Szotyi művek

Szotyi művek

Mini twix szaloncukesz ;)

2015. november 03. - Szotyi művek
Nnnna, ez bizony nem a diétás darab, cserébe jaaaj, de jóóó :)
Lágy karamell az omlós kekszen, mindez csokiba forgatva. Igazi merénylet :)

Ugyan kicsit marecásabb, és hosszabb idő elkészíteni, de megéri a fáradtságot, mert nemcsak  finomabb, mint a bolti, hanem sokkal olcsóbb is.



Hozzávalók:
 kb 20 minihez

A kekszhez:
5 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 tojás
60g porcukor
150g liszt
4g sütőpor
1 tk vanília aroma

Vajat keverd habosra, add hozzá a cukrot, majd a tojást.
Mehetnek bele a szárazanyagok. Ha nagyon lágy lenne, akkor még egy kis lisztet keverj hozzá. Egy viszonylag lágy, de gyúrható tésztát kapsz. Egy órára tedd hűtőbe.
Nyújtsd ki kb 4-5 mm vastagra, és vágj belőle 1,5 cm-es csíkokat. Hagyhatod hosszabb darabokra, vagy (ahogy én is) felvághatod kb 3-3,5 cm-es négyzetekre is. Attól függ, hogy csokiszeleteket, vagy falatkákat szeretnél. A tetejét szurkáld meg két fogpiszkálóval, hogy a karamell minél jobban beleragadjon.
Bár ez nem nagy adag, de a twix-hez egészen kevés kell, úgyhogy kb az egy harmadát darabold így, a többit egyszerűen szúrd ki pogácsaszaggatóval, vagy valamilyen más formával. Ha az egészet csokinak szeretnéd, akkor majd a karamellből kell dupla adag.
180'C-on, 15 perc alatt megsül.

A karamell réteghez:

200ml habtejszín
100g cukor
1 evőkanál méz
20-30 g vaj

A vajon kívül mindent önts egy lábosba, és kezdd el melegíteni. Folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be, ez  kb 20-25 percet vesz igénybe. Ha már nehezebb keverni, és lassú keverésnél is látod a lábos alját, akkor jó (úgy is ellenőrizheted hogy pohárba hideg vizet engedsz belecseppented a karamellt, és ha összeáll, mire leér az aljára, akkor jó).  Nálam a karamell mindig sós, úgyhogy egy csipet sóval szoktam ízesíteni. Sokkal jobban kihozza az ízét. Vedd le a tűzről, és keverd bele a vajat. Öntsd egy sütőpapírral bélelt 10x20cm-es formába. A még olvadt karamell tetejére, az aljukkal felfelé, sorakoztasd fel a kihűlt kekszeidet, és tedd a hűtőbe egy órára.



Ha kihűlt, még mindig a keksz felőli oldalon, egy éles, bevajazott késsel vágd darabokra a kekszek mentés. Forgasd át a keksztalpára, és tedd vissza a hűtőbe még egy órára.
Addig készítsd el a temperált csokit, és forgasd bele a teljesen lehűlt darabokat. Hűtőben dermeszd keményre :)
Azért hangsúlyozom ennyire a temperálást, mert nincs annál bosszantóbb dolog, mint mikor a csodás műveid azért nem lesznek tökéletesek, mert ha kiveszed a hűtőből, pillanatok alatt olvadásnak indul. Én a kakaóvajas módszert használom.

süti beállítások módosítása