Szotyi művek

Szotyi művek

Chai fűszeres palacsintatorta

2017. május 09. - Szotyi művek

Nemrég lettünk cimbik a chai fűszerkeverék, és én, de pont úgy vagyok vele, mint anno a sajttortával: igyekszem pótolni a kimaradt időt ;)

chai.jpg

A különleges teakeverék eredetileg Indiából származik, ahol chai masala néven emlegetve egy olyan erős fekete teafőzetet neveznek így, amely rendszerint Assam teából készül, és olyan fűszerekkel egészítik ki, mint a csillagánizs, a fahéj, a gyömbér, a zöld kardamom, az édeskömény, valamint a fekete- vagy színes bors, melyek mellé még tejet is adnak a keverékhez – az eredeti recept szerint bivalyteret –, de cukrot nem.

Bár a  chai szó számos európai és ázsiai nyelvben a teát jelenti, így amikor a chai teát emlegetjük, akár szóismétlésnek is tűnhet az elnevezés, itt mégsem erről van szó, hanem egy egészen egyedi aromájú különlegességről, egy selymes, gazdagon fűszerezett teáról, tejjel.

chai1.jpg

De most nem is az ital, hanem az abba kerülő fűszer az, ami érdekes a számunkra. Ez kicsit olyan, mint a garam masala, vagyis többféle változatban készíthető, így mindenki bátran kikísérletezheti a neki legjobban tetszőt.

Ahogy már említettem, számomra szerelem volt első kóstolásra, de mivel elég karakteres és különleges ízről van szó, szerintem elég megosztó. Mindenesetre - ha még nem kóstoltad - ezzel a keksszel érdemes tenni egy próbát, mert hamar elkészül, nem kellenek hozzá extra alapanyagok, és hamar kiderül, hogy a chai fűszer a barátod lesz-e, vagy inkább továbbra is tudtok élni egymás nélkül. ;) (forrás)

chai7.jpg

Most palacsintatorta készült vele, a fűszeres krémmel megtöltve, és akkor itt idézném is a férjem: "ez a legjobb dolog, ami eddig a mascarponéval történt" :D

Hozzávalók:

A palacsintához: (kb 20 darabhoz)

3 tojás

35 dkg liszt

3 dl víz

6 dl tej

3 evőkanál cukor

csipet só

a sütéshez: 0,5 dl olaj

A chai fűszerkeverékhez:

1 evőkanál Ceyloni fahéj

2,5 teáskanál őrölt kardamom

1,5 teáskanál őrölt gyömbér

1 teáskanál őrölt szegfűbors

1 teáskanál őrölt szegfűszeg

1/2 teáskanál őrölt szerecsendió

  A krémhez:

25 dkg mascarpone

2 dl tejszín

4 evőkanál méz

1,5-2 evőkanál chai fűszerkeverék

A tetejére: dió

Előbb készítsd el a palacsintát

(A tojást kézi habverővel verd habosra, add hozzá a tejjel elkevert vizet, majd keverd csomómentesre az apránként hozzáadott liszttel. Végül mehet a cukor, és a só. Serpenyőben egymás után süsd ki a 20 palacsintát)

A kész palacsintát hagyd teljesen kihűlni, nehogy a krém meglépjen az oldalán.

A fűszerekből készítsd el a keveréket..

Robotgéppel verj habot a tejszínből, add hozzá a mézet, és a szobahőmérsékletű mascarponét. A chai fűszert apránként, ízlés szerinti mennyiségben keverd a krémhez.

A palacsintákat egyenként kend meg a krémmel, és pakold egymásra. Az utolsó rétegre krémet kenj, és szórd meg az apróra vágott dióval.

Annyit érdemes tudni róla, hogy nem érdemes sokáig állni hagyni, mert a pala nagyon beszívja a krémet. A legjobb frissen tálalva ;)

chai9.jpg

 

 

süti beállítások módosítása