Ezt a kenyeret elsősorban édes változatban szoktam készíteni, így ideje volt, hogy végre a sósat is kipróbáljuk.
Az alapja tulajdonképpen egy pizzatészta, amit sok fűszerrel, és kétféle sajttal ízesítettem, és szorosan egymás mellé pakoltam. Kívül ropogós, belül krémes ;) Langyosan - na persze, ha ki tudod várni, amíg kihűl...- isteni vacsora...vagy reggeli, ha vagy olyan lelkes, hogy két órával hamarabb felkelj, mint a család többi tagja
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg BL00 liszt
1 csomag szárított élesztő (7 g)
1 teáskanál cukor
1/2 dl olívaolaj
1,5 teáskanál só
3 dl langyos víz
A kenéshez:
4 evőkanál vaj
3 dkg reszelt parmezán
10 dkg reszelt trappista
1 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál morzsolt bazsalikom
1/2 teáskanál morzsolt oregánó
1/2 teáskanál vöröshagyma granulátum
1 teáskanál só
A tésztához szitáld tálba a lisztet, add hozzá a cukrot, a sót, majd keverd el. Készíts mélyedést a közepébe, morzsold bele az élesztőt, és öntsd fel a langyos vízzel. Az olajat is hozzácsorgatva alaposan dagaszd ki, és letakarva, 1 óra alatt keleszd a duplájára.
A fűszereket keverd össze az olvasztott vajjal és a parmezánnal.
A megkelt tésztából nagyobb diónyi gombócokat szaggass. Lapogasd el, és az egyik oldalukat kend meg a fűszeres vajjal, majd szórd rá a trappistát. A következő tésztagolyóval szintén így bánj el, és rakd az előzőre. Ha már 6-8 tésztaréteg van egymáson, állítva tedd a kenyérformába. A rétegezést addig ismételd, amíg a tészta el nem fogy. A maradék fűszeres vajjal kend meg a kenyér tetejét, ha maradt sajt, azt is szórd rá.
Letakarva ismét keleszd 1/2 órát, amíg e tészta bele nem nő a formába. Ezután 180 fokos, légkeveréses sütőben 30-40 percet süsd. (Tűpróba!) Ha nagyon barnul a teteje, félidőben takard le alufóliával.
Mielőtt felkoncolod, hagyd kicsit hűlni ;)