Szotyi művek

Szotyi művek

Lasagne

2016. június 21. - Szotyi művek

Számtalanszor készítettem már lasagne-t, de minden túlzás nélkül állíthatom, hogy ez lett a legjobb. Az eddigiek sem voltak rosszak, de valahogy sosem sikerült eltalálnom a ragú fűszerezését. Aztán nemrég, az egyik főzőműsorban fény derült a titokra: mégpedig, hogy tulajdonképpen nincs is fűszerezve. Jó, tudom, hogy ez hogy hangzik, és persze ez nem azt jelenti, hogy éljenek az ízetlen tészták, viszont az ízét nem a fűszerek, hanem az egyszerű alapanyagok adják. No meg persze a házi, friss, spenótos tészta.

dsc03436.JPG

Igen, egy kicsit valóban macera az elkészítése, pláne, ha rászánod magad a tésztakészítésre is, de hidd el, megéri. A végeredmény kárpótolni fog ;)

Hozzávalók: 4-6 főre

Tésztához:

2 tojás

1 csésze fagyasztott spenót (kb 250g)

300g BL00 liszt

csipet só

A ragúhoz:

kb 100 g nyers füstölt sonka (én most feketeerdő sonkát használtam)

1 fej lilahagyma

1 közepes sárgarépa

1 szál angol zeller (elhagyható, ha épp nincs otthon)

500g darált csirkecomb (vagy már darálthús, amit szeretsz)

2 ek sűrített paradicsom

1 doboz paradicsomkonzerv

1 csésze (250ml) csirkealaplé

2-3 babérlevél

csipet só

A besamelhez:

80g vaj

80g liszt

500ml tej

Tetejére:

parmezán

Először tedd fel a ragut, had főjön, úgyis kell neki kb 40 perc ;)

Vágd kockákra a sonkát/szalonnát, és egy kezd elpirítani egy evőkanál olíva olajon. Ha már enyhén megbarnult, add hozzá a kockára vágott hagymát, répát és zellert. Ha a zöldségek megpuhultak (kb 10 perc), mehet hozzá a hús. Kicsit ezt is pirítsd, majd öntsd rá a paradicsompürét, az alaplevet és a konzerv paradicsomot. Sózd, és dobd bele a babérlevelet is. Forrald közepes lángon kb háromnegyed órát, de ne fedd le, hogy a lé elfőjön, és a szósz jól besűrűsödjön.

dsc03393.JPG

Közben jöhet a tészta: késes aprítóba vele. A felengedett spenótból minél jobban nyomd ki a vizet, hogy ne áztassa el a tésztát.

Először a két tojás a spenóttal, hogy teljesen elkeveredjen, és mindenhol egyenletesen zöld legyen, majd a liszt és a só. Néhány másodperc alatt összeáll tésztává. Közepesen lágy, nem ragacsos, könnyen gyúrható tésztát kell kapnod. Ha nagyon száraz, akkor néhány csepp vízzel lazítsd, ha nagyon ragad, akkor egy kis liszt lesz a barátod. Lisztezett felületen gyúrj belőle gombócot, és fóliába csomagolva pihentesd 15-20 percet.

dsc03412.JPG

Addig a besamell is elkészül, és még egy gyors mosogatás is belefér, mert valószínűleg, mire erre a pontra érsz, már lesz mosatlan bőven ;)

A besamelhez olvaszd fel a vajat, add hozzá a lisztet, és pirítsd, amíg egészen halvány barna nem lesz. Vedd le a tűzről, keverd bele a hideg tejet, és hagyd, hogy a lisztes cucc kicsit elolvadjon. Keverd el, majd tedd vissza a tűzre. Folyamatos kevergetés közben forrald fel, közben sózd ízlés szerint. Vigyázz, mert ngyon hirtelen sűrűsödik be. Ha már kb nokedli állagú, el is készültél. Tedd félre.

Ismét vissza a tésztához: én tésztagépet használok. Ha nincs ilyened, a menet ugyanaz, csak a nyújtófát használd.

A cipót vágd kb 1,5 cm-es szeletekre és kicsit ellapogatva mehet a nyújtó legnagyobb fokozatán a hengerek közé. Hajtogasd át 12-15 alkalommal, hogy szép, sima tésztát kapj. Ha kész az első adag, akkor folytasd eggyel vékonyabbal, mindaddig, amíg annyira vékony nem lesz, hogy, ha a fénybe tartod, látod mögötte a kezed. Nekem a 4-es fokozat környéke volt. Közben lisztezz, nehogy összeragadjon. Vágd kb olyan hosszúságú darabokra, amekkora tepsiben majd sütni szeretnéd.

Ha kész vagy az összessel, forralj vizet, és blansírozd, vagyis főzd elő a lapokat. 2 perc a sós, forró vízben elég is neki. Attól függően, hogy mekkora lábosban főzöd, célszerű nem egyszerre az összes tésztalapot beletenni, hanem több hullámban készíteni. Óvatosan szedd ki a vízből, nehogy elszakadjon. Tedd egymás mellé egy konyharuhára. hogy ne ragadjon össze.

A nehezén már túl vagy, más csak az összeállítás hiányzik:

Kezd egy réteg besamelel, majd jöhet a tészta, amit csak egy rétegben, nem átlapolva tegyél a tepsibe. Vagyis kicsit szabni kell. Erre jöhet megint a besamell, majd a ragu. Mindkét réteg vékony legyen. Borítsd be a tésztával, majd kezd előről: besamel, ragu, tészta. A tetejét besamel, és reszelt parmezán zárja.

180'C-os, légkeveréses sütőben, kb 30 perc alatt megpuhul, és gyönyörű, ropogósra sül. Ha nagyon barna lenne a teteje, kicsit vedd lejjebb a hőfokot.

dsc03461.JPG

Jó étvágyat :D

 

süti beállítások módosítása