Hatalmas szerelmem a zsálya, és az abból készülő ételek. Legyen az zsálya pesztó, vagy zsályás-vajas tészta, vagy akár a ropogósra sütött zsályalevél, mindegy, minden formában jöhet.
Érdemes tudni erről a csodás illatú, és bársonyos tapintású növénykéről, hogy bár fűszernövényként is világszerte elterjedt, a zsálya valódi gyógynövény. Kedvező hatását annyiféle betegség ellen találták jótékonynak, hogy egyenesen „csodaszernek” kezdték tekinteni. (Továbbiak)
Bő egy éve vagyok boldog tulajdonosa egy zsályabokornak, ami még egészen kicsi volt, mikor kaptam, viszont néhány hónap alatt a duplájára nőtt. Mióta pedig a kertbe is kiültettem, hihetetlen méreteket öltött. Így elég csak néhány lépcsőn leszaladnom, és bármikor dézsmálhatok a kis cukiról. Ezzel igazán csak azt akarom mondani, hogy ha szereted, akkor ugyanúgy, mint egy cserép bazsalikomot, érdemes otthon tartani. Teljesen igénytelen, ha rendszeresen öntözöd, lelkesen meghálálja a gondoskodást
De vissza a kekszhez: azért lapvetően a zsálya mégiscsak egy "sós étel alapanyag", úgyhogy ideje volt valami édesben is kipróbálni ;)
Például egy vajas kekszben. Hozzá pedig látatlanban is biztos voltam, hogy jól megy majd a sárgabarack
Hozzávalók 20 darabhoz
250g liszt
70g cukor
35g kukoricaliszt
100g vaj
2-3 ek friss zsálya
3-5 ek tej
csipet só
A töltelékhez:
sárgabaracklekvár,
vagy néhány szem friss sárgabarack turmixolva, és ízlés szerint cukorral, vagy édesítővel kicsit felfőzve
A keksz elkészítése tök egyszerű, mert az aprító az egészet elintézi. Előbb a kétféle liszt, a cukor és a só. Egyet forgass rajta, majd a kockára vágott vaj. Morzsásítsd, majd mehet hozzá a zsálya, és apránként a tej. Annyi, hogy ne túl lágy, gyúrható tésztát kapj. Tedd fóliába, és mehet egy órára a hűtőbe.
Majd oszd két részre, és készíts belőle egy kb 15cm hosszú hengert. Vágj 10, kb 1,5cm széles korongot. A korongokat igazítsd vissza kerekre, és lapogasd el, kb 1cm vékonyra. Tégy így a másik adag tésztával is.
190'C-ra előmelegített sütőben, légkeveréssel süsd 10-13 percet, amíg a szélek kicsit meg nem barnulnak.
Hagyd, hogy teljesen kihűljön, majd ragaszd össze a kekszeket kettesével a sárgabaracklekvárral.
Hagyd állni néhány órát, hogy a keksz megpuhuljon a lekvártól :)