grillserpenyőt használtam, tudod, a csíkosat) és kend ki egy evőkanál olívaolajjal. Na, most jön a pepecselős része, de ha ezen túl vagy, onnantól már pillanatok alatt elkészül. Egyenként tedd a serpenyőbe a szeletkéket, és enyhén pirítsd meg mindkét oldalát. Mivel nagy lángon sütöd, nem kell neki sok. Vigyázz a kezedre, nehogy megégesd, mikor forgatod. A légyeg, hogy ne pakold bele egyszerre az összes cukkinit, hanem mindig csak egy rétegben, hogy roppanósra süljön, és ne főjön. Az első adag elég olajos lesz, de mivel a többi alá már nem tettél zsiradékot, ha összeforgatod, mindenhova jut majd, mégsem fog ázni az olívában. Tedd félre. Vágd egészen vékony szeletekre a megmosott jégsalátát, és még a szeleteket is darabold keresztben. A cél, hogy ne legyenek benne nagyobb darabok. (Ha ruccolát, vagy madársalit használsz, azt nem kell darabolni). Tedd alulra a salit, arra mehet rá a cukkini, morzsold rá a fetát, és szórd meg a pirított mogyoróval. A végén locsold meg az öntettel, és már tálalhatod is.

img_5420.JPG

Mi most köretként ettük, de vacsorára akár önálló fogásként is tökéletes.

süti beállítások módosítása