Sajnos hétköznap sokkal kevesebb időm van a főzésre mint szeretném, és megkockáztatom, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Azt a kevés időt pedig, ami a munka/óvoda, és az esti fektetés között van, szívesebben töltöm aprólábúval, így jó, ha van "gyorsanösszedobós" másnapi ebédvariáció.
És persze a klasszikus - soha el nem évülő - kérdésre: drágám, mit ennél holnap, a szintén hasonlóan időtálló választ kapom: "gondolkozoom...mindegy, amihez kedved van"
...köszi...
Bár szavam nem lehet, férj szinte mindent lelkesen fogad, amit eléteszek, de néha jó lenne egy kis segítség
Ezután a röpke bevezető után rá is térnék a mai - vagyis holnapi - ebédünkre, a kukoricás csirkére. Jó kis fűszeres csirkecomb, ancho chilivel, ami mostanában nagy kedvencem, és a nevével ellentétben szinte nem is csípős, -viszont igazi mély, füstös íze van-, citrommal, ami szerintem brutál jól megy a csirkéhez, édes-ropogós kukoricával, és mentával. Ez utóbbit nemrég egy termelői piacon szereztem be, és sajnos nem emlékszem, hogy milyen fajta. Viszont valami spéci cucc, mert ici-pici levelei vannak, és teljesen más az íze, mint a hagyományos fodor, vagy borsmentának.
A receptet néhány hete a pinteresten találtam, aztán némi változtatás után így készítettem:
Hozzávalók:
A páchoz:
2 tk ancho chili
1/2 tk kömény
2 tk só
1 tk bors
csipet cayenne bors
1 tk oregánó
Minden máshoz:
2 csirkecomb
2 ek liszt
2-3 ek olívaolaj
1,5 csésze kukorica (fagyasztott) -kb 300g lehet
50ml rizs (nálam basmati)
fél citrom leve
50-60g reszelt sajt (nálam cheddar)
1-2 jalapeno (vagy más chilipaprika)
Először keverd össze a pác (tulajdonképpen nem is az, inkább fűszerkeverék) hozzávalóit. Vágd ketté a csirkecombot, és forgasd meg a fűszerekben. Egy serpenyőben kezd el melegíteni az olajat. A befűszerezett combokat szórd meg a liszttel, és így tedd a serpenyőbe. Közepes lángon pirítsd, ameddig mindkét oldala aranybarna nem lesz. Vedd ki a húst, és egy kis vízzel öntsd fel a serpenyőt, hogy az odaégett pörc feloldódjon. Tedd vissza a combot, és lefedve főzd puhára. Kb fél óra elég is neki. Ha a folyadék már elpárolgott, ismét vedd ki a húst, és jöhet a kukorica: kicsit pirítsd, majd jöhet a rizs is. No meg a karikákra vágott jalapeno. Öntsd fel 100ml vízzel, és pakold vissza ismét a combikat a kukoricás rizs tetejére. Lefedve párold puhára. Félidőben facsard rá a citromot. Ha már puha a rizs, szórd meg a reszelt sajttal, végül az apróra vágott mentával is.
Csípős, citromos, mentás...(majdnem) igazi kánikulakaja :D :P
Jó étvágyat!