Az utóbbi időben nagyon kívánom a fűszeres, csípős ételeket, aminek az az eredménye, hogy mindenbe erőspaprika kerül. Melegszendvicsbe, pizzára, szendvicskrémbe, és persze tésztába is. A jalapenot amúgy is nagyon szeretem, legyen az friss, vagy akár a savanyított változata.
A rohanós hétköznapokon ritkán van kedvem a fél estét a konyhában tölteni, így jól jönnek a gyorsan összedobható, faék ételek, amit mindketten szívesen ebédelünk másnap. Ilyen ez a tészta is, amiben a hagyományos besamelt némi görög joghurttal, parmezánnal, maradék trappista sajttal, és sok-sook jalapenoval egészítettem ki.
...és mivel szokás szerint több szósz lett, még egy csirkemellet is megtöltöttem vele néhány nappal később. Szóval ez egy igazán sokoldalú szószocska ;)
Hozzávalók:
150g bacon - kockázva
1 ek olívaolaj
2-3 ek vaj
1 púpos ek liszt
250ml langyos tej
100g görög joghurt
100-150g trappista sajt
2-3 ek parmezán
1 friss jalapeno, vagy 100-120g savanyú
bors
a tetejére friss petrezselyem
Gyermelyi Kagylótészta - egyedi igények szerinti mennyiségben ;)
Először pirítsd meg a bacont az olívaolajon. Ha már kisült a zsír, vedd ki a ropogós kis kockákat, tedd félre, és a visszamaradt zsiradékhoz add hozzá a vajat. Ha elolvadt, szórd meg a liszttel, pirítsd meg kicsit, és öntsd fel a tejjel. Ha kezd sűrűsödni, add hozzá a joghurtot, majd a kétféle reszelt sajtot. Borsozd, és -ha hiányérzeted van- sózd. Mehet bele az apróra vágott paprika, majd a sült szalonna is. Forralj rajta egy utolsót, és öntsd vele nyakon a kifőtt tésztát.
Szórd meg a petrezselyemmel, és már tálalhatod is. De azért hagyd kicsit hűlni, mert amúgy is nagyon csípős, de forrón igazán durva :D
Jó étvágyat ;)