Nem csak nyáron, hanem egész évben szoktam készíteni itthon BBQ szószt, amit nagyon szeretünk, de még jobb, ha valamilyen gyümölcs is kerül bele. Tavaly már készítettem sárgabarackkal tuningoltat, idén pedig az epres volt soron.
Fűszeres, csípős, gyümölcsös :)
Csupa kedvenc ;)
Hozzávalók:
400g eper (megtisztítva)
50g ketchup
2 ek méz
2 ek eperdzsem
2 ek balzsamecet
2 ek szójaszósz
1 egész chili
1 g fokhagyma
1-2 cm gyömbér (reszelve)
1 ek worchester szósz
1 ek mustár
Első körben, a megtisztított epret tedd tepsibe, és süsd 220'C-on (légkeveréssel), kb 20 percet. Ez idő alatt megsül, és enyhén karamellizálódik.
Utána minden más hozzávalóval együtt tedd egy lábosba, és főzd, 20-25 percet. Ha már szépen besűrűsödött, ess neki a botmixerrel, vagy tedd át a turmixgépbe, és turmixold krémesre.
Készíthetsz vele saslikot, lassan sült húst, vagy akár a grillre pakolt húst is pácolhatod vele.
Hűtőben 3-4 hétig simán elvan, a továbbiakról nincs tapasztalatom, mert nálunk még soha nem húzta tovább ;)