Szotyi művek

Szotyi művek

Zsályás-barackos keksz

2017. július 04. - Szotyi művek

Hatalmas szerelmem a zsálya, és az abból készülő ételek. Legyen az zsálya pesztó, vagy zsályás-vajas tészta, vagy akár a ropogósra sütött zsályalevél, mindegy, minden formában jöhet.

Érdemes tudni erről a csodás illatú, és bársonyos tapintású növénykéről, hogy bár fűszernövényként is világszerte elterjedt, a zsálya valódi gyógynövény. Kedvező hatását annyiféle betegség ellen találták jótékonynak, hogy egyenesen „csodaszernek” kezdték tekinteni. (Továbbiak)

 zsalyas4_1.jpg

Bő egy éve vagyok boldog tulajdonosa egy zsályabokornak, ami még egészen kicsi volt, mikor kaptam, viszont néhány hónap alatt a duplájára nőtt. Mióta pedig a kertbe is kiültettem, hihetetlen méreteket öltött. Így elég csak néhány lépcsőn leszaladnom, és bármikor dézsmálhatok a kis cukiról. Ezzel igazán csak azt akarom mondani, hogy ha szereted, akkor ugyanúgy, mint egy cserép bazsalikomot, érdemes otthon tartani. Teljesen igénytelen, ha rendszeresen öntözöd, lelkesen meghálálja a gondoskodást

zsalyas1.jpg

De vissza a kekszhez: azért lapvetően a zsálya mégiscsak egy "sós étel alapanyag", úgyhogy ideje volt valami édesben is kipróbálni ;)

zsalyas3.jpg

Például egy vajas kekszben. Hozzá pedig látatlanban is biztos voltam, hogy jól megy majd a sárgabarack

Hozzávalók 20 darabhoz

250g liszt

70g cukor

35g kukoricaliszt

100g vaj

2-3 ek friss zsálya

3-5 ek tej

csipet só

A töltelékhez:

sárgabaracklekvár,

vagy néhány szem friss sárgabarack turmixolva, és ízlés szerint cukorral, vagy édesítővel kicsit felfőzve

A keksz elkészítése tök egyszerű, mert az aprító az egészet elintézi. Előbb a kétféle liszt, a cukor és a só. Egyet forgass rajta, majd a kockára vágott vaj. Morzsásítsd, majd mehet hozzá a zsálya, és apránként a tej. Annyi, hogy ne túl lágy, gyúrható tésztát kapj. Tedd fóliába, és mehet egy órára a hűtőbe.

Majd oszd két részre, és készíts belőle egy kb 15cm hosszú hengert. Vágj 10, kb 1,5cm széles korongot. A korongokat igazítsd vissza kerekre, és lapogasd el, kb 1cm vékonyra. Tégy így a másik adag tésztával is.

190'C-ra előmelegített sütőben, légkeveréssel süsd 10-13 percet, amíg a szélek kicsit meg nem barnulnak.

Hagyd, hogy teljesen kihűljön, majd ragaszd össze a kekszeket kettesével a sárgabaracklekvárral.

Hagyd állni néhány órát, hogy a keksz megpuhuljon a lekvártól :)

zsalyas2_1.jpg

 

 

 

 

süti beállítások módosítása