Szotyi művek

Szotyi művek

Sütőtökös-fahéjas csiga

2016. október 21. - Szotyi művek

Maradt még némi tökpüré a pitéből...na jó, elég sok maradt, úgyhogy egy része ment a mélyhűtőbe, de azért közben elkészültek ezek a csiguszok is. Készítettem már hasonlót a hajtogatott kenyér receptje alapján, ami bár frissen nagyon finom, és puha volt, de elé rövid idő alatt kiszáradt. Azért gondoltam, teszek még egy próbát :)

Ebbe a tésztába ment egy kis tejföl, és sokkal vastagabbra vágtam, így lehetősége sem volt kiszáradni ...no meg ideje sem nagyon...

dsc07574.jpg

A csigában nagyon kevés a cukor, ezért nem is igazán édes. Viszont isteni könnyű, nagyon lágy, foszlós. A fahéj íze pedig...huhhh...átütő :D

dsc07566.jpg

A tetejére sajtkrémet készítettem, ami viszont tényleg édes, így tökéletesen kiegészíti a csiguszt.

Hozzávalók 12darabhoz

A tésztához:

1 csomag szárított élesztő

3,5-4 csésze liszt

1/3 csésze tej

1/4 csésze tejföl

3 ek olívaolaj

1 tojás

1/3 csésze nádcukor

csipet só

3/4 csésze sült tökpüré

1/2 tk szerecsendió

1/2 tk gyömbérpor

1 tk vanília

Töltelék:

3/4 csésze nádcukor

2 tk fahéj

1/4 csésze olvasztott vaj

Először a langyos tejben futtasd fel az élesztőt. Ha már habos, és zavaros, add hozzá a tojást, tejfölt, olajat, a vaníliát és a tököt, és keverd el alaposan. Én továbbra is géppel dagasztok, úgyhogy nálam ment egyből a dagasztókarral. A liszthez add hozzá a fűszereket és a sót. A felét add hozzá a nedves hozzávalókhoz, és kezd el dagasztani. Fokozatosan add hozzá a többi lisztet is. Dagaszd további öt percig, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz, ami ugyan a tál aljára leragad, de a szélétől már elválik, és ha tiszta kézzel megnyomod, nem ragad hozzád. Ha nem elég a megadott mennyiségű liszt, nyugodtan pótold. Kiolajozott tálban, fóliával letakarva keleszd legalább másfél órát.

dsc07553.JPG

Utána nyújtsd ki, kb 1 cm vastag téglalapra, kend meg az olvasztott vajjal, és szórd meg egyenletesen a fahéjas cukorral. Tekerd fel, és vágd 12 (viszonylag) egyforma darabra. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, kb 2-3 cm helyet hagyva közöttük, és lazán letakarva hagyd kelni további 40-50 percet.

csiga3.jpg

Tolt 180'C-os, légkeveréses sütőbe kb 20-23 percre. Ha megnyomod a tetejét, kívül már kemény lesz, de belül még lágy, rugalmas (de nem nyers, nyugi...) Vedd ki a sütőből, és legalább 20 percet hagyd hűlni.

Közben elkészítheted a sajtkrémet:

100g mascarpone-t és

3 ek tejet keverj el (habverővel) csomómentesen, és adj hozzá apránként

kb 3/4 csésze porcukrot

Tálalás előtt ezzel csorgasd le a csigákat

dsc07570.jpg

Jó étvágyat! :)

süti beállítások módosítása