Szotyi művek

Szotyi művek

Csirke stroganoff oregánós házi tésztával

2016. május 22. - Szotyi művek

...vagy valami hasonló, mert mielőtt elkezdtem írni ezt a bejegyzést, gondoltam megnézem, hogy is készül az eredeti stroganoff bélszín...háát, vannak ugyan átfedések, de nem sok köze van a két ételnek egymáshoz. A receptet különben még néhány hete a pinteresten találtam, itt, és már akkor megtetszett. Autentikus, avagy sem (sem... ;)) mindenesetre igazán finom egytálétel kerekedett belőle. Az eredeti receptben egyébként kakukkfű szerepel, de mivel a Zuram rettentően rühelli, így oregánót használtam a raguban, illetve a hozzá készült tésztában is. Mert, ha már lúd...tudod, naná, hogy házi tésztával az igazi :D

img_2773.JPG

Ha te is ennyire lelkes lennél, és miért ne, hiszen tényleg nem ördöngősség, akkor a tésztát készítsd elő először. (Azért jó, ha van otthon egy tésztagépet, ami még inkább megkönnyíti az életed:))

Hozzávalók: 3 adaghoz

200g liszt

2 tojás

5-6 nagyobb levél friss oregánó apróra vágva

vagyis minden 100g liszthez 1 tojás) .. 
...nem variáljuk túl, igaz...?
Gyúrd össze. Ha nagyon száraz lenne, amit nehéz gyúrni,néhány csepp vizet adj hozzá, de nagyon óvatosan, nehogy túl ragacsos legyen...mert akkor jön a liszt, meg a víz, újra...aztán a liszt...stb... hagyd állni 10 percet, formázz kis cipót, és  vágd kb 1,5 cm-es szeletekre és kicsit ellapogatva mehet a nyújtó legnagyobb fokozatán a hengerek közé. Hajtogasd át 12-15 alkalommal, hogy szép, sima tésztát kapj. Ha kész az első adag, akkor folytasd eggyel vékonyabbal, mindaddig, amíg annyira vékony nem lesz, hogy, ha ráteszed egy újságra, a szalagcímeket el tudod olvasni. Nekem a 4-es fokozat környéke volt. Közben lisztezz, nehogy összeragadjon. Vágd kb 30 cm hosszúra a lapokat, és hosszában tekerd fel, ellapítva, kb 4cm-es, lapos hengereket kapva. Vágd kb 1,3 cm széles metéltre. Rakd kis halmokba, mint én, vagy hagyd a csíkokat kiterítve, amíg meg nem főzöd.

img_2765.JPG

A raguhoz: 3 főre

3 kisebb csirkecomb filézve, 3x1 cm környéki csíkokra vágva, vagy 1 csirkemell kockázva

2 ek olívaolaj

1 tk fokhagymapor

1 tk vöröshagymapor

1/2 tk pirospaprika

2 tk só

1 tk bors

6-8 nagyobb fej barna csiperke, megmosva, vékony csíkokra vágva

1 nagyobb fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 ek vaj

3 ek liszt

500 ml húsalaplé

1 ek worcestershire szósz

5-6 levél friss oregánó aprítva

3 ek tejföl

a tetejére petrezselyem

img_2791.JPG

A húst szórd meg a fokhagymaporral,  vöröshagymaporral, pirospaprikával, a sóval, és a borssal. Melegíts 1 evőkanál olajat a serpenyőben, és dobd rá a húst. Ha te is combot készítesz, akkor először fedő alatt süsd puhára, majd fedő nélkül, kicsit pirítsd meg. Ha mellet készítesz, az hamarabb elkészül. Ha kész, tedd félre a húst egy tányérra. Tegyél egy evőkanál olajat ugyanabba a serpenyőbe, és add hozzá a gombát. Néhány perc alatt pirítsd aranybarnára, majd dobd hozzá az apróra vágott hagymát, és a zúzott fokhagymát. Pirítsd tovább, amíg üveges nem lesz. Akkor mehet hozzá a vaj, majd ha elolvadt, akkor szórd meg a liszttel. Kicsit piríts meg ezt is, majd apránként, folyamatosan kevergetve öntsd hozzá az alaplevet. Sűrítsd be, majd tett bele a worcestershire szószt, és az oregánót, sózd borsozd, ízlés szerint. Ha már kellőképpen besűrűsödött, tedd bele vissza  húst, és főzd össze, kb 5 perc alatt. Keverd hozzá a tejfölt, és forralj rajta egyet.

Közben főzd ki a tésztát, és keverd hozzá a raguhoz. Tálald forrón, a tetejét szórd meg friss petrezselyemmel :)

Jó étvágyat :)

 

süti beállítások módosítása