Szotyi művek

Szotyi művek

Feketebabos-gombás fasírtgolyó

2017. június 29. - Szotyi művek

Bár nem vagyunk vegák, mégis szeretem a húsmentes ételeket. Például ezeket a fasírtgolyókat, ami kicsit hasonlít a falafelre, de csicseri helyett fekete babból készült. Mártásként paradicsomszósszal, körteként pedig tésztával.

Érdemes tudni a fekete babról, hogy Indiában nagy tiszteletnek örvend, a dhal-ok alapanyaga, proteinekben, rostokban, vitaminokban gazdag. Alacsony zsír-és nátrium tartalmú, rostokban nagyon gazdag.

...ja, és nagyon finom ;)

Mint a száraz babokat mindig, ezt is áztatni kell, 10-12 órát, és bár főzésnél elveszíti jellegzetes fekete színét, utána is csodás, padlizsán lila színe marad. (a főzőlé pedig kb mindent megfog, úgyhogy óvatosan;) )

babos.jpg

Hozzávalók:
A fasírthoz:
200g száraz feketebab
250g barna csiperkegomba
50g kenyérmorzsa
1 tojás

bors
1-2 evőkanál petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
2 teáskanál pirospaprika
1 közepes fej vöröshagyma
5-6 evőkanál olívaolaj

A szószhoz:
3 gerezd fokhagyma
fél liter paradicsomlé
oregánó
bazsalikom
só, bors
3 ek olívaolaj
0,5-1 dl víz

A babot egy éjszakára áztasd be, majd főzd meg húsalaplében, vagy sós vízben.
A megtisztított hagymát, és a gombát vágd csíkokra, és a fokhagymával együtt, az olívaolaj felén dinszteld meg. Sózd, borsozd, és szórd meg a pirospaprikával. Addig pirítsd, amíg a leve teljesen el nem fő, és a puhára főtt, leszűrt babbal együtt aprítóban, vagy turmixgépben (vagy botmixerrel) pépesítsd. Mehet hozzá a tojás, a morzsa, és a petrezselyem. Ízlés szerint sózd, borsozd. Alaposan gyúrd össze, és készíts fasírtgolyókat, amiket aztán a maradék olajon piríts aranybarnára.
Közben készítsd el a paradicsomszószt. Az olajon pirítsd meg a fokhagymát. Vigyázva, nehogy odaégjen, és megkeseredjen. Öntsd fel a paradicsomlével, fűszerezd, és letakarva főzd 20 percet. Az elpárolgott folyadékot vízzel pótold.
A kisült fasírtgolyókat szórd a paradicsomszószba, forralj rajta mégegyet, és már tálalhatod is ;)

A tetejét szórd meg petrezselyemmel. és egy kis parmezánnal

Jó étvágyat!

 

süti beállítások módosítása