Szotyi művek

Szotyi művek

Fűszeres-sajtos hajtogatott kenyér

2017. június 02. - Szotyi művek

Ezt a kenyeret elsősorban édes változatban szoktam készíteni, így ideje volt, hogy végre a sósat is kipróbáljuk.

pull_apart2.jpg 

Az alapja tulajdonképpen egy pizzatészta, amit sok fűszerrel, és kétféle sajttal ízesítettem, és szorosan egymás mellé pakoltam. Kívül ropogós, belül krémes ;) Langyosan - na persze, ha ki tudod várni, amíg kihűl...- isteni vacsora...vagy reggeli, ha vagy olyan lelkes, hogy két órával hamarabb felkelj, mint a család többi tagja

 

pull_apart4.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg BL00 liszt

1 csomag szárított élesztő (7 g)

1 teáskanál cukor

1/2 dl olívaolaj

1,5 teáskanál só

3 dl langyos víz

 

A kenéshez:

4 evőkanál vaj

3 dkg reszelt parmezán

10 dkg reszelt trappista

1 teáskanál fokhagymapor

1 teáskanál morzsolt bazsalikom

1/2 teáskanál morzsolt oregánó

1/2 teáskanál vöröshagyma granulátum

1 teáskanál só

 

A tésztához szitáld tálba a lisztet, add hozzá a cukrot, a sót, majd keverd el. Készíts mélyedést a közepébe, morzsold bele az élesztőt, és öntsd fel a langyos vízzel. Az olajat is hozzácsorgatva alaposan dagaszd ki, és letakarva, 1 óra alatt keleszd a duplájára.

A fűszereket keverd össze az olvasztott vajjal és a parmezánnal.

 

pull_apart.jpg

 

A megkelt tésztából nagyobb diónyi gombócokat szaggass. Lapogasd el, és az egyik oldalukat kend meg a fűszeres vajjal, majd szórd rá a trappistát. A következő tésztagolyóval szintén így bánj el, és rakd az előzőre. Ha már 6-8 tésztaréteg van egymáson, állítva tedd a kenyérformába. A rétegezést addig ismételd, amíg a tészta el nem fogy. A maradék fűszeres vajjal kend meg a kenyér tetejét, ha maradt sajt, azt is szórd rá.

 

pull_apart1.jpg

 

Letakarva ismét keleszd 1/2 órát, amíg e tészta bele nem nő a formába. Ezután 180 fokos, légkeveréses sütőben 30-40 percet süsd. (Tűpróba!) Ha nagyon barnul a teteje, félidőben takard le alufóliával.

 

Mielőtt felkoncolod, hagyd kicsit hűlni ;)

süti beállítások módosítása