Maradt még némi tökpüré a pitéből...na jó, elég sok maradt, úgyhogy egy része ment a mélyhűtőbe, de azért közben elkészültek ezek a csiguszok is. Készítettem már hasonlót a hajtogatott kenyér receptje alapján, ami bár frissen nagyon finom, és puha volt, de elé rövid idő alatt kiszáradt. Azért gondoltam, teszek még egy próbát :)
Ebbe a tésztába ment egy kis tejföl, és sokkal vastagabbra vágtam, így lehetősége sem volt kiszáradni ...no meg ideje sem nagyon...
A csigában nagyon kevés a cukor, ezért nem is igazán édes. Viszont isteni könnyű, nagyon lágy, foszlós. A fahéj íze pedig...huhhh...átütő :D
A tetejére sajtkrémet készítettem, ami viszont tényleg édes, így tökéletesen kiegészíti a csiguszt.
Hozzávalók 12darabhoz
A tésztához:
1 csomag szárított élesztő
3,5-4 csésze liszt
1/3 csésze tej
1/4 csésze tejföl
3 ek olívaolaj
1 tojás
1/3 csésze nádcukor
csipet só
3/4 csésze sült tökpüré
1/2 tk szerecsendió
1/2 tk gyömbérpor
1 tk vanília
Töltelék:
3/4 csésze nádcukor
2 tk fahéj
1/4 csésze olvasztott vaj
Először a langyos tejben futtasd fel az élesztőt. Ha már habos, és zavaros, add hozzá a tojást, tejfölt, olajat, a vaníliát és a tököt, és keverd el alaposan. Én továbbra is géppel dagasztok, úgyhogy nálam ment egyből a dagasztókarral. A liszthez add hozzá a fűszereket és a sót. A felét add hozzá a nedves hozzávalókhoz, és kezd el dagasztani. Fokozatosan add hozzá a többi lisztet is. Dagaszd további öt percig, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz, ami ugyan a tál aljára leragad, de a szélétől már elválik, és ha tiszta kézzel megnyomod, nem ragad hozzád. Ha nem elég a megadott mennyiségű liszt, nyugodtan pótold. Kiolajozott tálban, fóliával letakarva keleszd legalább másfél órát.
Utána nyújtsd ki, kb 1 cm vastag téglalapra, kend meg az olvasztott vajjal, és szórd meg egyenletesen a fahéjas cukorral. Tekerd fel, és vágd 12 (viszonylag) egyforma darabra. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, kb 2-3 cm helyet hagyva közöttük, és lazán letakarva hagyd kelni további 40-50 percet.
Tolt 180'C-os, légkeveréses sütőbe kb 20-23 percre. Ha megnyomod a tetejét, kívül már kemény lesz, de belül még lágy, rugalmas (de nem nyers, nyugi...) Vedd ki a sütőből, és legalább 20 percet hagyd hűlni.
Közben elkészítheted a sajtkrémet:
100g mascarpone-t és
3 ek tejet keverj el (habverővel) csomómentesen, és adj hozzá apránként
kb 3/4 csésze porcukrot
Tálalás előtt ezzel csorgasd le a csigákat
Jó étvágyat! :)