Szotyi művek

Szotyi művek

Pina Colada pite

2017. február 03. - Szotyi művek

A változatosság kedvéért, ismét maradékmentés van :)

pite_1.jpg

Kibontottam egy kisebb ananászt a héten, mert persze aprólábúnak más sem kell, csak az, és mivel a napok óta húzódó betegség miatt nincs étvágya, így persze, hogy megkapja...A fele el is fogyott, aztán a maradék be is került egy dobozban a hűtőbe, és itt szokott elfelejtődni a dolog. Aztán pár napja Z emlegetni kezdte, hogy azért csak jó lenne kezdeni vele valamit, mielőtt az enyészeté lesz.

Mivel nemrég egy hasonló ananász ebédként végezte, most inkább valami nassra szavazott a család ;)

Mivel még én is elég kripli vagyok, nem nagyon volt kedvem sütni, így csak egy kekszalap készült, de legközelebb mégis inkább pitetészta készül hozzá. Mivel a krém könnyű, és lágy, így - bár azért nem lehetetlen - de elég nehéz úgy szeletelni, hogy szépen egyben maradjon. Persze, nem azt mondom, hogy kanállal kell kienni a formából, de azért nagyobb vendégsereg előtt nem szívesen szolgálnám így fel. De egy sült pitealap tökéletesen megtartaná a krémet.

pite2_1.jpg

Amire érdemes figyelni, hogy hagyományos tehéntejjel nem jó, mert - nem tudom, hogy mi az oka - de annyira megkeseredik az ananász, hogy teljesen ehetetlen lesz. Tapasztalat...egyszer egy nagyobb adag (virgin) Pina Colada koktél ment a mosogatóba, hasonló okok miatt...majdnem sírtam... :P

Ha nem akarsz tökölni a tojás-keményítő dologgal, akár elkészíthető 2 csomag vaníliás pudingporral is, csak én alapból nem használok semmi hasonlót.

Hozzávalók: 24cm-es formához

A tésztához:

200g kekszmorzsa

50g vaj olvasztva

A krémhez:

Kisebb ananász fele

1 doboz (450g) kókusztej(szín) nálam most light

3 tojás sárgája

3 ek kukoricakeményítő

2-4 ek nádcukor (ízlés szerint, illetve attól függ, mennyire édes az ananász)

1 tk vaníliakivonat

A tetejére:

200ml habtejszín

1 tk cream of tartar (borkén), vagy 1 csomag habfixáló

1 ek porcukor

3-4 ek kókuszreszelék (pirítva)

Először készítsd el az alapot: keverd el, és simítsd a formába, majd mehet is a hűtőbe, hogy a vaj kicsit megdermedjen

A krémhez: Tedd turmixgépbe a kókusztejszínt, a feldarabolt ananászt, és a cukrot. Addig turmixold, amíg teljesen darabmentes (jessszuss...ez meg milyen szó...?) nem lesz. A keményítőt keverd össze 50ml vízzel. Öntsd egy lábosba a tejes cuccot, add hozzá a tojás sárgáját, és a vaníliát, és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve, kezd melegíteni. Mikor kezd sűrűsödni (1-2 perc) mehet hozzá az előkészített keményítő, és továbbra is kevergetve forrald fel. Olyannak kell lennie, mint egy pudingnak, mert tulajdonképpen az is. (Csak nem a zacskós, hanem a házi változat) A krémet öntsd a kekszes alapra, hagyd hűlni néhány percet, majd simíts rá a tetejére egy frissentartó fóliát. Így nem lesz az az undi, vastag réteg a tetején, ami a pudingokén szokott. Tedd hűtőbe néhány órára (vagy egy éjszakára).

A tetejére: Kezd el felverni a tejszínt, félúton add hozzá a borként, vagy a habfixálót, és a cukrot. Verd kemény habbá, kanalazd a pite tetejére, kicsit simítsd el, és végül szórd meg a kókuszreszelékkel :)

pite1_1.jpg

pite4.jpg

Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása