Szotyi művek

Szotyi művek

Epres-bazsalikomos-krémsajtos galette

2017. április 25. - Szotyi művek

Meg vagyok győződve róla, hogy az eper, és a bazsalikom frigye az égben köttetett. Eddig is voltak erre utaló jelek, például az epres-bazsalikomos sangria, vagy a hasonló alkatrészekkel készült lekvár, és most ez a krémsajtos galette is ezt támasztja alá.

Ha még nem kóstoltad együtt, elsőre talán furának hangozhat ez a páros, de az édes eper, és a friss bazsalikom számomra igazi tavaszi ízkavalkád. A krémes-édes-citromos mascarpone pedig csak tovább fokozza az érzetet. Az egész pedig becsomagolva az omlós pitetésztába...mit mondhatnék...nagyon durva ;)

galette8.jpg

Ha még fokoznád, a végén tehetsz rá egy halom vanília fagyit, esetleg tejszínhabot, vagy az igazi elvetemült változathoz: hagyd az édes vackokat, és csepegtess rá egy kevés balzsamecet krémet ;)

galette1.jpg

galette3.jpg

galette4.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

300g liszt

80g cukor

100g vaj

2 tojás sárgája

1 citrom héja

3-4 ek hideg víz

csipet só

 A krémsajthoz:

250g mascarpone

70g porcukor

1 tk vanília

Az eperhez:

500g eper

2 púpos ek nádcukor

1/2 citrom leve

1 púpos tk kukoricakeményítő

A tetejére:

1 tojás

2 ek nádcukor

nagyobb marék friss bazsalikom

 Előbb a galette tésztát készítsd el. Ezt akár előző este is megteheted, hiszen mint a vajas tészták általában, minél többet hűsöl a frigóban, annál omlósabb lesz a végeredmény. A legegyszerűbb a tésztát egy késes aprítóban elkészíteni. Először tedd bele a lisztet, a kisebb kockára vágott hideg vajat, és a sót. Néhány másodperc alatt zúzd morzsává, majd add hozzá a többi hozzávalót is, a víz kivételével. Ismét nyomd a gombot, még minden el nem keveredik, majd kanalanként adagold hozzá a hideg vizet is addig, amíg össze nem áll a tészta. Gyors mozdulatokkal mégegyszer gyúrd át, majd csomagold fóliába, és mehet a hűtőbe, legalább egy órára

 A krémsajthoz keverd össze a szobahőmérsékletű mascarponét, a porcukrot, és a vaníliát. Tedd félre.

Az epret tisztítsd meg, és hosszában vágd fél centi vastag szeletekre. Szórd meg a cukorral, a keményítővel, csorgasd rá a citromot. Keverd össze alaposan, és mehet a krém mellé.

A tésztát vedd ki a hűtőből, oszd három részre. Nyújtsd ki 23-24 cm átmérőjű lappá. Kend meg a sajtkrém egyharmadával úgy, hogy közben hagysz egy kb 4 cm széles sávot. Halmozd rá az eper harmadát, és hajtsd fel a tészta oldalát. Kend meg a felvert tojással, szórd meg egy kevés nádcukorral. Ha mindhárom pitével elkészültél, told 180’C-os, légkeveréses sütőbe, és süsd 20-25 percet, vagy amíg a tészta aranybarnára nem pirul.

galette10.jpg 

Szórd meg a bazsalikomlevelekkel, és már tálalhatod is.

süti beállítások módosítása